Nagy Zoltán kapitány szerint a közösségi érzés és az összetartás fontos része a csapatversenynek.

A szakember úgy gondolja, játékosaink készen állnak az Ukrajna elleni csatára és jól viselik az esélyesség terhét.

Fucsovics Márton a júliusi feltöltődést követően a legjobb úton jár topformája visszaszerzése felé.

A magyar küldöttség - Fotó: huntennis.hu

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A Fucsovics Márton (ATP 91.), Piros Zsombor (ATP 159.), Marozsán Fábián (ATP 179.) és Fajta Péter (ATP 481.) alkotta magyar férfi Davis-kupa együttes csütörtökön és pénteken Vilniuszban lép pályára Ukrajna ellen, vetélytársunk ugyanis a háború kitörése miatt a litván főváros SEB Arénáját jelölte meg hazai pályaként. A Davis-kupa döntőjébe szóló jegyért az első napon két egyest, majd másnap egy párost és két újabb egyest játszanak a csapatok. A papírforma szerint a Nagy Zoltán kapitány által irányított magyar együttes a találkozó favoritja.

− A világranglistán elfoglalt helyezések alapján valóban mi vagyunk a meccs esélyesei, ám a csapatversenynek éppen az a szépsége, hogy a heves érzelmek akár váratlan irányban is befolyásolhatják a találkozók kimenetelét – mondta el honlapunk kérdésre kedden este a magyar Davis-kupa csapat kapitánya, Nagy Zoltán. – Abban is biztos vagyok, hogy az otthonukban zajló események miatt, az ukránok a szokásosnál is nagyobb lelkesedéssel küzdenek majd a győzelemért. Én azonban úgy gondolom, nekünk ezekkel a körülményekkel nem kell foglalkoznunk, most kizárólag saját magunkra koncentrálunk. Bízom benne, hogy játékosaink tudásuk legjavát adják ez alatt a két nap alatt, s ha így lesz, akkor nem lehet probléma. Az edzések nagyon jó hangulatban és rendben zajlanak, úgy látom jól összeállt a csapat, s készen állnak a feladatra. A jó közösség fontos része a Davis-kupának, ennek megőrzésére különösen figyeltem. Most már csak jó a minőségű teniszt kell mellé tennünk.  

Nagy Zoltán szerint az idén nyáron nagyszerű sorozatot produkáló, s immáron a harmadik legjobb magyarként számon tartott Marozsán Fábiánnak volt a legkevesebb ideje az átállásra, hiszen ő salakos tornákról érkezett, míg a többiek a vilniuszihoz hasonló kemény borítású pályákon versenyeztek legutóbb. A jó eredményekből fakadó önbizalom azonban egyértelműen az Marozsán oldalán áll, párosban pedig már korábban is bizonyított, hiszen a márciusi Ausztrália-Magyarország találkozón Valkusz Mátéval óriási meglepetést okoztak a Peers, Saville duó legyőzésével. Azóta pedig majd kétszáz helyet javított a világranglistán.

− Egy nagyon jól játszható, nem túlságosan gyors pályán mérkőzünk az ukránokkal. Megpróbáltam Fábit lépésről lépésre felépíteni ezen a borításon – avatott be bennünket Nagy Zoltán a felkészülés fontosabb mozzanataiba. – Piros Zsomborral együtt remek eredményeik voltak az idén, mind a ketten bőven top kétszázasok lettek, így mindkettőjükre bizton számíthatok az összecsapás során. Zsombi színes, variálós játékára jól lehet építeni, értékes győzelmeket szerzett az idén. Számára az a fontos, hogy további szinteket lépjen, s most már az ATP-tornák selejtezőit vegye sikerrel. Valkusz Máté esetében mindenképpen szerettem volna, hogy utazás előtt tétmeccset játsszon, amire a budapesti torna szabadkártyája volt a legjobb lehetőség. Sérülését és betegségét követően azonban láthatóan nem volt még elég ideje arra, hogy formába lendüljön, ezért maradt ki végül a csapatból. Fajta Péter játékstílusa szerintem adott esetben kifejezetten hasznos lehet számunkra, ráadásul a kemény pálya is fekszik neki, amelyen adogatásai és ütései egyaránt átlag felettiek.

A kapitány természetesen elsőszámú játékosunk Fucsovics Márton formájáról is beszélt. A feltöltődésre szánt júliust követően augusztus elején kemény pályán kezdték el a felkészülést, majd a tengerentúli tornák is hasonló borításon zajlottak. A szakember szerint mennyiségileg és minőségileg egyaránt jó munkát végeztek, ami bizakodásra adhat okot Marci számára a folytatást illetően.

Nagy Zoltán a magyar csapat összeállítását a sorsolás előtt adta meg – a papírformának megfelelő névsorral. A folytatásban az eredménytől függően már több variáció is lehetséges, ám a párost illetően Marozsán Fábián neve tűnik az egyik legbiztosabb pontnak.

Ukrajna összeállítása: Vladislav Orlov (ATP 530.), Vyacheslav Belinsky (ATP 605.), Ilya Beloborodko (ATP 747.), Vladislav Manafov (ATP 142. – párosban) Kapitány: Andrey Medvedev.

A sorsolás szerint csütörtökön előbb a Fucsovics-Belinsky, majd a Piros-Orlov meccseket rendezik. A párosokra, és a másik két egyesre pénteken kerül sor.

 

sorsolas 2022

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső