Az idei felnőtt országos bajnokságon összesen kétmillió forint pénzdíjat osztanak ki a női és férfi versenyzők között.

Ifj. Gulyás István versenyigazgató szerint évről évre arra törekszenek, hogy minél nagyobb rangot adjanak az ob-nak, a szombati döntőkre ezért a korábbi bajnokokat is meghívják.

A vasárnapi férfi selejtezők helyszínén Kovács Márkot, Jilly Ádámot, valamint a női főtábla egyik fiatal szabadkártyás indulóját, Nemcsek Grétát kérdeztük reményeiről.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A férfiak selejtezős mérkőzéseivel kezdődött meg vasárnap reggel az idei szabadtéri országos bajnokság, amelyet a Körmöczy Zsuzsa, illetve a Gulyás István vándorserlegért írtak ki. A hölgyeknél idén csak főtáblás meccsekre kerül sor, a jelentkezők végül pontosan elfértek a 32-es táblán.

A férfi küzdelmek névadójának fia, ifj. Gulyás István, harmadik éve tölti be a versenyigazgató szerepkörét, de a korábbi évek során is aktív szerepet vállalt az ob-k megrendezésében. Pontosan azóta, hogy 2007-ben, a centenárium évében, vándorserleget indított útjára az MTSZ a két egykori nagy bajnok tiszteletére. A törekvés, miszerint a lehető legnagyobb rangot kell adni a hazai csúcsversenynek, azóta is változatlan.

− A mai nemzetközi versenyrendszer olyan feszes, hogy a legjobbjaink szinte egyetlen hetet sem hagyhatnak ki, így a topjátékosok részvételére nem is számítunk – mondta el honlapunknak a tornaigazgató, miközben a kedvezőtlen, esős időjárás miatti csúszásokra igyekezett időben felkészülni a Nemzeti Edzésközpontban zajló eseményen. – Évtizedekkel ezelőtt ez természetesen másképpen volt, a játékosok kevesebbet utaztak és az értékük kevésbé függött a világranglistán elfoglalt helyezésükről, így a pontszerzés sem volt olyan fontos, mint ma. Ennek ellenére csak az elmúlt tizenöt évben olyan meghatározó személyiségek nyertek ob-t, mint Balázs Attila, ő ráadásul hétszer, Nagy Péter, Piros Zsombor, Valkusz Máté, vagy Marozsán Fábián. Jól emlékszem még az első díjátadóra, akkor Kellner Ádám volt a győztes. Remélem, hogy a mostani győztesek is olyan fiatalok lesznek, akik később hasonlóan szép pályafutással büszkélkedhetnek majd. A férfiaknál úgy gondolom, hogy Fajta Péter a legnagyobb esélyes, de a páratlan küzdeni tudásáról ismert Nagy Petivel is számolni kell. A hölgyeknél a Szabanin Natália, Tóth Amarissa, Drahota-Szabó Dorka trió tűnik a legerősebbnek.

Az országos bajnokság idei programja annyiban változott a korábban megszokottakhoz képest, hogy a döntőket vasárnap helyett szombaton játsszák, éppen azért, hogy a külföldi versenyre utazók, még időben elindulhassanak. A férfi selejtezők pedig éppen ezért kezdődtek picit korábban.

 

gulyas pisti 2022Ifj. Gulyás István versenyigazgató és a publikum - Fotók: tenisz-palya.hu

 

Ami pedig a rangot illeti, ifj. Gulyás István a finálékra idén is válogatott nézősereget szeretne invitálni, mégpedig a sportág nagy öregjei és korábbi neves bajnokai meghívása révén. Persze a pénzdíj is a megbecsülés egyfajta jele, ám ezen a téren idén a nehéz gazdasági helyzet miatt nem sikerült előbbre lépni. A hölgyek és az urak összesen kétmillió forintos pénzdíjban részesülnek.

A vasárnapi első győzelmet az MTK-s Balla Péter szerezte, aki 3:6, 6:2, 1:0 arányban győzte le a PG Tenisz fiatalját, Gráf Bencét. Az egyes pályán csapattársa Kovács Márk követte, aki a kaposvári Péntek Ábelt búcsúztatta egy 6:0, 6:1-es mérkőzésen, majd Pfliege Ádámot 6:1, 6:1 arányban.

A jelenleg a Vasasban edzősködő, tanulmányai miatt korábban évekig az Egyesült Államokban élő Kovács Márk igen érdekes emlékeket őriz az országos bajnokságokról.

− Talán furcsán hangzik, de a felnőttek között egyetlen fordulón sem jutottam tovább, mindig nagyon rossz sorsolásom volt – idézte fel a Vasas szakembere, a Balázs Attila, Borsos Gábor, Filipovics Viktor elleni meccseit, de hazatértét követően sem volt szerencséje, akkor Fajta Pétertől kapott ki az első körben. – Most tényleg a játék öröméért neveztem, hiszen másfél éve, amióta edzősködöm, nem is indultam versenyen, csak csapatban léptem pályára. Hiába van tehát egész nap ütő a kezemben, és hiába ugrok be egy-egy szettre a tanítványok közé, azért ezt nem lehet teljes értékű felkészülésként kezelni. A mai első mérkőzés mindenképpen jó érzéssel töltött el, hiszen szeretem a teniszt, szeretek játszani. A kérdés minden bizonnyal az lesz, bírom-e majd kondival? Szerencsére a selejtezőben egyetlen tanítványommal sem hozott össze a sors, ellenük nem esett volna olyan jól a játék. Bízom benne, hogy sikerül felkvaliznom magam, és végre menni egy-két fordulót a főtáblán.

Ehhez azonban még előbb Szatmáry Adrián „kollégát” kell legyőznie, aki Dávid Rolandot 6:4, 7:5, Dancsák Mártont pedig 6:4, 6:1-re verte vasárnap.

 

helmes peter ob 2022

 

Az Alfa Tenisz Iskola tizenöt esztendős játékosa, Jilly Ádám is gyors győzelmet aratott az első fordulóban, András Attilát 6:0, 6:0 arányban verte.  A következő fordulóban pedig Pesti Balázst búcsúztatta egy 7:6(5) 6:1-gyel. Az idén remek korosztályos eredményeket produkáló teniszező már tavaly is indulhatott a felnőtt ob-n, s akkor három győzelemmel sikerült felverekednie magát a főtáblára.

− Tavaly Gubi Trisztántól kaptam ki hatalmas csatában, idén szeretnék egy kicsit tovább menni. Ehhez persze először a selejtezőket kellene sikeresen vennem. A főtáblán viszont már minden a sorsolástól függ, szerencsére is szükségem lesz ahhoz, hogy ott megszerezhessem az első győzelmemet. Ezen a felnőtt ob-n azonban nem az eredmény a legfontosabb, hanem a tapasztalat, amit gyűjthetek. Jó meccseket szeretnék játszani, kipróbálni magam a nagyobbakkal szemben, s ezzel is készülni a következő junior ITF-tornára, amit már be is ütemeztünk – foglalta össze elvárásait Jilly Ádám, aki hétfőn a Kincses Bence- Almádi Attila találkozó győztesével mérkőzik majd a főtáblára jutásért.

jilly adam 2022 4Jilly Ádám 2022-ben sikeres évet tud maga mögött

 

Férfiak
Selejtező:
 
Kincses Bence (Gyula) - Hargitai Csaba (Bebto)                                    4:6, 6:2, 6:3
Almádi Attila (MTK) - Bíró Marcell (Gellért)                                           6:1, 6:1
Jilly Ádám (Alfa) - András Attila (SZVUK)                                              6:0, 6:0
Pesti Balázs (Bebto) - Belanka Ádám (Tréning Center Békéscsaba)         6:0, 6:0
Tóth Ákos (Gellért) - Nádasy Gergely (SZVUK)                                     6:2, 6:4
Kápolnási Norbert (Norka Team Budapest) - Szabó György (Budaörs)    6:2, 1:6, 6:3
Márki Marcell (MTK) - Kóczán Lajos (HTFC CSO-KO)                            6:1, 6:1
Balla Péter (MTK) - Gráf Bence (PG)                                                   3:6, 6:2, 1:0, sérülés 
Török Ákos (MESE) - Péter Soma (MTK)                                             5:2, sérülés
Kárpáti Viktor (Golden Ace) - Székács Márk (Gyula)                             6:2, 6:0
Helmes Péter (Vasas) - Varga Ákos (DEAC)                                         6:2, 6:2
Zsembery András (Unik) - Pálfi Zoltán (Vasas)                                     6:2, 6:3
Kovács Márk (MTK) - Péntek Ábel (Kaposvár)                                      6:0, 6:1
Pfliegel Ádám (Dorog) - Béres Máté (Next)                                         6:3, 6:1
Dancsák Márton (PG) - Laczkó Béla (MTK)                                          6:3, 6:4
Szatmáry Adrián (MTK) - Dávid Roland (SZVUK)                                   6:4, 7:5
 
2. forduló:
Almádi - Kincses                                    6:2, 6:4
Jilly - Pesti                                            7:6(5), 6:1
Tóth - Kápolnási                                    6:2, 6:0
Balla - Márki                                         6:2, 4:6, 7:5
Kárpáti - Török                                     6:2, 6:3
Zsembery - Helmes                               6:1, 6:4
Kovács - Pfliegel                                   6:1, 6:1
Szatmáry - Dancsák                              6:4, 6:1
 
3. forduló, a feljutásért:
Jilly - Almádi                                        4:6, 6:3, 1:0 sérülés
Balla - Tóth                                         játék nélkül
Zsembery - Kárpáti                               6:4, 5:7, 6:2 
Kovács - Szatmáry                                6:2, 2:0, sérülés
 

A női verseny csak kedden kezdődik, de az első felnőtt ob-jára készülő Nemcsek Grétával is összefutottunk a Nemzeti Edzésközpontban. A Vasas 13 éves teniszezője csapattársnőjével, Benke-Giosanu Izabell-lel edzett, majd a férfi meccsek közül nézett meg néhányat. A szabadkártyával induló Nemcsek Gréta az első fordulóban Drahota-Szabó Dorka ellen játszik majd, aki ugyan sérülésből tér vissza, ám így sem ígérkezik könnyű ellenfélnek.

− Nem volt túl sok szerencsém a sorsolással, de a tenisz ilyen, ez ellen nincs mit tenni – latolgatta az esélyeket Nemcsek Gréta. – Éppen ezért csak arra koncentrálok, hogy jól játsszak, megpróbálok minden zavaró tényezőt kizárni, így az ellenfél személyét is. Taktikailag természetesen maximálisan fel fogunk készülni ellene, s bár picit izgulok, nagyon örülök, hogy lehetőséget kaptam az indulásra.  

Nők:
Szababin Natália (RTA, 1.)                                                                bye
Jeck Viola (Unik) - Tihanyi Luca (Savaria)
Ott Lívia (Pannon SE) - Böröczky Emilia (Bebto)
Juhász Janka (Vasas) - Bartha Panna (PVTC, 5.)                                 játék nélkül
Drahota Szabó Dorka (Sportmánia, 3.) - Nemcsek Gréta (Vasas)
Bak Szabó Norina (MTK) - Németh Anna (TTC)
Bíró Melinda (Gellért) - Bordás Patrícia (SZVUK)
Badics Mila (Kiskút, 6.) - De Paola Viviana (Fortuna)
Faludi Vivien (SVSE, 8.) - Gyenge Csenge (Vasas)
Németh Kitti (Fortuna) - Pécsi Boglárka (Future)
Wiandt Viktória (MTK) - Punyi Anna (DEAC)
Molnár Kitti (MTK, 4.) - Mihálka Zsófia (Alfa)
Komlódi Kiara (Unik, 7.) - Bodó Blanka (MTK)
Fehér Laura (PG) - Szabó Laura (Budaörs)
Kis Czakó Eszter (Gellért) - Finak Eszter (Medikus)
Tóth Amarissa (Vasas, 2.) - Kovács Sebestyén Lili (MTK)

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső