Nyomtatás

A cseh Vrbensky két hét alatt két egyéni és két páros-győzelmet aratott Magyarországon,  a római-parti 15 ezres döntőjében Füle Mátyást verte

A magyar teniszező a vereség ellenére karriercsúcsot ér el az ATP 649. helyével.

Sinka-Duszkó Dóra, Sávolt Attila, a tornagyőztes Michael Vrbensky, az ezüstérmes Füle Mátyás és Enyedy Koppány

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Füle Mátyásnak sem sikerült megállítania a cseh Michael Vrbenskyt, aki sorozatban második egyéni tornáját nyerte Magyarországon. A férfi világranglistán hétfőtől már a 369. helyen jegyzendő 22 esztendős teniszező a múlt vasárnap a szabolcsveresmarti 25 ezer dollár összdíjazású ITF-tornán nem talált legyőzőre, a hétvégén pedig a római-parti 15 ezres döntőjében győzte le Füle Mátyást, 6:1, 6:3 arányban. Érdekesség, hogy a tíz meccses győzelmi sorozatában egyszer sem veszített szettet, az egyik legszorosabb mérkőzését Madarász Gergely ellen vívta az elmúlt heti elődöntőben, amikor 6:3, 7:6(5)-re nyert.

A második kiemelt cseh játékos a GS Tenisz Clubban megrendezett T-Systems Cupon a legjobb négy között Fajta Pétert győzte le 6:3, 6:2 arányban, a fináléban pedig az első helyen rangsorolt Valkusz Mátét a negyeddöntőben (6:0, 1:0, sérülés) búcsúztató Füle Mátyás ellen lépett pályára. Az első szettet nagyon magabiztosan 6:1-re hozta Vrbensky, a másodikban viszont magyar ellenfele már nagyobb ellenállást fejtett ki, Füle egy labdányira volt csupán attól, hogy 5:4-re szépítsen, ami végül nem sikerült. A cseh egyenlített, majd előnyhöz jutott és az első meccslabdát érvényesítette is.

− Sajnos az elején nagyon izgultam, elsősorban ezért ment el a szett – mondta a találkozó után Füle Mátyás, aki egy héttel korábban egyenesen Mariborból érkezett a tornára, miután ott az elődöntőig jutott. – Idén már két döntőt veszítettem el, s annyira szerettem volna végre egyet megnyerni, hogy minden idegszálammal csak erre koncentráltam. Persze tudtam, hogy az ellenfelem nagyon jó, de ez nem nagyon befolyásolt a pályán, nem foglalkoztam azzal, hogy ki áll a háló másik oldalán. A helyzettel viszont annál inkább. Amíg nem sikerül az első tornagyőzelmet összehoznom, addig vélhetően minden finálét túl fogok izgulni. Remélem, hamarosan eljön a pillanat, amikor végre átlendülök ezen is. Ami a játékot illeti, azért a fáradtságnak is volt szerepe abban, hogy viszonylag sokat hibáztam. S bár semmiképpen sem szeretném a kifogásokat keresni, a meleg, szélcsendes öt napot követően ezúttal a hűvösebb, szeles idő kicsit megzavart. Nehezebben találtam meg a ritmusomat, amit, ha végre sikerült hoznom, akkor egy-két ponttal később az ellenfelem mutatta meg, nem véletlenül volt ő már a háromszázon is belül. A második szettre elmúlt a feszültség, ekkor már nagyon szoros gémeket játszottunk, a fontos pontoknál azonban ő volt a megbízhatóbb. Tudtam, hogy nem kapok majd könnyű pontokat tőle, s alig fog hibázni, de azt hittem, sikerül megtörni a sorozatát.  Összességében nagyon jó hét volt, hiszen mostanra nem is terveztem tornát. Most edzünk egy kicsit, majd folytatjuk a versenyeket.

S hogy mennyire volt sikeres az elmúlt két hét Füle Mátyás számára, azt a világranglista hétfői állása fogja legjobban bizonyítani, hiszen az ATP 649. helyén éri el – nagy valószínűséggel – új karriercsúcsát. A Valkusz Máté elleni 6:0, 1:0-as győzelmével kapcsolatban pedig csak annyit jegyezett meg, mérkőzés közben sohasem foglalkozik az ellenfél problémáival. S bár Máté panaszkodott a vállára, ő csak játszotta a játékát, s az ápolási szünetben is kizárólag arra koncentrált, ki ne essen a ritmusából. Szeme előtt kizárólag a győzelem és továbbjutás lebegett, hiszen a vasárnapi döntőt várta el magától a torna megkezdésekor. Ez pedig sikerült is. Edzője, Kellner Ádám is elismerte, hogy a kiválóan szerváló cseh elleni meccsen már látszott tanítványán a fáradtság, egyébként pedig soha rosszabb szereplésük ne legyen.

 

fule es kellner 2022Kellner Ádám és Füle Mátyás

 

A római-parti viadal páros döntőjében, három cseh és egy brit játékos volt érdekelt. A győzelem pedig itt is Vrbensky nevéhez köthető, aki honfitársa, Bolardt oldalán a Donald, Southcombe kettőst 6:4, 7:5-re verte a döntőben. Megjegyzendő, hogy Szabolcsveresmarton, egy másik cseh játékossal, Paulsonnal alkotott duót, s ott sem talált legyőzőre.

Sinka-Duszkó Dóra, a GS Tenisz Club menedzser-ügyvezetője is elégedetten értékelte a döntőket követően első nemzetközi tornarendezésüket:

− Rettenetesen izgalmas héten vagyunk túl, kollégáimmal napi tizenkét órában ügyeltünk arra, hogy minden a legnagyobb rendben legyen. Korábban is a rendezvényszervezés területén dolgoztam, ám a tenisz azért meglehetősen speciális terület. Enyedy Koppány személyében azonban olyan profi supervisor állt mellettem, aki minden problémára azonnal tudta a megoldást. Bár most debütáltunk, úgy érzem, nagy hibát nem követtünk el, miközben nagyon sok hasznos tapasztalatot szereztünk. A versenybírók és a játékosok részéről szinte csak pozitív visszajelzést kaptunk, igaz magasra is tettük magunk számára a lécet. Minden játékost tiszta törülköző, banán, csoki és hűtött víz várt a pályán, s emiatt úgy érezhették, hogy végre ők vannak a figyelem középpontjában. Szeretnénk folytatni az idén megkezdett versenyrendezői tevékenységet, ezért mindenkitől a jövő évi viszontlátás reményében búcsúztunk.

FaLang translation system by Faboba