A zárónapon az ukránok megnyerték ugyan a párost, de a két éljátékos harcában a magyar teniszező volt a jobb.

Együttesünk jövőre ismét a DK világdöntőjének selejtezőjében léphet pályára, míg az ukránok az I-es csoportban folytatják szereplésüket.

Fucsovics Marci mindkét egyesét simán nyerte - Fotó: huntennis.hu/Facebook

 

(MTI/tenisz-palya.hu) * Pénteken a litván fővárosban, az ukrán válogatott ideiglenes otthonában, a vilniuszi SEB Arénában előbb a párosok léptek pályára az ukrán-magyar világcsoport-osztályozón.

Válogatottunk az első napi két győzelem után várta a folytatást, s noha Marozsán Fábián és a nemzeti együttesben először szereplő Fajta Péter elveszítette a párosok csatáját, így a magyar teniszválogatott már "csak" 2-1-re vezetett, de nem kellett izgulni, mert a két eljátékos csatájában Fucsovics Marci hozta a kötelezőt, s így válogatottunk 2023-ban ismét a világdöntő selejtezőjében szerepelhet majd.

A magyarok 2-0-s előnyről várhatták a pénteki folytatást, mivel a csütörtöki egyesekben Fucsovics Márton Vjacseszlav Bielinszkijt, Piros Zsombor pedig Vladiszlav Orlovot verte könnyedén.

Az ellenfél kapitánya, az 1999-es Roland Garroson döntős Andrij Medvegyev a párosra az előzetes várakozásoknak megfelelően Ilja Beloborodkót és Vladiszlav Manafovot küldte pályára. Nagy Zoltán magyar szakvezető viszont változtatott a hadrenden, és Fucsovics helyett Fajta Pétert jelölte, a húszéves játékos lett a magyar DK-történelem 46. pályára lépő teniszezője.

A pénteki nyitómeccsen - melyet mintegy százan figyeltek a SEB Arenában - a magyar kettős 2:1-nél elvette az ukránok adogatását, akik Fajta szervájánál rögtön visszabrékeltek, és 3:3-ra kiegyenlítettek. Innentől fej fej mellett haladva jutottak el a rövidítéshez, melyben Fajtáék rontottak többet, és 58 perc elteltével szetthátrányba kerültek.

A folytatásban stabilabb adogatógémek következtek, mígnem 4:5-nél Marozsán szervájánál semmi-negyven lett az állás, és a három mérkőzéslabdából a harmadikat már beütötte az ellenfél. Az összecsapás 1 óra 37 percig tartott.

A folytatásban Fucsovics Márton megnyerte a párharc harmadik egyes mérkőzést, így a magyar teniszválogatott 3-1-re legyőzte az ukránokat Vilniusban a Davis Kupa osztályozóján.

Nagy Zoltán szövetségi kapitány együttese az elvesztett páros után 2-1-es vezetésről folytatta a párharcot, melyben a világranglistán 91. Fucsovics csapott össze az 747. Ilja Beloborodkóval. A magyar éljátékos 4:0-lal kezdett, és magabiztosan ütve, 31 perc alatt hozta a nyitószettet. A folytatásban meglepetésre a rivális lépett meg 3:1-re, de ezt sorozatban négy magyar gém követte, majd a harmincéves nyíregyházi sportoló másodjára már kiszerválta a meccset, és 6:2, 7:5-re nyert.

A hátralévő tét nélküli egyest a két kapitány megállapodása alapján már nem játsszák le.

A magyar válogatott sikerével jövőre ismét a DK selejtezőjében léphet pályára, míg az ukránok az I-es csoportban folytatják szereplésüket.

Ukrajna - Magyarország 1-3
Vladiszlav Orlov - Piros Zsombor                                                                   2:6, 2:6
Vjacseszlav Bielinszkij - Fucsovics Márton                                                      3:6, 2:6
Ilja Beloborodko, Vladiszlav Manafov - Marozsán Fábián, Fajta Péter               7:6(4), 6:4
Orlov - Fucsovics                                                                                        2:6, 5:7

Nagy Zoltán szövetségi kapitány az értékelés során arról beszélt, hogy a 2-0-s vezetés tudatában változtatott a pároson.

"Az előny megnyugtató volt, ezért kaptak bizalmat a fiatalok. Szoros mérkőzésre számítottunk, de párosban amúgy is sokszor csak pár ponton múlik a meccs. A fiúk szépen helytálltak, de látszottak még apróbb hiányosságok. Aztán 2-1-nél maradt az eredeti felállás, Marci játszott, és végül sima győzelmet aratott" - fejtette ki.

A szakvezető közölte, a párharc előtt a magyarok voltak az esélyesek, és büszke csapatára, amely beváltotta a reményeket.

"Még egy összecsapást meg kell nyernünk ahhoz, hogy tavaly után jövőre ismét a DK-döntőben szerepelhessünk. Hosszabb távon egy jó mag kezd kialakulni, és ha így fejlődnek a srácok, akkor bízom benne, hogy újra ott lehetünk a legjobbak között" - tette hozzá. 

A nemzeti együttes márciusban Sydneyben vívott selejtezőt, és 2-1-es vezetés után 3-2-re kikapott az ausztráloktól, akik ezzel bejutottak a DK-döntő jelenleg zajló csoportküzdelmeibe.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső