A támogató szülői magatartásról tartott előadást a Gubacsi Zsófi Teniszklubban Pelva Gábor, a Tennis Consultancy egyik alapítója. A vendéglátó korábbi topjátékos szerint a szülők képzése elengedhetetlen ahhoz, hogy a fiatal játékosok sikereket érhessenek el. A vereség hozzátartozik a játékhoz, feldolgozása azonban már sokkal inkább egyéni kérdés.

Gubacsi Zsófia és Pelva Gábor

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Honlapunk is beszámolt már arról a teniszszülőknek szánt képzési programról, amelyet a Tennis Consultancy két alapítója, Dékány Marcell és Pelva Gábor dolgozott ki. Az ismert hazai szakemberek az elmúlt egy esztendőben, több helyszínen is tartottak előadást, a hétvégén éppen a Gubacsi Zsófi Teniszklubban, ahol az U12-es korosztály számára rendeztek tornát. A választás korántsem véletlenül esett egy olyan eseményre, amelyen a legfiatalabbak és szüleik vettek részt, hiszen éppen nekik van a legnagyobb szükségük plusz információkra a versenyzés területén.

A házigazda Gubacsi Zsófia rendkívül fontosnak tartja, hogy a teniszező fiatalok családja is tisztában legyen azzal, gyermekük mit él át a pályán meccs közben. S mindezt nemcsak egykori éljátékosként, jelenlegi edzőként és klubtulajdonosként, de teniszmamaként is mondja, hiszen kislánya Nógrádi Noémi egyre sikeresebben lépdel a nyomdokaiban. A hétvégi torna leányversenyét is ő nyerte, Sziklai Zita legyőzésével (4:1, 4:1).

− Számomra Pelva Gábor hiteles személy, több korábbi előadását meghallgattam már, mindig sok hasznos információval gyarapodtam – indokolta választását Gubacsi Zsófia, aki mindig ügyel arra, hogy a klubjában rendezett tornákon tökéletes körülmények fogadják a kis versenyzőket és szüleiket. Ehhez ezúttal a „Hogyan támogathatom gyermekem versenyzését” című program is kapcsolódott, amelyen ingyen vehettek részt a nevezettek és családjuk.

– Folyamatosan járom a gyermekversenyeket, s bizony a szülőknek is sok mindent kellene tanulniuk ahhoz, hogy valóban hatékony segítséget jelentsenek. Annyi időt, energiát és pénzt fektetnek a teniszbe, hogy megérdemlik a szakmai törődést is. Egy a történéseket jól kezelő szülő szerintem többet ér sok-sok különóránál. Ebben a sportágban egyébként is kiemelkedő szerepe van az edző, a klub és a család együttműködésének, ha ez nem tökéletes, akkor nagy eredmények sem várhatóak. A saját példámból tudom, hogy mindenki a legjobbat akarja, de nem tudják hogyan. Ha a mai előadásból valaki két jó gondolatot hasznosítani tud a gyermeke kísérésekor, számomra akkor már megérte a szervezést.

Pelva Gábor egy igen érdekes, a közelmúltból merített példával kezdte előadását és mutatta be a szülőknek, mit él át egy profi teniszező egy sorsdöntő mérkőzés során. A junior Grand Slam-győztes, az ATP világranglistáján a pillanatnyilag a 146. helyen álló Piros Zsombor júliusban nyerte meg karrierje első Challenger-döntőjét, Facebook meccsbeszámolójában pedig őszintén beszélt a találkozó során megélt lelki állapotáról. A stressztől, a pánikrohamig erősödő szorongástól és félelemtől, az elengedésen át egészen a győzelem felett érzett örömig kísérhették végig a szülők azt a hullámvasutat, amely igen gyakran jellemzi a szoros mérkőzéseket. S mivel elsöprő sikerről volt szó, a megoldást is tálcán kínálta a 22 éves magyar játékos, a meditáció, a pozitív gondolkodás, a vizualizáció és a különböző nyugtató rituálék képében.

− Az egyik legfontosabb tanulság a jelenben maradás képességének kifejlesztése, hiszen a mérkőzés folyamán felmerülő probléma megoldása ennek segítségével lehet a leghatékonyabb – fogalmazta meg Pelva Gábor Piros Zsombor történetének egyik érdekes igazságát, majd a mérkőzés előtti önálló felkészülés jelentőségére hívta fel a figyelmet. – A szülő ragaszkodjon a szülői szerepéhez, érezze jól magát, próbáljon nyugodt, pozitív és elégedett képet sugározni a gyermeke felé. Fogadja el a pályán született eredményt, és az ellenfelet is tapsolja meg, amennyiben arra rászolgált. Az általunk mutatott példa ugyanis több mint ragadós, utódaink egyszerűen ebből tanulnak a legtöbbet.

A szakember egy mérkőzés momentum görbét is bemutatott a jelenlévőknek. A 6:3, 6:3-as viszonylag sima találkozón nem kevesebb, mint hatvan siker-kudarc váltást éltek át a játékosok, amely hűen tükrözi a sportágat versenyszerűen űzők által elszenvedett érzelmi megterhelést. Pelva Gábor ezt követően egy valóban kiélezett összecsapást statisztikáját is bemutatta, amelyben a 6:3, 3:6, 7:5-ös győzelmet produkáló fél csupán négy ponttal szerzett többet ellenfelénél. Ebben az esetben 111 momentum-váltás történt.

 

gubacsi es pelva 2022

 

A szakmai értékelést az edzőre kell bízni, a szülő dolga az, hogy biztonságos hátteret és feltétlen szeretetet adjon a gyermekének – jelentette ki Pelva Gábor. – Dicsérjen, gratuláljon az ellenfélnek, de sohase bántson. Egyébként sem az eredményt kell elsősorban szem előtt tartani, sokkal inkább a fejlődést. Függetlenül attól, hogy éppen nyert, vagy veszített. Nemcsak a mérkőzés előtti és alatti, de az azt követő állandó rituálék is nagyon hasznosak lehetnek, hiszen leveszik a versenyző válláról a terheket. Ilyen családi közös program lehet egy fagyizás, egy pizzázás, vagy egy mozi a torna után. Akkor is, ha veszített, hiszen a lényeg az együttléten van, nem pedig az eredményen.

A vereség ugyanis a játék része, annak feldolgozása azonban már egyénenként változó. Teljesen normálisak a gyermekek önleértékelő, szomorú, agresszív és fáradt érzelmi reakciói, a kérdés csupán az, nem tartanak-e ezek túl sokáig? Ha igen, akkor természetesen szakember segítségét tanácsos kérni.

A meccseket követően fontos, hogy a szülő kérdezzen, érdeklődést mutasson a gyermek pillanatnyi lelkiállapota és a találkozó során felmerülő érzései iránt. Ha ezeket felismeri, akkor már el is indult a probléma megoldása felé, amelyben a család lehet az egyik leghatékonyabb támasz, persze csak akkor, ha feltétel nélkül szeretik gyermeküket.

Zárásképpen Thomas Edison egy olyan találó mondatát idézte Pelva Gábor, amely egy teniszezői karrier kezdetén is bátran alkalmazható: „Nem buktam el, csak találtam tízezer utat, amely nem járható.”

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső