Füle Mátyás a főtáblán is menetel tovább a római-parti 15 ezer dolláros összdíjazású férfi ITF-tornán.

Valkusz Máté és Fajta Péter szerdán mutatkozik be a viadalon.

Fajta az érettségi miatt kicsit lemaradt a pontvadászatban, amit ősszel kíván behozni.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya) * A T-Sytems Cup-on, a római-parti GS Tenisz Clubban kedden kezdődtek meg a 15 ezer dollár összdíjazású férfi ITF-torna főtáblás mérkőzése. A négy magyar induló közül, azonban ismét Füle Mátyás volt az egyetlen, aki folytathatta útját. A szabadkártyás három fiatal, Boros Attila, Kincses Kolos és Mészáros Patrik az első fordulóban búcsúzni kényszerült. A legtöbb esélye, Borosnak volt, aki az izraeli Simontól 6:7(4), 7:5, 6:4 arányú vereséget szenvedett. Kincses és Mészáros két szettben maradt alul.

A selejtezőtáblán két magabiztos győzelmet szerző, a főtábla első körében pedig a szlovák Katuch-t 6:2, 6:2 arányban verő Füle (ATP 664.) viszont nagyszerűen menetel. Edzője, Kellner Ádám szerint azonban ebben nincs is semmi meglepő.

− Természetesen minden győzelemnek, minden fordulónak örülünk, amely mögöttünk van, a realitás azonban az, hogy a tizenötezresek szintjét ma már Matyi biztosan hozza – értékelte tanítványa eddigi szereplését Kellner Ádám. – A játéka is erősebb, mint amit a jelenlegi ranglistahelyezése mutat, de hát messziről indultunk. Az elmúlt egy év alatt nagyon sok minden változott benne, és szerintem ezek azok az apróságok, amelyek most a sikerhez segíthetik. Nagyon büszke vagyok arra a kemény munkára, amit ezen időszak alatt beletett a teniszbe, és arra a profi mentalitásra is, ahogy a teniszhez pillanatnyilag áll. Minden apró dologra figyel, a levezetéstől, a nyújtáson át egészen a masszásig és a minőségi pihenésig. Megérett a nagyobb feladatokra.

Kellner Ádám szerint játékosa mindig is ügyes, tehetséges fiú volt, ám a felnőtt profik szintjén ez már édeskevés. Füle Matyi pedig éppen ezt értette meg, s ezért teszi most munka formájában a hiányzó utolsó darabokat hozzá a nagy egészhez. A korábbi megvillanásokból, mára három-négy órán keresztül is tartható stabil, minőségi tenisz alakult ki. A szakember szerint azonban ez még korántsem a közös út vége, céljaikat távolabb határozták meg, de már erre az egy évre is büszke, s edzői karrierje egyik legszebb és legnagyobb kihívásának tartja Matyi edzéseinek irányítását.

 

boros attila 2022 foto huntennisBoros Attila - Fotó huntennis.hu

 

meszaros patrik 2022 foto huntennisMészáros Patrik - Fotó: huntennis.hu

 

A budapesti tornán szerdán mutatkozik be a viadal első számú kiemeltje, Valkusz Máté (ATP 296.), valamint a harmadik helyen rangsorolt Fajta Péter (ATP 491.). Utóbbi kedden edzésre érkezett a Római-partra, ekkor kérdeztük eheti elvárásairól.

− Alapvetően jó formában érzem magam, bár a salakos szezon kellős közepén vagyunk, így kemény pályán már jó ideje nem játszottam – beszélt a számára egyébként kedvező és szeretett borítással kapcsolatos pillanatnyi érzéseiről Fajta Péter. – Eddig kicsit furcsa volt rajta a mozgás, de szerintem gyorsan át fogok állni rá. Saját magam számára egy elődöntős részvételt tűztem ki célul, de persze lépésről-lépésre fogok haladni. A lengyel Szajrych ellen juniorkoromban játszottam utoljára, akkor megvertem, de azóta annyi minden történt, emiatt nem is igazán mérvadó ez az eredmény. Tavasszal érettségiztem, ezért egy-két hónap idén kiesett a versenyszezonból, így eddig közepesnek értékelem az eredményeimet. De semmiképpen sem akartam várni az iskolai dolgokkal, így most kizárólag a teniszre kell koncentrálnom. Ilyen értelemben pedig nagyon jó lehetőség lesz számomra, ez a budapesti viadal.

Fajta Péter az érettségit követő második tornáján, döntőt játszott július végén, a metzingeni 15 ezresen. Augusztus végén pedig a boszniai 80-as Challenger torna selejtezőtábláján indulhatott, s az első fordulóban francia ellenfelet vert. Az elmúlt héten, a szabolcsveresmarti 25 ezresen a negyeddöntőben kapott ki az ATP 405. helyezett cseh Paulsontól.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső