Játékos, szülő, edző, versenyrendező, nap mint nap találkozik az MTSZ Versenyzóna kifejezéssel és megpróbálja kiismerni e rendszert.

Sikere, fogalmazzunk úgy: változó…

Nem kevés panasz keletkezett az elmúlt időkben. 

Várjuk a hozzászólásokat, javaslatokat, miként lehet javulást elérni e fontos területen.

Versenybírói munka, Kollár László és Zuborné Pázmándi Katalin - Felvételünk: illusztráció

 

(Interjú. tenisz-palya.hu) * Lassan már egy éve, hogy beindult ez a szolgáltatás, és ez az idő talán elég arra, hogy az első tapasztalatokat összegezni lehessen. Segítségül hívtuk dr. Nyirő László, ITF aranyjelvényes nemzetközi versenybírót, a MTSZ Játékvezető és Versenybíró-bizottságának tagját, engedjen bepillantást ebbe a kívülállók számára eléggé rejtélyes világba.

- Ha jól tudom, a MTSZ Szervezeti és Működési szabályzata a JVB hatáskörébe utalta a Versenyzóna szakmai felügyeletét. Mint felügyelők, hogyan látják ennek a területnek a helyzetét?
- Valóban, a bizottságunk éppen most tűzte napirendre az első tapasztalatok összegyűjtését és kiértékelését. Immár két éve annak, hogy a MTSZ vezetése, nagyon helyesen, elhatározta a digitális fejlesztés elindítását, hiszen teljesen elavult, több mint 20 éves Excel applikációkkal dolgoztunk, miközben a világ elhaladt mellettünk, és mind a nemzetközi versenyrendszerek, mind a szomszédos országok szövetségei jóval előttünk jártak.

- Miből áll egy ilyen digitális rendszer? Viszi a versenybíró a laptopját és kinyomtatja a táblákat?
- Ennél sokkal többről van szó. Az egész felépítményt én egy emeletes házhoz hasonlítanám, amelynek egymásra épülő szintjei vannak. A földszint képezi az alapot, itt tárolják a játékosok adatbázisát, innen indul és ide tér vissza az összes információ. Minden játékosnak saját profilja van, amelyet természetesen ő maga hoz létre, ez tartalmazza a személyi azonosító adatait, valamint a működésével kapcsolatos összes statisztikát, hol indult, ki ellen és milyen eredménnyel játszott, és természetesen itt található az aktuális rangsora is. Jelentős vívmány, hogy a profil kiválthatja a kis „sárga könyvecskét”, tehát tartalmazza a játékengedély és a sportorvosi érvényességét is. Valljuk be, nem volt éppen korszerű a 21. században az apró bélyegeket nyalogatni.

- Ez érthető. De mire jó még ez a profil, mit kell tudni még az adatbázisnak?
- A játékosok innen töltik fel a nevezésüket az egyéni versenyekre, és a rendszer ezt csak azoktól fogadja el, akik jogosult indulók lehetnek, tehát van egy ilyen előzetes szűrő funkciója. Innen máris feljebb léphetünk gondolatban a földszintről az első emeletre, ahol a versenyek adatai, időpont, helyszín, versenyszámok, kondíciók találhatók, és ahol a program gyűjti a nevezéseket, rendszerezi, ranglista szerint sorrendbe állítja őket. Tulajdonképp ez maga a régről jól ismert ONR, az online nevezési rendszer. Kritikus fontosságú, hogy ez hibátlanul működjön, jól azonosítsa a játékosokat és a rangsorukat.

- Mi a következő stáció? Hogyan lesz a nevezési listából sorsolási tábla és játékrend?
- Ez már a versenybíró feladata. Ideális esetben a nevezési listák és rangsorok letöltődnek az ő gépébe és a helyszíni munka, a verseny bonyolítása innen történik, és nem a központi szerverről. Ilyen elven működnek a nemzetközi versenyeken használt programok, például a közkedvelt TP is. Sajnálatos, hogy a most használt program felépítése nem ilyen, és ebből fakad számtalan kisebb-nagyobb gond. A felhasználóktól érkező visszajelzések alapján olyan hasonlattal lehetne ezt leírni, hogy miközben mindenki a munkáját, tevékenységét megkönnyítő, segítő, a digitalizáció kitaposott ösvényén megtett kellemes sétára számít, helyette viszont nehezített akadályfutás vár rá.

- Ez a nehezített akadályfutás, ahogy fogalmazott, csak a versenybírói tevékenységre jellemző, vagy mások is tapasztalnak göröngyöket a talpuk alatt?
- Korántsem a versenybírók az egyedüli felhasználók, hiszen bárki, akinek köze van a MTSZ versenyrendszeréhez, szembesül akár naponta többször is a zóna használatával, akár úgy, hogy nevezni szeretne, akár az eredményeket, rangsorokat megnézni. Ezért is nagyon fontos a számunkra, hogy minél szélesebb körből jusson el hozzánk minél több visszajelzés, mert a jelenlegi tudásunk arra mutat, hogy bizony nem kevés panasz keletkezett az elmúlt időkben.

 

versenylabda

 

- Az egyes „emeletek”, amiről fentebb szó esett, ezek szerint nem egy összefüggő rendszer részei?
- Lehetnek azok is, de az egyes szintek működhetnek akár egymástól függetlenül is, más-más szerveren, más algoritmusokkal. A lényeg csak az, hogy tudjanak kommunikálni egymással, tehát képesek legyenek digitális formában átadni egymásnak azokat az adatokat, amelyekre a szomszédos emeletnek szüksége van. A versenybírói programnak magának valóban csak az említett adatokra van szüksége, és onnan kezdve képesnek kell lennie olyan alapfunkciók ellátására, mint a sorsolás (akár kézi, akár gépi), a játékrend készítés, az eredmények rögzítése és publikálása. Tudnia kell minden olyan variációt, ami a versenyszabályok szerint előfordulhat, tehát bármilyen táblaméret kezelése, legyen az kieséses vagy körmérkőzés, vagy éppen selejtező, és bármilyen játékrend készítési metódus. Jelenleg a visszajelzések szerint éppen itt van gond, mert a szoftvert nem lehet a szabályokat követve konfigurálni, sőt, hallottunk olyanról, hogy inkább a szabályt igazították hozzá ahhoz, amire a program képes. Ez így elfogadhatatlan.

- A publikálás hogyan történik?
- Mivel jelen állás szerint a versenybíró a központi szerveren dolgozik, ezért elvileg onnan kerül valamilyen, a nagyközönség számára látható felületre az összes információ. A korszerű, nemzetközileg használt programok a versenybíró gépéből képesek közvetlenül, egy gombnyomásra bármilyen honlapra exportálni például az aktuális eredményeket és a játékrendet szintén percre aktualizálva.

- Mi történik a verseny végén? Hogyan lesz az eredményekből ranglista?
- Ez a folyamat, tehát a legfelső emelet is digitalizálható, de tudomásom szerint itt még nem tartunk, maradt a manuális feldolgozás, vagyis a versenybíró ráírogatja a táblára a pontokat, és a bónuszokat, ezt beküldi a versenyirodának, ahol egy adminisztrátor szintén manuálisan bepötyögi azokat egy másik programba. Megannyi hibalehetőség, nagycsomó élőmunka, lassú átfutás.

- Ez a pillanatnyi összkép nem tűnik túlzottan optimistának. Mi a JVB szándéka?
- A szándékunk jelenleg az, hogy minél több információt, visszajelzést kapjunk a felhasználók minél szélesebb körétől, és behatárolhassuk, hogy mi az, ami megfelelően működik, és mi az, ami javításra, további fejlesztésre, netán újragondolásra szorul. Azon a jelenlegi megközelítésen, hogy a felhasználók szíveskedjenek alkalmazkodni ahhoz, amit a rendszer tud, feltétlenül változtatni kell, mert ennek éppen fordítva kell történnie, tehát a rendszernek kellene igazodni a felhasználói igényekhez. Természetesen először az aktív versenybírókat kérdezzük meg, de szeretnénk mindenkinek lehetőséget adni arra, hogy egy kérdőív kitöltésével elmondja tapasztalatát, véleményét, és elküldje nekünk jobbító javaslatait. Előre is köszönjük akár a név nélküli válaszokat is!

A kérdőív a JVB honlapján, a www.jvb-tenisz.hu oldalon található, de elérhető az alábbi linken is:
https://www.jvb-tenisz.hu/versenyzona-kerdoiv

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső