A nemzetek pontversenyében az ötödik helyen végzett a magyar delegáció a Champions Bowl világdöntőjében. Bogyó Tamás csapatvezető szerint taktikai és mentális téren tapasztalható lemaradás a magyar fiataloknál. Dunakeszin októberben nyitja kapuit a Volvex Sportközpont, amely később egy teniszakadémia otthona lesz.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A Champions Bowl umagi világdöntőjére a pontverseny győzteseként érkezett meg a Bogyó Tamás által vezetett magyar küldöttség. A Team Trophyt ezúttal Spanyolország nyerte, ám így is jutott érem fiatal teniszezőinknek. Mokán István Damján az F12-es kategóriát nyerte meg, Fizel Laura és Rekedt-Nagy Panni az U12-es leányok páros versenyében diadalmaskodott, Szűcs Milán pedig az F9-es vigaszág győztese lett.

A teniszberkekben jól ismert, sőt, fantasztikus infrastruktúrájáról el is ismert horvát teniszakadémián a partnerországokban megrendezett helyi tornák 9-16 éves győztesei számára biztosítanak lehetőséget a nemzetközi tapasztalatszerzésre. Ez elsősorban a fiatalabb korosztályokban lehet vonzó, az idősebbek ugyanis ilyen korban már a nemzetköz pontokat adó Tennis Europe, vagy esetleg a junior ITF-tornákon vitézkednek.

A Champions Bowl magyarországi selejtező tornájának jogtulajdonosa, Bogyó Tamás ezzel összhangban a Dunakeszin májusban megrendezett kvalifikációs viadalon a tíz és tizennégy év közöttiek számára nyitott kategóriákat. Vagyis U10, U12 és U14-es korosztályokban versenyezhettek a fiúk, valamint a leányok. A Champions Bowl különlegessége az évenkénti besorolás, így a részvétel szempontjából nem hat, hanem tizenkettő győztest hirdettek.

− A kilenc-tizenkét évesek mezőnye évről évre nagyon erős, ezért ebben a korosztályban ritka, ha a legjobbak más tornára mennek ugyanebben az időben – értékelte honlapunknak a Champions Bowl idei eredményeit Bogyó Tamás, a Nexon Dunakeszi Teniszklub elnöke és vezetőedzője. – Később már logikus, ha egy komolyan versenyző fiatal inkább a Tennis Europe-t választja, mi ezért is nem nevezünk fentebbi korosztályokba. A csapatverseny szempontjából, amelybe az öt legjobb eredmény számít bele a párosok és vigaszágak nélkül, azonban annak is jelentősége van, milyen erős egy közösség. Mennyire fontos számukra, hogy a nagydíjat ők vigyék el. Tavaly fantasztikus élmény volt elnyerni ezt a rangos díjat, öt győzelemmel ehhez nem is férhetett kétség. Idén a spanyolok voltak a legjobbak, mi pedig az egy Mokán István Damján révén megszerzett egyéni aranyéremmel az ötödik helyen végeztünk.

 

champions bowl 2022 bogyo a tavalyi trofeavalBogyó Tamás a tavalyi trófeával, melyet a spanyolok vettek át a magyar küldöttségtől

 

Bogyó Tamás szerint a sportág szempontjából olyan kicsi nemzetnek, mint a magyar a tavalyi eredmény volt inkább a szokatlan, az ideivel nagyjából a helyén volt a magyar küldöttség. Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a hazai utánpótlás a csökkenő gyereklétszám, valamint a népszerűbb sportágak igen erős elszívó ereje miatt évről évre gyengül, az ötödik helyezésben ennek is volt némi szerepe. A szakember szerint már a Play and Stay rendszerből kijövő utolsó éves gyermekeknél látszódik a lemaradás.

− Umagban tényleg nagyon hiteles képet lehet formálni a nemzetközi erőviszonyokról, s ezek alapján nem igazán a technikai képzésben keresném a hibát Magyarországon – folytatta Bogyó Tamás. – A taktika és a mentális erő terén látok sokkal nagyobb hiányokat, s ezek valamennyi meccsen megmutatkoztak. A nagy nemzetek játékosai sokkal tudatosabban teniszeznek. Nem ösztönből és tehetségből indítják a támadásaikat, hanem jól megtervezett sémák alapján. Már ilyen pici korban pontosan tudják, melyik ütést miért választják, azzal mit, és hogyan akarnak elérni.

A Champions Bowl esetében azonban a tapasztalatszerzésen túl, a közösségi érzés megtapasztalása is fontos, az önállóság felé megtett első lépésekről nem is beszélve. Az apró teniszpalánták van, hogy ilyenkor utaznak először szüleik nélkül versenyre, s nemcsak a nemzetközi környezet, de a meccsre való felkészülés is különleges élmény lehet.

− A korábbi évekhez hasonlóan idén is nagyon jó csapat jött össze, öröm volt látni, ahogy mindenki segíti egymást, a nagyobbak pátyolgatják a kisebbeket. Kilépni az országból, azt is jelenti, hogy egy idegen környezetben kell feltalálnod magad, kommunikálni, ami ebben a korban sokaknak még nehézséget jelent. A Champions Bowlon azonban összetartó közösséget alkotunk, így talán kicsit könnyebb kipróbálni a nemzetközi versenyzést – tette hozzá Bogyó Tamás, aki idén nyáron klubjában, Dunakeszin, két Tennis Europe versenynek is házigazdája volt. Mindkettőt az U12-es korosztály számára rendezték és még a tapasztalt szakember számára is tartogatott meglepetést. A nevezők kétharmada ugyanis hazai játékos volt, ami nyáron nem igazán jellemző a nemzetközi tornákon. A szervezők egyértelműen több külföldi játékost vártak a viadalra, elsősorban a környező országokból.

− Magam sem értem ennek az okát, éppen ezért selejtezőt nem is rendeztünk, pedig a Tennis Europe versenyei mindig remek lehetőséget kínálnak a tapasztalatszerzésre, a játékos tudásának reális felmérésére. A múlt heti tornán végül négy leány és két fiú elődöntősünk volt, ami számukra biztosan kellő motivációt és önbizalmat ad a folytatáshoz. Itthon és külföldön egyaránt. Más kérdés, hogy a hosszú távú fejlődésük érdekében az erős konkurencia mindig fontos segítő tényező – zárta értékelését Bogyó Tamás, aki honlapunknak örömmel jelentette be, hogy októberben nyílik meg Dunakeszin a Volvex Sportközpont, négy kemény pályával – két állandóan fedettel és két szabadtérivel –, köztük az első hivatalos piros borításúval Magyarországon. A teniszközpontban a terveik szerint jövő ősszel indul majd az akadémiai képzés, amelynek bentlakásos része is lesz.

Champions Bowl. Világdöntő. Umag/Horvátország

F12: 1. Mokán István Damján … 3. Lipp Máté
F13: 2. Vörös Kristóf
L12: 3. Fizel Laura és Rekedt Panni
L14: 3. Horváth Nóri
Páros:
L12:
1. Fizel Laura, Rekedt-Nagy Panni
Vigaszág
F9:
1. Szűcs Milán

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső