Ritka eset, amikor a magyar tenisz példáját követi a világ egyik legismertebb klubja, a katalán fővárosban 1899-ben alapított Real Club de Tenis Barcelona.

Dr. Kovács Barnabás, hazánk ottani főkonzulja volt az ötletgazda, s a patinás egyesület olyannyira felvállalta a diplomata teniszbajnokság támogatását, hogy a téli nyitány után júniusban immár a második ilyen tornát hirdetik meg Magyarország Főkonzulátusa és a barcelonai konzuli testület közös szervezésében.

A nagy múltú teniszklubban játszottak a Barcelonába akkreditált dipolmaták

A magyar diplomata szülővárosa, Fehérgyarmat jeles teniszhagyományaira, a hazai veterán teniszsportban játszott szerepére, no meg a Budapesten, a Szépvölgyi Teniszcentrumban a külügyminisztérium támogatásával éppen negyedszázada zajló Advantage Diplomats viadal tradícióira támaszkodva exportálta az ötletet az ibériai félszigetre.

Az I. Nemzetközi Diplomata Tenisztornán - melyet a Real Club de Tenis Barcelona egyéb kiemelt versenyeihez hasonlóan a spanyol Sabadell Bank szponzorált – a Barcelonába akkreditált, több mint száz külképviselet vezetői, diplomatái és kiküldöttei vehettek részt. Többek között az Egyesült Államok, Magyarország, az Egyesült Királyság, Moldávia, Sierra Leone és Ecuador külképviseletének munkatársai mérték össze tudásukat páros mérkőzéseken. A torna végeztével a Királyi Teniszklub előadótermében gálavacsora keretei között zajlott az eredményhirdetés és az első három helyezett díjazása.

- A torna ötlete bármennyire is meglepő, a fehérgyarmati teniszpályáról származik. A szatmári kisvárosban töltöttem gyermekkoromat - mondta dr. Kovács Barnabás - Településünk sportéletében kiemelt szerepet töltött be a tenisz az utóbbi évtizedekben. Volt olyan időszak, mikor a nyolcezres kisváros csapata több évig a legmagasabb osztályban játszott. Rangos veterán tenisztornáknak is házigazdája. Nyáron éppen a fiaimat vittem teniszórára és akkor láttam meg a veterán verseny kiírását. Arra gondoltam, hogy hasonlót lehetne Barcelonában is szervezni. Legnagyobb meglepetésemre a barcelonai diplomaták azonnal támogatták az ötletemet, mivel ilyen jellegű kezdeményezésre itt még nem volt még példa. Ettől kezdve ment minden, mint a karikacsapás és decemberben lezajlott az első torna. A nagy múltú barcelonai klub ATP tornáját 1978-ban megnyerő Taróczy Balázs, valamint a Roland Garros-bajnok Albert Costa volt a verseny fővédnöke.

Dr. Kovács Barnabás főkonzul azt is elárulta, hogy a rendezvény sikerén felbuzdulva júniusra tervezik a második tornát és tervek szerint ezt már nemcsak a barcelonai, hanem a Spanyolországba akkreditált diplomaták között is meghirdetnénk.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső