Nyomtatás

Első felnőtt nemzetközi mérkőzését játszotta az Open Teniszvölgy 25 ezer dolláros összdíjazású női ITF-tornáján a szegediek 15 éves fiatalja, Kis-Czakó Eszter. A Gellért SE játékosával és edzőjével, Simara Jánossal a debütálás tapasztalatairól beszélgettünk.

 

Simara János és Kis-Czakó Eszter

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A mogyoródi 25 ezer dollár összdíjazású női ITF-torna főtábláján az első nap délelőttjén négy fiatal magyar lépett pályára. Közülük Kis-Czakó Eszter és Molnár Kitti számára volt különösen izgalmas a szabadkártya kínálta lehetőség, hiszen mindketten 2006-os születésűek, így első lépéseiket teszik a felnőttek között. Az élmény azonban mégsem volt ugyanaz, hiszen előbbi ellenfele a 23 éves, igen tapasztalt chilei Labrana volt, míg utóbbi az első profi évét játszó Tóth Amarissa ellen mérkőzött az első körben. Molnár ráadásul már tavaly is indulhatott a budapesti 25 ezresen, igaz, akkor még a selejtezőtáblára kapott wild cardot a hazai szövetségtől.

A tizenhatodik születésnapját a hónap végén ünneplő Kis-Czakó Eszter azonban karrierje első felnőtt nemzetközi mérkőzését játszotta a Mogyoródi Open Teniszvölgy pályáján, s a debütálás azon nyomban, egy 25 ezresen történt meg, s mindjárt a főtáblán.

− Talán jobb lett volna a selejtezőben kezdeni, nem lett volna olyan mély az a víz, amibe most fejest ugrottam – mondta a 6:2, 6:0 arányban elveszített találkozót követően a Gellért SE játékosa, aki ezzel semmiképpen sem a csalódását fejezte ki, csupán egy fontos tényt állapított meg. – Borzasztóan örülök a lehetőségnek, amit a szövetségtől kaptam, hatalmas élmény a számomra, hogy itt lehetek és a nemzetközi felnőtt mezőnyben próbálhatom ki magamat. A korosztályos Eb-ről egy vállsérüléssel jöttem haza, ami miatt kevesebbet edzettem ugyan, de már nem nagyon éreztem. Most is csak annál a fontos, közel húsz percen át tartó gémnél jött vissza néhány pillanatra, amelyet az ellenfelem kettő-egyes vezetésénél játszottunk. Sajnálom, hogy az nem sikerült, akkor talán az egész meccs másképp alakul, összességében azonban nagyon elégedett vagyok, hiszen megbizonyosodhattam arról, hogy nem vagyok távol a felnőtt mezőnytől, amely felé lassan elindulok.

Eszti edzője, Simara János a találkozó után szintén az „itt a helyem, ide tartozom” érzését emelte ki tanítványa debütálása kapcsán, amely nem kevesebb, mint egy óra húsz percen keresztül tartott, így a 6:2, 6:0-as számszerű eredmény korántsem tükrözte a játék képét. Azt viszont igen, hogy a fontos pillanatokban a chilei lány volt a magabiztosabb.

− Nem mondanám azt, hogy a fontos pillanatokban hibázott, inkább úgy fogalmaznék, hogy nem a legjobb döntéseket hozta – értékelt a meccs után Simara János. – Ezen a szinten pedig már ezen múlnak a mérkőzések. A statisztika soha nem hazudik, a break labdáknak mi a tizenhét, az ellenfél pedig a negyven százalékát használta ki. Esztinek is voltak lehetőségei, ám nem mozgatta eléggé a chileit, jóllehet ez volt a megbeszélt taktikánk. Egy olyan atlétikus, jó adottságú, de még rutintalan játékosnak ez lett volna a leghatékonyabb fegyvere ebben az esetben. Fizikálisan tehát Eszti egyértelműen készen állt arra, hogy itt legyen ebben a felnőtt női mezőnyben, s ebből nagyon sokat fog tudni profitálni a jövőben. Különösen akkor, amikor visszamegy a saját korosztályába. Most ugyanis még teljes gőzzel játsszuk a junior meccseket, jövőre azonban már szépen lassan átbillen a mérleg nyelve a felnőttek felé. Minél közelebb kell ugyanis kerülni ahhoz a szinthez, ahová tartozni szeretnénk. Ez az egyetlen meccs is rengeteg tapasztalattal szolgált a számunkra, s remélem, hogy óriási motivációs erőt jelent majd Eszti számára.

A kiskunfélegyházi játékos elismerte, hogy nem tudta az ellenfél mozgatására vonatkozó taktikai utasítást betartani, de ez nemcsak rajta múlt.

− Pedig a fejemben volt, tudtam, hogy ezt kéne csinálni, de egyszerűen nem sikerült a gyakorlatban is megvalósítanom – idézte fel a találkozót Kis-Czakó Eszter, majd a tanulságokat is levonta. – A chilei játékos végig nagyon stabil játszott, miközben magas tempót diktált. Az első szettben ennek ellenére méltó ellenfele voltam, felvettem vele a ritmust. Ezt az is bizonyítja, hogy sok gémlabdám volt. A fontos pontokat azonban a rutinjának köszönhetően, sablonokkal, egyszerűen oldotta meg. Ehhez a szinthez kell még sokat fejlődnöm. Maga a meccs egy jutalomjáték volt a számomra, extra motivációt ad a folytatáshoz, hiszen nagyon pozitívan éltem meg. De azért mégiscsak egy vereségről van szó, én pedig nagyon rossz vesztes vagyok, utálok kikapni. A játék színvonala miatt tehát ez egy jó bemutatkozás volt a számomra, de legközelebb már a tapasztalat nem lesz elég, győzni is szeretnék!

 

mogyorod 2022 08 16

 

Kis-Czakó Eszternél is több időt töltött a pályán Nagy Adrienn, aki a maga 21 évével már a némileg rutinosabb játékosok közé tartozik, bár a 25 ezreseken eddig a kvalifikációból kellett a főtáblára küzdenie magát. Ahogy a múlt heti spanyol 60 ezresen is, ahol egészen a negyeddöntőig menetelt. A mogyoródi főtáblára végül alanyi jogon került fel, ám nem volt szerencséje, a WTA rangsorában nála két hellyel előrébb álló német Heide-től vereséget szenvedett (6:0, 1:6, 5:7). Pedig az egyetlen perc híján három órán keresztül tartó találkozó elején úgy tűnt, hogy a fantasztikusan játszó magyar lány simán tovább léphet a második fordulóba, a nagy csatában azonban végül ő fogyott el jobban, s az utolsó játékokra egy izomhúzódás is tovább rontotta az esélyeit.

A Tóth Amarissa és Molnár Kitti között lezajló magyar párharcot végül az esélyesebb Tóth nyerte 6:4, 6:1 arányban, s készülhet a mexikói Sanchez elleni mérkőzésre. 

A nap záró összecsapásán Stollár Fanny és az amerikai Asley Lahey csatázott. Fanny bő húsz perc alatt 5:1-re elhúzott, ám az amerikai összeszedte magát, veszélybe került a szettnyerés, de végül ádáz csatában, épppen egy óra alatt sikerült megnyerni az első játszmát (7:5). A szoros második játszma 5:4 állásnál eső miatt félbeszakadt, így 1 óra 53 percnyi játék után Fanny adogathat a továbbjutásért. A szerda folytatás nem sokáig tartott, Fanny nyert (7:5, 6:4), következő ellenfele a szlovák Rebecca Sramkova.

Lukács Vanda, Szabanin Natália és Stolmár Rebeka szerdán vívja nyitófordulós meccsét.

FaLang translation system by Faboba