A remek első felnőtt évet követően a második már korántsem úgy alakult, ahogy azt Fajta Péter eltervezte. A tavaszi gyengébb szereplés oka az érettségi volt, ám ősszel már váratlan eseményként hátráltatták a sérülések és a betegségek. Edzője, Palágyi Miklós úgy gondolja, hogy a győri játékosban sokkal több van, ezért előrehozott alapozással próbálnak javítani.

Fajta Péter - Fotó: huntennis.hu

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A vártnál jóval nehezebben alakult Fajta Péter második teljes felnőtt szezonja, hiszen az ATP világranglistáján nem igazán sikerült előrelépnie. A 2021-es esztendőt a 616. helyen zárta, miközben jelenleg az 524.-en jegyzik, a következő hetekben azonban jó esély van arra, hogy akár hátrább is csúszhat. Szeptemberben ugyan volt már 477. is, ami már közelített az egy évvel ezelőtt megfogalmazott terveihez, ám a folytatásban ismét elhagyta a szerencse. A Somogyi Elektronic-GYAC immáron 20 esztendős teniszezője esetében a külső körülményeknek volt a legnagyobb szerepük a 2022-es év alakulásában.

− Úgy érzem, eddigi karrierem legrosszabb éve volt a kétezerhuszonkettes – vallotta be köntörfalazás nélkül Fajta Péter, aki a szeptember végi enyhébb izomsérülését követően elkapta a koronavírust, majd egy másik betegséget, ezt követően pedig az alkarjában jelentkezett váratlan fájdalom, így újabb két hetet kellett kihagynia. – Pedig nagyon jól indult a szezon, hiszen a tavalyi sikereimnek köszönhetően már az év elején három huszonötezres ITF-tornán is elindulhattam, a tizenötezreseken pedig elődöntőztem, március végén pedig az egyiket meg is nyertem. Igaz a Sharm El Sheikh-i kemény pályán már korábban is sokat játszottam, tavalyi első tornagyőzelmemet is ott arattam. Éppen ezért ezt jól ismerem, sőt szeretem is. Nagyon fekszik a stílusomhoz, átlagosan tíznél is több ászt szoktam ott ütni, s ez így történt most is. A velem egyidős, orosz Kacsmazov elleni elődöntőre vagyok különösen büszke, hiszen ő lassan belép a legjobb háromszázba, tehetséges, jó kis játékos. Hogy mégis legyőztem, ráadásul két szettben, az annak köszönhető, hogy nagyon jól adogattam, és ezekből gyors és hatékony támadójátékot építettem fel. A finálét egy német srác ellen játszottam, aki nagyon jól tartotta a labdákat, ezért nekem kellett kezdeményezni. Eleinte még bele-bele hibáztam, de tudtam, hogy fontos találkozó és a végső győzelem is értékes lesz a pontok tekintetében, úgyhogy mindent beleadva, magabiztosan nyertem.

A sikert azonban egy rövid szünet követte, s az edzéseket is csak szinten tartásként látogatta. Péternek ugyanis a Csik Ferenc Gimnáziumban akadt komoly dolga, mégpedig az érettségi. Mivel az előző években korosztályának legsikeresebb magyar utánpótlás teniszezőjeként rengeteg hiányzást szedett össze, igen sokat kellett pótolnia. S bár a sportosztály tanulójaként mindig is komoly segítséget kapott iskolájától és tanáraitól, most nem kerülhette el, hogy a tavaszi hónapok során többször legyen tankönyv a kezében, mint teniszütő. A gimnáziumi évek hivatalos lezárását azonban ő sem akarta halogatni, és teherként tovább cipelni, ezért inkább beáldozta a tavaszt, hogy később kizárólag a teniszre koncentrálhasson.

− Szerencsére az érettségi jól sikerült, így azt követően valóban belevethettem magam a munkába – beszélt a nyári hónapokban történtekről Fajta Péter. – Július közepén Metzingenben döntőztem egy tizenötezresen, ekkora tért vissza a kora tavaszi formám, nagyon jó meccseket játszottam. A fináléban három szettben kaptam ki az extra napot kifogó marokkói ellenfelemtől. Az elsőben voltak szettlabdáim, amelyeket sajnos nem használtam ki, a másodikat simán nyertem, a harmadikban viszont ő volt a jobb. Az elején kellett volna a javamra eldönteni a mérkőzés sorsát.

 

fajta peter 2022 metzingen donto palagyivalPalágyi Miklós és Fajta Péter

 

S bár a Nemzeti Edzésközpontban Palágyi Miklós irányításával készülő fiatal érthető módon csalódott a 2022-es teljesítményével kapcsolatban, azért kellemes pillanatokban is volt része. A fent említett győzelmen és döntőn túl az augusztus végi boszniai Challenger-torna is ezek közé tartozik. Érthető türelmetlenséggel várta, hogy ATP szinten is megszerezze első győzelmét. Május végén, Prostejovban ez ugyan még nem sikerült, Banja Lukán viszont igen. Ráadásul egy olyan játékost vert meg a francia Royer személyében 6:3, 7:6(3) arányban, akitől korábban a korosztályos Európa-bajnokságon még kikapott.

− Annak azért nagyon örültem, hogy nem kellett túl sokáig várnom az első Challenger-győzelemre, hiszen már a másodikon összejött, igaz, én is nagyon jól játszottam. A második fordulóban viszont olyan vereséget kaptam, amilyet nem igazán szoktam, csak két játékot nyertem. Valójában nem volt közöttünk ekkora tudásbéli különbség, ám a német Hassan tökéletes napot fogott ki. Marozsán Fábi is ott volt a meccsen, s ő sem nagyon tudta megmondani, mit kellett volna másképp csinálnom. Pedig nem is izgultam, nyugodtan, terhek nélkül álltam oda ellene. De hát nem véletlenül van ő is ott a háromszázon belül, ahová én most szeretnék eljutni – foglalta össze a Challenger-tornák tanulságait Fajta Péter, aki éppúgy, mint egy évvel ezelőtt, most is abban látja a fejlődés kulcsát, ha a sorozatterhelés még hatékonyabb tűrésére, a gyorsulásra, valamint a stabilitás fejlesztésére koncentrálnak. Ez a három feladat szerinte egész karrierje során végig fogja kísérni, hiszen a kemény pályán már megvan a nagy szervákra és a gyors játékra alapuló kialakult stílusa, amelyet csak finomítani és csiszolgatni kell a ranglistán felfelé lépkedéshez.

A sikeres pillanatok közé sorolta a Davis Kupa-debütálást is, jóllehet Marozsán Fábián oldalán két nagyon szoros szettben kikaptak a rutinos ukrán kettőstől. S bár juniorkarrierje során Velcz Zsomborral sok szép nemzetközi sikerben volt részük, azért elsősorban egyéni játékosnak tartja magát, s alig várja, hogy egyesben is bemutatkozhasson a magyar férfiválogatott színeiben. Persze ehhez arra is szükség van, hogy végre ismét százszázalékosan terhelhető legyen, s a korábban tőle megszokott alázatos munkával előbb visszahozza korábbi formáját, majd azt túl is szárnyalja.

− Az őszi betegségek és sérülések azért érintettek különösen rosszul, mert a kemény pálya az én igazi terepem. Emiatt most jónéhány pontomat nem is tudom majd megvédeni és akár vissza is csúszhatok oda, ahonnan tavaly év végén indultam. Ennek persze nem örülök, de nem is szeretnék túl sokáig rágódni az idei balszerencsés történéseken. Éppen ezért most a programomon is változtatok, s amint pályára tudok lépni egy rövidebb, de kemény alapozást kezdek meg, s már decemberben versenyezni szeretnék. Nemcsak a pontok, de a formám visszanyerése miatt is. Nekem ugyanis mindig akkor megy jól a játék, ha tornáról tornára járok. A versenyhelyzet az igazán inspiráló és fejlesztő közeg a számomra. Edzőmmel, Palágyi Miklóssal egyetértünk abban, hogy a jelenlegi helyezésnél sokkal több van bennem, ez pedig egy nagyon erős motiváció a folytatást illetően – jelentette ki Fajta Péter, aki hétfőtől az erőnléti edzésekkel kezdi újra a felkészülését, majd az alkarja állapotától függően a lehető leggyorsabban a teniszpályára is szeretne visszatérni. Jövőre pedig legalább a négyszázba, jó esetben pedig talán már a háromszáz közé is odaérne.

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső