Nyomtatás

Szettveszteség nélkül hozta a kötelezőt a magyar együttes az ukránok elleni párharc első napján.

Fucsovics és Piros is győzött a nyitónapon.

Pénteken egy győzelem kell a végső sikerhez.

A magyar válogatott - Fotó: huntennis.hu

(MTI )* Az ukránok elleni párharc mindkét meccsét megnyerte csütörtökön a magyar férfi teniszválogatott.

A nap nyitómeccsén Fucsovics Márton - aki 91. a világranglistán - Vjacseszlav Bielinszkijjel (605.) csapott össze. Az ATP-rangsorban lévő különbség a nyíregyházi sportoló sima sikerét ígérte. A 19 éves ellenfél jobbára a legalsó kategóriának számító 15 és 25 ezres ITF-tornákon szerepel, ehhez képest komoly ellenállást tanúsított, ám 3:3-nál elvesztette az adogatását. A 31. helyen is megfordult magyar 5:3-nál kiszerválta a játszmát, így 43 perc elteltével szettelőnybe került a SEB Arenában, ahol mintegy 200 néző figyelte az eseményeket.

A folytatásban a 30 éves Fucsovics még pontosabban és türelmesebben ütött, az addig erőn felül teljesítő ukrán pedig hibázni kezdett, és a magyar hamarosan 5:1-re elhúzott. A válogatott vezére 5:2-nél meccslabdát szalasztott el, de egy újabb brékkel bebiztosította sikerét, a találkozó 1 óra 33 percig tartott.

"Nem volt könnyű, de a Davis Kupában minden meccs nehéz" - kezdte összegzését Fucsovics Márton.

"Az volt a kulcs, hogy jól irányítottam hátulról, és a meccs második felében jól szerváltam. Erős voltam mentálisan és fizikálisan is, ennek köszönhetem a győzelmet" - tette hozzá.

Fucsovics Márton után Piros Zsombor is nyert, így a magyar teniszválogatott 2-0-ra vezet az ukránok ellen Vilniusban a Davis Kupa osztályozójának csütörtöki nyitónapja után.

A világranglistán 159. Piros Zsombor az ukránok éljátékosával, Vladiszlav Orlovval (530.) csapott össze a SEB Arenában, és alig hibázva, két brékkel csakhamar 5:1-re elhúzott. Az Australian Open 2017-es junior bajnoka 5:2-nél fogadóként még elszalasztott két szettlabdát, de adogatóként magabiztosan lezárta a 32 perces játszmát.

A második felvonás három brékkel indult, majd a 22 éves Piros hozta a szerváját (3:1). A budapesti játékos ismét elvette Orlov adogatását, aki ekkorra teljesen szétesett, és a magyar egy remek tenyeres nyerővel lezárta a 66 perces meccset.

"Azt hiszem, az ellenfelem idegesebb volt ma nálam, de a Davis Kupában külön terhet jelent az, hogy a hazánkért játszunk" - nyilatkozta Piros Zsombor. "Én stabil voltam az alapvonalról, ő többet hibázott, ez jelentette a különbséget."

Pénteken 16 órakor a párost Fucsovics és Marozsán Fábián (179.) játssza Ilja Beloborodkóval (474.) és Vladiszlav Manafovval (1517.). A további két egyest Orlov-Fucsovics és Bielinszkij-Piros felállásban bonyolítják le a vilniusi csarnok kemény pályáján. Ha ebből a három mérkőzésből egyet megnyernek a magyarok, akkor győztesként távozhatnak Litvániából.

Amennyiben a magyar válogatott nyer, jövőre ismét a DK selejtezőjében léphet pályára, míg a vesztes az I-es csoportban folytatja szereplését.

Ukrajna - Magyarország 0-2 - állás az első nap után
Vjacseszlav Bielinszkij - Fucsovics Márton  3:6, 2:6
Vladiszlav Orlov - Piros Zsombor               2:6, 2:6
pénteken:
Ilja Beloborodko, Vladiszlav Manafov - Fucsovics Márton, Marozsán Fábián
Vladiszlav Orlov - Fucsovics Márton
Vjacseszlav Bielinszkij - Piros Zsombor

FaLang translation system by Faboba