Tóth Amarissa karrierje legnagyobb győzelmét aratta szombaton a Budapest Ladies Open selejtezőjének első fordulójában, ám vasárnap nem sikerült ismételnie. Nagy Adrienn is a top százhoz közeli játékostól szenvedett vereséget, ami igen biztató további karrierje szempontjából.

A két fiatal párosban együtt indul, s bár egy nagyon erős cseh kettőst kaptak, mindketten elszántan készülnek a mérkőzésre.

Tóth Amarissa színvonalas meccset vívott, közel állt az újabb bravúrhoz

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Vasárnap lezárultak a Római Teniszakadémián zajló Budapest Ladies Open selejtező táblájának küzdelmei, amelyben két magyar Tóth Amarissa Kiara (WTA 627.) és Nagy Adrienn (WTA 515.) vehetett részt szabadkártya révén. A 125-ös WTA-tornára  igazán válogatott mezőny gyűlt össze, így a két fiatal magyar is kemény ellenfelet kapott a selejtezők szombati első fordulójában.

Nagy Adrienn a világranglistán pillanatnyilag 139. helyen rangsorolt Andreeva ellen kezdett, s egyáltalán nem látszódott a köztük lévő, majd négyszáz helynyi különbség. Az MTK 21 éves teniszezője nagyszerű játékkal rukkolt elő, s már 6:3, 4:0-ra vezetett, amikor fordult a kocka.

− Nem éreztem, hogy bármi különösebb történt volna, agresszívabb és stabilabb lett, ritkábban rontott – idézte fel a fontos pillanatot Nagy Adrienn a találkozót követően. – Addig egyébként nagyon jól ment a tenisz, azt csináltam, amit elterveztem. Az utóbbi években nagyon sokat játszottam salakon, s ennek megfelelően a stílusom is változott, a megbízható, pörgetésekkel színesítettet erőltettem. Az elmúlt időszakban azonban váltottam, próbálok visszatérni a korábbi, jóval agresszívabb keménypályás játékomhoz, s most ennek köszönhetően tudtam sokáig leirányítani az ellenfelemet. A döntés tehát jó, a jövő vélhetően ebben van.

Adrien persze csalódott volt a vereség miatt, ám ezúttal számos előremutató, jó dolgot lehetett kiemelni. Egyrészt a játékát, másrészt pedig azt, hogy a világranglista augusztus végi 130. helyezettje ellen ki-ki meccset tudott játszani (3:6, 7:5, 6:1). S hogy ilyen közel volt a bravúrhoz, az inkább reményt ad neki a folytatáshoz. Ráadásul a Budapest Ladies Openen sem ért még véget számára a program, hiszen párosban éppen Tóth Amarissa oldalán lép majd pályára. S bár nyomban az első fordulóban, a cseh Detiuc, Kolodziejova kettős elég nagy falatnak ígérkezik – idén már két 60 ezres ITF-tornát nyertek együtt –, nagy elszántsággal várják az újabb bizonyítási lehetőséget.

Tóth Amarissa ráadásul szombaton óriási bravúrt hajtott végre a szlovák Kuzmova (WTA 140.) legyőzésével (6:4, 6:1). S ezzel a 24 éves kassai lány skalpja lett az eddigi legértékesebb a Vasas teniszezőjének gyűjteményében.

− Nem ismertem, nem tudtam mire számítsak ellene, csak annyi információm volt róla, hogy nagyokat szervál. De nem volt vesztenivalóm, s én minden tőlem telhetőt megtettem a győzelemért. Utóbbiban óriási része volt annak, hogy egy új játékstílust gyakorlok, felszálló ágból, erősen, laposan igyekszem megütni a labdákat, nem hagyva időt az ellenfelemnek. Ez szombaton remekül működött is, a mai napon azon nem volt elég az újabb bravúrhoz – beszélt a szombati győzelemről Tóth Amarissa, a vasárnapi második fordulós találkozót követően, amelyet a brazil Alves (WTA 165.) ellen játszott, s veszített el (4:6, 6:1, 4:6). Pedig a harmadik szettet is ő kezdte jobban, nyomban breakelte ellenfelét, s már 3:1-re is vezetett.

− Nem volt még elég időm arra, hogy ez az új stílus rögzüljön, nem gyakoroltam be eléggé. Csak azt sajnálom, hogy így is meg lehetett volna a győzelem, a vége picit szerencsétlenül alakult. De jó úton járunk, s ha többet játszhatnák ilyen szinten, akkor én is nagyobb léptekkel haladhatnék előre – értékelte vasárnapi teljesítményét Tóth Amarissa, aki a közönségnek is megköszönte a biztatást, amellyel két napon keresztül támogatták, s most már ő is a páros bemutatkozásra készül Nagy Adrienn oldalán.

A nézők között ott volt Csordás Attila, Mimi egyik nevelőedzője is, aki négy és fél évesen ismerte meg a játékost, és nyomban tudta, hogy igazi csiszolatlan gyémánt került a CSO-KO Tenisziskolába. A nyolc közös év után a tehetséges kislány új utakra lépett, ám korábbi mestere azóta is folyamatosan segíti, ha szükséges van rá, ott van mellette, a meccseit pedig semmi pénzért sem hagyná ki. A klub másik két edzője, Ledényi-Kovács Viktória és Szilassy Réka is csak azért hiányzott a lelátóról, mert szombaton a CSO-KO Play and Stay játékosait kísérték el az országos csapatbajnokságra, vasárnap pedig maguk is csb-meccset játszottak.

 

toth amarissa csordas al 2022Csordás Attila és Tóth Amarissa

 

− Számomra most egyáltalán nem fontos, hogy min ment el a meccs, az eredmény csak másodlagos – véli Csordás Attila. – Ilyen fantasztikus hangulatú kvalis találkozón talán még soha nem is voltam, s ezt elsősorban Miminek köszönhetjük, aki nemcsak színvonalas játékkal rukkolt elő, de küzdött, hajtott is. Talán, ha a tenyeres rövid kereszteket többször merte volna alkalmazni, még a meccs is meg lett volna. S bár tudom, hogy nagy dolgokra képes, a pillanatnyi helyzetben óriási teljesítménynek tartom, hogy egy száz körüli játékos ellen ilyen szoros eredményt ért el. Biztos vagyok benne, hogy el fog jutni a legjobbak közé, mert megvan benne a szikra. S egyszerűen csak annyival különb a többieknél, hogy hihetetlenül akar. Végül pedig már csak ez számít a sok-sok jó teniszező között. No és persze az edzésmunka, annak is leginkább az intenzitása. Nagyon büszke vagyok Amarissára.

A mérkőzést végignézte az MTSZ férfi szakágának utánpótlásért felelős edzője, Kisantal Péter is, aki a lelátóról ugyan, de folyamatosan biztatta, űzte, hajtotta a 19 éves játékost. A mérkőzést követően pedig ő sem a vereség ténye miatt volt elkeseredve.

− Mimi láthatóan nincs hozzászokva ehhez a tempóhoz – értékelte a látottakat Kisantal Péter. – Hiába játszott remekül, hiába próbált meg mindent, hogyha az edzéseken kisebb intenzitással dolgozik. Pedig ma egyértelműen bizonyította, hogy itt a helye, száz körüli játékosokat is meg tudna verni, s akár több fordulót is mehetne a hazai rendezésnek köszönhetően. A kiemelt játékosokkal kiemelten kell foglalkozni, s ez a teniszedzések intenzitására éppúgy vonatkozik, mint az erőnléti képzésre. Ez a látottak egyértelmű tanulsága.

A főtábla első napján, hétfőn Babos Tímea kezdi a sort az osztrák Grabher ellen a center pálya harmadik meccsén, majd őt követi Gálfi Dalma a selejtezőből érkező amerikai Navarro ellen.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső