Nyolcból egy magyar jutott tovább a selejtező első fordulójából vasárnap, a GS Tenisz Clubban zajló 15 ezer dollár összdíjazású torna ITF-tornán.

Füle Mátyás éppen egy éve döntött az újrakezdés mellett, amit a mai napig nem bánt meg.

Első nemzetközi felnőtt meccsét játszotta a pasaréti Bakonyi Dávid, aki számos tapasztalattal gazdagodhatott.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Füle Mátyás nevéhez volt köthető az egyetlen magyar győzelem vasárnap, a GS Tenisz Clubban, a Római-parton. A 15 ezer dollár összdíjazású ITF-torna első napján, a kvalifikációs tábla első fordulójában összesen nyolc hazai játékos lépett pályára, közülük öten szabadkártyával. Alanyi jogon indulhatott Balogh Bálint, Varga-Tóth Olivér és Zeljenka Martin. A felnőttek között még csak szárnyaikat próbálgató fiatalok, Kisantal Botond, Bakonyi Dávid, Páll Noel és Szőke Ádám közül egyik sem tudott élni a wildcard nyújtotta lehetőséggel a T-Systems Cup-on.

A reggeli zivatar kicsit megzavarta a keménypályás tornát, ám a felhők elvonultával a mérkőzések is megkezdődhettek. Az egyes pályán első meccset játszott a BTC-n, Kellner Ádám irányításával készülő Füle Mátyás (ATP 664.), aki a héten még Mariborban versenyzett egy 25 ezres viadalon, amelynek a negyeddöntőjéig jutott. A Római-parton nem is lett volna szükséges szabadkártyára, ám erre a hétre eredetileg egy kisebb pihenőt szeretett volna beütemezni. De végül másképp alakult.

− Nagyon hálás vagyok a szervezőknek a szabadkártyáért, és remélem, hogy ezt jó és eredményes játékkal fogom tudni meghálálni – mondta a Krapivin elleni 6:4, 6:3-as győzelmet követően Füle Mátyás, aki szinte pontosan egy évvel ezelőtt döntötte el, hogy visszatér a nemzetközi színtérre, s megpróbál profi karriert építeni. Ezidő alatt megfelezte az ATP helyezését, hiszen az évvégét még az 1167.-ken zárta, s augusztus elsején már 659. is volt. – Úgy érzem, hogy éppen félúton vagyok, voltak jó sorozataim és persze kisebb hullámvölgyek is. Összességében azonban jobban alakult, mint amire számítottam. Most már egyáltalán nem érzem, úgy, hogy lekéstem volna valamiről, kizárólag rajtam és a befektetett munkán múlik a jövőm. Huszonhárom éves vagyok, épp a legjobb korban. Éppen ezért jövőre még több nemzetközi tornán szeretnénk indulni, mondjuk ez a része nem csak rajtam múlik.

Az MTK Budapest teniszezője szerint csupán az utazások jelentettek eddig nagyobb problémát a vártnál, de ez természetes velejárója a profi teniszéletnek. A részsikerek adnak neki motivációt, miközben egyetlen szponzorának, édesapjának is szeretne bizonyítani. Februárban Dominikán, már döntőzött egy 15 ezresen, május végén pedig az eszéki 25 ezresen jutott a fináléig. A héten, Mariborban két háromszettes nagy csatában nyerte az első két fordulót. A másodikban azt a Mili Poljičakot verte 3 óra 15 perc alatt, aki idén Wimbledonban megnyerte a juniorok Grand Slam-tornáját.

− Sajnos fáradtan érkeztem a negyeddöntőbe, hiszen még egy párost is játszottam előtte, bolíviai ellenfelem lábában viszont két könnyű meccs volt csupán. Rögtön a találkozó után persze el voltam keseredve, de most már értékelem, mint egy újabb kis lépést a céljaim elérése felé. Ráadásul közben a fináléig jutott, úgyhogy nem is volt olyan rossz ellenfél. Éppen ezért most nagyon koncentrálok a római-parti tornára, szeretnék nagyon jól szerepelni. Fizikálisan jó formában vagyok, ezt mindenképpen Varga Antal erőnléti edzőnek köszönhetem és szerintem a teniszem is rendben van. Ezen a szinten úgy látom, most már a kitartás fog dönteni. Menni kell előre, minden héten játszani és a lehető legjobb teljesítményt kihozni magamból. Kőkemény meló ami vár rám – foglalta össze az elmúlt esztendő legfontosabb tanulságát Füle Mátyás, aki a második fordulóban a Kisantal Botondot búcsúztató szlovák, Galik ellen játszik kedden.

Első felnőtt nemzetközi mérkőzését játszotta Bakonyi Dávid, a Pasarét TK 16 esztendő játékosa, aki 6:1, 6:1-es vereséget szenvedett a kanadai Simeunovic-tól. Az eredmény meglehetősen keménynek tűnik, a fiatal játékosnak azonban nem volt szégyenkezni valója, hiszen nagyon szép labdameneteket is produkált.

− Nagyon örültem a lehetőségnek, hiszen eddig még nem indultam felnőtt ITF-tornán – beszélt érzéseiről a mérkőzést követően Bakonyi Dávid. – Az elején kicsit izgultam is, úgyhogy nem vagyok elégedett a teljesítményemmel. Kicsit azért többet vártam saját magamtól. Akkor is, ha az ellenfelem jobb volt nálam. Gyorsabb ritmusban játszott, és azon a szinten is nagyon stabil tudott maradni, szinte alig hibázott. Egyszerűen nem találtam rajta fogást, bárhogy próbáltam is. Fizikálisan nem hiszem, hogy le lennék maradva, mégis nagyon küszködnöm kellett, hogy tartani tudjam vele a lépést. Amint átadtam neki a kezdeményezést, kegyetlenül kihasználta és pontot csinált belőle. A szervában is nagy különbség volt közöttünk, az elsőket jóval nagyobb százalékban játszotta meg jól, és jó hosszan ütötte őket. Tapasztalatszerzésnek mindenesetre tökéletes volt, ráadásul ritkán játszom kemény borításon, így ebben is tanultam valamit. Remélem, hogy párosban, Kincses Kolossal felférünk majd a táblára, mi mindenesetre beneveztünk. Az egy másfajta tapasztalat lenne, meglehet, együtt közelebb vagyunk a felnőttek szintjéhez.

A hétfői folytatásban Füle Mátyáson kívül Gubi Trisztánnak is drukkolhatunk, aki a vasárnap este sötétedés miatt 6:2, 1:1-es állásnál félbeszakított meccsét hétfőn délelőtt folytatta és végül 6:1-re nyerte a második szettet, s ezzel a találkozót is. Délután már számára is a főtábla a tét, a lengyel Maruszewski ellen. Sajnos ez a fellépése már nem sikerült, 6:3, 6:3-ra a lengyel nyert, így Füle volt a kvalifikáció egyetlen magyar feljutója.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső