Az idei versenysorozatra negyvenöt csapat közel száznyolcvan játékosa nevezett. 

Tenisz Műhely-házidöntőt rendeztek a Play and Stay idei csapatbajnokságának fiú fináléjában. A leányok mezőnyében a Balatonalmádi SE nyert.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A váratlanul hűvösre fordult idő sem vette el a Nemzeti Edzésközpontban összegyűlt fiatal teniszezők, edzők, valamint szüleik kedvét a játéktól, a Play and Stay csapatverseny döntőjére szombaton öt leány és hét fiú együttes sorakozott fel. S bár ebben a korosztályban még a tenisz élvezete és a sportág megszerettetése fontosabb az eredményeknél, a legkisebbek szinte mind a győzelem reményében érkeztek a Nemzeti Edzésközpontba. Az álomból a leányoknál a Balatonalmádi SE, a fiúknál pedig a Tenisz Műhely játékosai számára vált valóság. Utóbbi esetében a csapatot vezető Selmeci Petrának is volt egy titkos vágya, amely szintén ezen a borús szombaton valósulhatott meg.

− Évek óta két jó fiú gárdával neveztünk a sorozatba, s ezek rendre be is jutottak a fináléba – idézte fel a korábbi idények történéseit Selmeci Petra, a Tenisz Műhely szakembere. – A sors azonban minden alkalommal úgy hozta, hogy egy ágra kerültek, így többnyire az elődöntő volt egyikük számára a végállomás. Nemcsak én, de a TM edzői kollektívája azt várta, hogy egyszer a szerencse mellénk álljon, és egy kedvező sorsolásnak köszönhetően az utolsó meccsen állhassanak fel egymással szemben. S bár odáig minden alkalommal, nagy küzdelemben el is kell jutni, most már annak örültünk, hogy esélyt kaptunk a házidöntőre. Nagyon büszke vagyok a játékosainkra, és a felkészítő kollégákra is, hogy erre a mindent eldöntő, utolsó találkozóra terhek nélkül állhattunk a gyerekek mellé, s csak a játékot kellett élveznünk, a végső győztest így is, úgy is a klubunk adta.

Mivel a Tenisz Műhely a fiúk mezőnyében idén is két hasonlóan erős csapattal érkezett a fináléra, reális volt számukra a bajnoki cím megszerzése. S bár ez végül sikerült is, Selmeci Petra szerint játékosaik olyan nagy terhet tettek a saját vállukra, hogy nem tudták magukból a maximumot kihozni. Sok szoros meccset játszottak, s így ezen a napon elsősorban küzdőszellemből vizsgáztak kiválóra. S ahogy haladtak előre a találkozókon, úgy játszottak egyre felszabadultabban.

 

ps fiu csb 2022A fiúk eredményhirdetése Sütő Csilla MTSZ-főtitkárral

 

A győztes gárda egyik erőssége volt Szűcs Milán, aki legutóbb a Champions Bowl umagi világdöntőjében szerepelt, hamarosan pedig a Kinder-kupa-sorozat spanyolországi fináléjára utazik. A már nemzetközi tapasztalattal is rendelkező játékos mégis tartott a szombati döntőtől.

− Kicsit féltem az ellenfelektől, hogy nem lesznek-e jobbak nálam – mondta el honlapunk kérdésére a díjátadót követően Szűcs Milán. – Jól éreztem, hogy szoros meccseim lesznek, hiszen a mai elsőt, és másodikat egyaránt döntő szettben nyertem. Amikor a nyitányon az első szettet elvesztettem, viszont a másodikat sikerült hoznom, akkor már nem idegeskedtem tovább és elhittem, hogy enyém lehet a végső győzelem. A döntőben nem volt könnyű csapattársam, Kerekes Milán ellen játszani, hiszen semmiképpen sem szerettem volna őt megbántani. Ezért arra törekedtem, hogy csendben, még saját magamat sem bíztatva teniszezzek. Úgy gondolom, hogy a sikert annak köszönhetem, hogy fejben mindig sikerült összeszednem magam és Petra taktikai utasításait is végre tudtam hajtani. Umagban nem volt szerencsém, mert a végső győztestől kaptam ki. Ellenfelem fejben volt erősebb nálam, és nagyon agresszíven letámadott. A Kinder-kupa döntőjében remélem jobb sorsolásom lesz. Ezt egyébként azért is várom különösen nagy izgalommal, mert példaképem, Rafael Nadal akadémiáján rendezik. Talán vele is személyesen találkozhatom majd…

A Tenisz Műhely három csapattal is kvalifikálta magát a szombati csb-döntőbe, a már említett két fiú gárda mellett a leányok végül a negyedik helyen végeztek. Rajtuk kívül a BTC és a MESE jutott több, szám szerint két-két csapattal a fináléba.

A klubokat, különös tekintettel az utánpótlás-nevelő egyesületeket igen komolyan érintő áremelkedések kapcsán Selmeci Petrától is megkérdeztük, ők hogyan képzelik a folytatást?

− Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Tabáni Tenisz Centrumban, ahol a pályákat béreljük, mind a három sátrat fel fogják állítani a téli szezonra – tudtuk meg Selmeci Petrától. – Technikai akadályai tehát nem lesznek az edzések megtartásának. Igyekszünk olyan árat találni, amely nem jelent majd túl nagy terhet a szülőknek. A Play and Stay korosztály esetében azonban még azt sem tartom nagy veszteségnek, ha hetente egy-egy teniszórát egy olcsóbb sportfoglalkozással helyettesítenek a családok. Szakmai szempontból ugyanis a mozgáskordináció fejlesztésén van a legnagyobb hangsúly, bármelyik csapatjáték, vagy az atlétika kifejezetten hasznos lehet ezen a téren. Úgy gondolom, hogy a tavaszi szezonban nemcsak behozhatjuk a téli hátrányt, de akár magasabb szintről is indulhatunk, a jól megválasztott kiegészítő sportág esetén. Az idősebb, nemzetközi versenyeken indulók esetében persze ez már nem így van, a tíz éven aluliak számára azonban láthatóan van szakmailag is megalapozott megoldási lehetőség.

A leányok mezőnyében győztes balatonalmádiak számára korántsem lesz meglepetés, hogy a rossz idő beálltával kevesebbet tudnak majd edzeni. A Szent Erzsébet ligeti pályákon, ahol már 1896-ben pattogtak a labdák, csak jó időben tudnak gyakorolni, az őszi-téli szezonban a helybéli gimnázium tornatermében, egy fél teniszpályányi terület áll csak rendelkezésükre. A lelkes kis csapatot irányító Varga László szerint azonban ez egyáltalán nem akadályozza meg őket a kemény munkában, s erre a mostani győzelem is kiváló példa:

− Imádjuk a teniszt, ezért a szűkös lehetőségeinket maximálisan kihasználva, a saját módszereinkkel dolgozunk. A tornateremben pici ütésekkel játszanak, amelyeket természetesen folyamatosan csiszolgatunk, javítgatunk. Hatékony segédeszköz a falazás is, bár tudom, ez ritkán szerepel a modern elméletekben. Édesapám Bíró János mesteredzőtől előbb labdaszedőként, majd később Budapesten, tanítványként leste el a sportág alapjait, amelyet később nekem adott át. Tőle tanultam, hogy milyen fontos a játék, ezért nálunk az edzések is alapvetően erre épülnek fel. Így szerezték a lányok a rájuk jellemző, és a meccseken igen hasznos stabilitást is. Emellett nagy figyelmet fordítunk arra is, hogy lássanak a pályán, mozgassák az ellenfelet, mélységben is gondolkozzanak, ne csak az erős ütésekre hagyatkozzanak.

 

ps csb balatonalmadi farkas eszter varga karas emese nemes julia es varga laszlo 2022Balatoni diadal: Farkas Eszter, Varga-Karas Emese, Nemes Júlia és Varga László

 

A tíz esztendős Varga-Karas Emese, Varga László leánya, három éve nem kapott ki a Play and Stay csb meccsein, s a tőle várt hibátlan teljesítményt idén is hozta. A bajnoki cím megszerzésében azonban egy vendégjátékosnak is nagy szerepe volt, a balatonfüredi Nemes Júliának, Varga László szerint tehát helyesebben fogalmazunk, ha Balatonalmádi TC-BUSC közös csapatról beszélünk. A csb előtti közvetlen felkészülés során az amúgy egyéni edzések révén fejlődő Varga-Karas Emese két héten át Farkas Eszterrel készült, s nem csupán csapattársként.

− Eszti három évvel fiatalabb nálam, ezért magam is próbálom tanítgatni, átadni neki minden eddigi tudásomat – mondta el honlapunknak Varga-Karas Emese, akit a beszélgetés közben is szorosan átölelt fiatalabb csapattársa, aki nagyon is szívesen fogadja az idősebb játékos jótanácsait. – Nagyon jó barátok vagyunk, úgyhogy könnyen megy a közös munka. Ami engem illet, hatévesen kezdtem el teniszezni, bár előtte is nagyon sokat labdáztunk otthon. Úgy érzem, azzal tudok nyerni, hogy sokáig játékban tartom a labdát, s ehhez bizony a fejemet is használnom kell. Próbálom édesapám tanácsait követni, mozgatni az ellenfelet, kihasználni a pálya minden területét, mélységben is, de ezt egyelőre még nem olyan könnyű megvalósítani. Mivel utolsó éves vagyok a play and stay-ben, nagyon szerettem volna nyerni, s örülök, hogy ez sikerült is.

A csapatot vezető Varga László szerint azonban az ő esetükben ez a győzelem messze túl mutat egy hétköznapi sikeren:

− Egy alig tízezres városból jöttünk, téli teniszlehetőség nélkül, éppen ezért számunkra ez az aranyérem óriási dolog, amire nagyon büszkék vagyunk. Ugyanakkor hatalmas motivációt is jelent számunkra a további munkához. Függetlenül a mostoha körülményektől, amelyek között dolgozni kényszerülünk.

A csapatbajnoki döntőt követően Orbán-Sebestyén Katalint, a Play and Stay program vezetőjét kértük az esemény értékelésére:

− Összesen negyvenöt csapat indult az idei országos bajnokságon, s közel száznyolcvan gyereket mozgatott meg az esemény, ami alig kevesebb az elmúlt években megszokottnál. Örültünk a sok vidéki nevezésnek is. A legkisebbek számára ez mindig az egyik legnépszerűbb versenysorozat, hiszen közösségként, együtt léphetnek pályára, s ezzel a versenyzés miatt a vállukra nehezedő teher is megoszlik. Szerencsére az időjárás is kedvezett, hiszen elkerült bennünket az eső. Nagy köszönettel tartozom a Mattel magyarországi képviseletének, amely értékes játékok sokaságát bocsátottak a rendelkezésünkre, így ma nemcsak a tenisz öröméért, de a kézzel megfogható ajándékokért is versenyezhettek a legfiatalabbak. És ezzel még nincs vége az idei programoknak, hiszen lélekben már a Mikulás Kupára készülünk, ami idén is nagy dobásnak ígérkezik!

Play & Stay csapatbajnoki döntő

Fiúk:
1. Tenisz Műhely II (Kosztolányi Brúnó, Szűcs Milán, Gonzales Miron), 2. Tenisz Műhely I, 3. BTC I, 4. Mese-Kék, 5. Mese-Sárga, 6. BTC II, 7. Pasarét TK
Leányok: 1. Balatonalmádi SE (Farkas Eszter, Nemes Júlia, Varga-Karas Emese), 2. Bíbic TC, 3. CSO-KO, 4. Tenisz Műhely, 5. ZTE

 

ps csb 2022

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső