Nyomtatás

A Római-parton vasárnap kezdődő ITF-torna főtáblájára Valkusz Máté, Kincses Kolos, Boros Attila és Mészáros Patrik kapott szabadkártyát.

Wild carddal indulhat a selejtezőben Szőke Ádám, Kisantal Botond, Füle Mátyás és Bakonyi Dávid.

November végén 50-es Challenger tornát rendezhet Székesfehérváron a Kiskút TC.

Sávolt Attila, Sinka-Duszkó Dóra és Valkusz Máté - Fotó: huntennis.hu

 

Gy. Szabó Csilla (tenisz-palya.hu) *  írása Több szempontból is különleges lesz a GS Tenisz Clubban a selejtezős mérkőzésekkel vasárnap rajtoló 15 ezer dollár összdíjazású ITF-torna, amely szponzora révén a T-Systems Cup elnevezést kapta. A 2021. májusban megnyílt római-parti klub ezzel a viadallal mutatkozik be versenyszervezőként, ugyanakkor a torna elsőszámú kiemeltje, Valkusz Máté (ATP 296.) is itt tervezi a sérülésből való visszatérését. Az esemény kapcsán megrendezett sajtótájékoztatón Sávolt Attila, az MTSZ szakmai izgatója is egy különösen jó hírt osztott meg a nagyközönséggel: az ATP Magyarországon járt ellenőrei kedden elfogadták a Kiskút TK pályáit, s így zöld jelzést kapott az az 50-es Challenger-torna, amely november 28-án rajtol majd Székesfehérváron.

− A szövetség célja, hogy a súlyos anyagi nehézségekkel terhelt elmúlt két esztendőt követően rendezőként is visszatérjünk a nemzetközi vérkeringésbe – mondta Sávolt Attila, utalva a jelenleg is zajló férfi, valamint az augusztus végi mogyoródi, női 25 ezer dollár összdíjazású, illetve a júliusi, budapesti 15 ezresekre, nem megfeledkezve a Római Teniszakadémián rendezett Hungarian Grand Prix 250-es, és a hamarosan sorra kerülő Budapest Ladies Open 125-ös WTA-tornáról.

– A vasárnap kezdődő viadal azért különleges, mert egy olyan új budapesti klub ad neki otthont, amelyre nem túlzás azt mondani, hogy egy igazi ékszerdoboz, ráadásul kemény pályás rendezésre is lehetőséget ad, amely eddig nagyon hiányzott a hazai választékból. A Szabolcsveresmarton felépült komplexum is fantasztikus, bár ők kicsit kiesnek a fő sodrásból, de miután méltó helyszínei lehetnek egy tornának, őket is szeretnénk bevonni a jövőbeni terveinkbe. A fiataloknak szükségük van a 15 és 25 ezres viadalokra, az éljátékosainknak pedig az ennél erősebbekre, ezért nagy öröm, hogy az ATP Challenger-sorozat idén Magyarországon zárul majd.

Ez pedig Valkusz Máté számára lehet talán a legnagyobb lehetőség, hiszen a már biztos résztvevő Fucsovics Márton (ATP 98.), Piros Zsombor (ATP 158.) és Marozsán Fábián (ATP 185.) mellett egyedül neki van esélye arra, hogy egy jó őszi szerepléssel biztosítsa az Australian Openen részvétel jogát. Ehhez viszont jó rajtra lenne szüksége, amire ideális lehet a római-parti viadal.

− A júliusi wimbledoni selejtezőt követően beteg is voltam, majd egy fáradásos törés miatt gipszbe került a lábam, egy hónapig semmit nem tudtam csinálni, majd hosszú rehabilitáció kezdődött – mesélt nyári nehézségeiről Valkusz Máté. – Éppen ezért nagy elvárásokat sem támasztok most magammal szemben, szeretnék minél több jó meccset játszani és ismét formába lendülni. S bár felnőtt karrierem során inkább salakon értem el sikereket, most jól fog jönni a kemény pálya, hiszen Litvániában is ezen a borításon játszunk majd Ukrajna ellen Davis-kupa mérkőzést szeptember közepén. Ami pedig az egyéni reményeimet illeti, megcélzom a következő Grand Slam torna kvalifikációját, amely az Australian Open. Ehhez százhúsz-százharminc pontra lenne pluszban szükségem, ami szerintem megszerezhető, úgyhogy az itteni tizenöt is jól jön majd a végelszámolásnál. De hangsúlyozom, most nem a győzelem, hanem a biztató visszatérés a legfontosabb.

Honlapunk kérdésére Máté elmondta, jelenleg a mozgékonyság és a reakcióidő terén érzi a legnagyobb nehézségeket. Sokáig nem használta a lábát és a csuklóját, ezen testrészeinek még hozzá kell szokniuk a nagy terheléshez. A játék terén, ahogy a korábbi nagyobb kihagyások után sem, így most sem tapasztalt nagyobb problémákat, a héten Piros Zsombor ellen játszott edzőmeccsén a szervái is a helyén voltak, s az ütéseinél is csupán a rutin hiányzott.

− A kihagyás hosszúságához és az ebből fakadó nehézkesebb, rosszabb mozgáshoz képest a játékom most is egészen jó színvonalú. A teniszpályás erőnlétemen kell még sokat javítanom, a konditeremben ugyanis már jónéhány hete lelkiismeretesen dolgozom. Természetesen kemény pályán edzettem az utóbbi időben, amivel azért óvatosabb voltam. Nem tagadom, ismét nehéz időszakon vagyok túl, és most is a korábbi sikerek adnak erőt, valamint az a jóleső érzés, amikor teljesen egészségesen, könnyedén nyerem a meccseimet.

A vendéglátó GS Tenisz Club nevében Sinka-Duszkó Dóra, a létesítmény menedzsere beszélt a torna előkészületeiről, s azt is elismerte, hogy izgalmas és érdekes világba csöppentek, s megjött a kedvük ahhoz, hogy később is versenyrendezőként szerepeljenek.

− Az amatőr bérlőink mellett, a nálunk otthonra lelt Bebto Team versenyzői is kedvesek a számunkra, szeretnénk, ha nálunk mindenki megtalálná azt a kikapcsolódási formát, amit keres. És ezzel nemcsak a teniszre gondolok, hiszen a Római-parton nagyon sokan sétálnak, futnak, bicikliznek, vagy éppen kutyát sétáltatnak. Az ajtónk mindenki előtt nyitva áll, padelezni, asztaliteniszezni, teqballozni, erősíteni éppúgy lehet, mint kötelezettségek nélkül inni egy frissítőt a bisztrónk tetőteraszán. A III. kerület egyik kedvenc szabadidős célpontjává szeretnénk válni, s azt hiszem, a tenisz ebben sokat segíthetnek nekünk – foglalta össze röviden az alig másfél éve alapított club céljait Sinka-Duszkó Dóra, aki a T-Systems Cup idején is igyekszik majd a versenyzők, edzőik és a nézők szórakozását zavartalanná tenni.

A viadal főtáblájára Valkusz Máté mellett Kincses Kolos, Boros Attila és Mészáros Patrik, selejtezőjébe pedig Szőke Ádám, Kisantal Botond, Füle Mátyás, valamint Bakonyi Dávid kapott szabadkártyát. A kvalifikációs meccseket vasárnap és hétfőn rendezik, a főtáblás küzdelmek pedig kedden rajtolnak. Minden nap délelőtt 10 órától várják az érdeklődőket a Királyok útja 321. szám alatt.

 

20220901 musorfuzet

FaLang translation system by Faboba