Nyomtatás

Túl sok a játékos kering az ITF profi versenyein, kevés pénzt keresnek az igazán jók - ezt állapította meg a legutóbbi egy évtized ITF Futures tornáit elemző tanulmány.

"Az elmúlt évben 14 ezer játékos versenyzett világszerte professzionális szinten. Ez a szám egyszerűen sok" - mondta David Haggerty ITF elnök, aki bejelentette, hogy 2019-re a férfiaknál és a nőknél is 750-re kívánják csökkenteni világrangsoros versenyzők számát.

Nem a gúla tetejének pénzeihez nyúlnak, hanem a piramis alján levő pénzelosztást kívánják a sport érdekében átalakítani. A pályakezdő profik számára akarnak jobb lehetőségeket teremteni - kiszűrve a professzionális tenisz rendszeréből az úgynevezett "turistákat"

Szűkítik a gúla alját, csak 750 játékos lesz a világranglistán

A folyamat már ebben az esztendőben megkezdődött, hiszen eltörölték a 10 ezer dolláros tornákat, a magasabb pénzdíjas viadalok engedélyezésével "sűrítették" mind a rendezők táborát, mind pedig a tornákon részt vevők mezőnyét - magasabb kereseti lehetőséget kínálva a jól szereplőknek, kiszűrve egyúttal az úgynevezett "turistákat", akik az amatőr világból érkezve egyszeriben olyan közegbe érkeztek, amely túl erős volt számukra.

A jelenlegi rendszerben a profi tornákon szereplő 14 ezer játékos fele egyáltalán nem keres pénzt, csak nagy összegeket rak a próbálkozásaiba, hogy tetemes utazási- és szállodaköltségekkel megfejelve idegen országokban próbálkozzon a pont- és pénzgyűjtéssel. Nem csak a versenyzők, hanem a rendezők számára is nagy költség egy-egy torna megszervezése.

A kevesebb profi, kevesebb verseny, több pénzkereseti lehetőség elve és gyakorlata megkönnyíti majd az igazán tehetségesek felzárkózását a világelithez. A többiek pedig egy új, kevésbé költséges versenyrendszer segítségével a helyi környezetben próbálkozhatnak a felzárkózással - véli a Nemzetközi Tenisz Szövetség, mely a férfiaknál és a nőknél is a nagy ATP/WTA versenyek szintje alatt koordinálja a világteniszt, az úgynevezett Pro Circuit tornákat.

A profi teniszhez való átzsilipelést igyekszik szervezett formába önteni az ITF elképzelése, mely szerint 2019-től bevezetik az úgynevezett Transition (átmeneti) Tour-sorozatot. A sportág alapjait képező Futures-versenyrendszer átszervezése a junior korosztály legjobbjainak csatlakozását segíti elő a profik táborához.

2019-től az úgynevezett Transition Tour viadalok (melyek a jelenlegi alapfokot képező 15 ezer dolláros versenyek pozíciójába kerülnek) már nem lesznek az ITF Pro Circuit részei, s nem kínálnak világranglista-pontokat. Ezek helyett a legjobbak úgynevezett Entry Pontokat gyűjthetnek, s e "nevezési pontok" segítségével kaphatnak majd helyet a profik versenyein.

Az ITF elképzelése szerint csökkenteni kell az ATP/WTA pontokkal rendelkező profi játékosok számát, annak érdekében, hogy azok, akik már helyet vívtak ki maguknak a világranglistán, a Pro Circuit tornákon valóban tudjanak annyi pénzt keresni, amely lehetővé teszi az anyagilag biztonságos versenyzést, a szakmai fejlődést.

2013-as adat szerint professzionális teniszben számon tartott 8874 férfi teniszező közül 3896 nem jutott semmilyen pénzdíjhoz, a 4862 női játékos közül 2212 maradt kereset nélkül. Miközben az ITF felmérése szerint az esztendő során a férfiak átlagosan 38 800, a nők 40 180 dollárt költöttek versenyzésre (repjegy, szállás, étkezés, húroztatás, mosatás, teniszruha, reptéri transzfer - de ebben nincs benne az edzői költség). Az elemzés szerint a férfiaknál a világrangsor 336. helye, a nőknél a 256. pozíció volt az a helyezés, amikor a fenti kiadások és a verseny-nyeremények kiegyenlítették egymást. A többiek esetében veszteséges volt a versenyzés.

Azt is megállapították, hogy míg 2001 óta a Futures tornák résztvevőinek száma emelkedett, addig a viadalokról a Top-100 mezőnyébe előretört fiatalok száma semmit sem változott. Átlagosan 4-5 évbe tellett, míg egy tehetséges ifjú az első világranglista pontjának megszerzése után a legjobb száz közé jutott. Ma is fehér hollónak számít a feltörekvő fiatal a világelitben, a férfiaknál és a hölgyeknél is rendületlenül tartják pozícióikat az elmúlt évtized, másfél évtized meghatározó klasszisai.

FaLang translation system by Faboba