Első egyéni országos bajnoki címét nyerte Rekedt-Nagy Panni, mégpedig az U12-es leányok mezőnyében.

Az U14-esek között a nagy esélyes Nemcsek Gréta állhatott a dobogó legmagasabb fokára, aki a fináléban nagy csatában győzte le Kálmán Lucát.

A párosok között a Serkédi, Sávolt (L12), valamint a Benke-Giosanu, Nemcsek (L14) kettős nyerte a bajnoki címet.

Sávolt Karolina, Rekedt-Nagy Panni és Gulyás István

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Érzelmektől sem mentes döntőkkel folytatódott a Feneketlen-tónál az idei szabadtéri korosztályos országos bajnokság. Az U12-es, valamint az U14-es leányok fináléját követően, mindkét vesztesből könnyek formájában tört ki a feszültség, amin a tét nagysága miatt nem is lehetett csodálkozni. A két győztesből, Rekedt-Nagy Panniból, valamint Nemcsek Grétából viszont a megkönnyebbülés sóhajával keveredett a mosoly, amely a sikert követte.

A legfiatalabb leányok mezőnyében a második kiemelt Rekedt-Nagy Pannival szemben a Tenisz Műhelyes Sávolt Karolina állt, aki ugyan csak az ötödik volt az erősorrendben, mégis magabiztosan menetelt a fináléig. A 3. kiemelt Fizel Laurának az elődöntőben még játékot sem engedélyezett, a legjobb nyolc között pedig a júliusi ranglistavezetőt, a balatonfüredi Serkédi Emesét búcsúztatta, igaz hatalmas csatát (5:7, 7:5, 10-7) követően. A két döntős ráadásul két hazai versenyen is találkozott a közelmúltban, s mindkét alkalommal Selmeci Petra tanítványa bizonyult jobbnak.

− Pécsett hat meccslabdáról buktam el az elődöntőt Karolinával szemben, éppen ezért most úgy jöttem ide az ob döntőre, mint egy oroszlán, akit senki sem győzhet le – jelentette ki hatalmas mosollyal Rekedt-Nagy Panni, aki a hétköznapokban édesapjával készül Kiskunfélegyházán. – Amikor az ob előtt megláttam a sorsolást, akkor azt mondtam magamnak, itt az ideje, most kell egyéni címet nyernem. Párosban már télen sikerült ez a bravúr. A döntőig vezető utam persze csak kívülről nézve volt annyira sima, hiszen végig koncentrálnom kellett, soha, egyetlen pillanatra sem engedhettem ki. Nagyon felkészültem az ellenfelekből, pontosan tudtam ki ellen, mit kell játszanom. Mindössze harmincöt kiló vagyok, ezért nem tudok akkorát ütni, mint a legtöbb lány, de stabilan teniszezem, a meccseket pedig ésszel és jó taktikával nyerem.

A kezébe már három éves kora előtt ütőt vevő Panni példaképe pedig éppen azért az amerikai Cori „Coco” Gauff, mert ő sem ijedt meg soha a saját árnyékától, szemtelenül fiatalon vette fel a harcot a legjobbakkal. S amit elhatározott, azt meg is tudta csinálni, már tizenöt évesen WTA Tour-címet nyert Linzben. Ez pedig végtelenül inspiráló a kiskunfélegyházai friss magyar bajnok számára is, aki ugyan nem edz népes csapattal, de édesapján túl mindig számíthat öccsére, Zoltánra is, aki kilencévesen már nyolcadik a hazai F12-es ranglistán.

− Panni jó formában érkezett az ob-ra, itt pedig meccsről-meccsre egyre jobban játszott – értékelte leánya teljesítményét Rekedt-Nagy Zoltán, aki óriási sikernek tartja az ob-győzelmet. – Panni kisebb termetű az ellenfeleknél, mégis a legjobbak között van, s ezt nem érhettük volna el, hogyha támadásban nem javult volna olyan sokat az utóbbi időszakban. Nem könnyű a helyzetünk Kiskunfélegyházán, a szövetség azonban most is biztosított nekünk szállást, és több külföldi tornára is elvitték Pannit, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy most szintet tudtunk lépni. A nemzetközi mérkőzések nagyot lendítettek a fejlődésén, ezért köszönjük a lehetőséget.

A viszonylag gyorsan lejátszott L12-es döntőt követően, Sávolt Karolina szomorúan vette tudomásul a vereséget, hiszen az előző két összecsapáson jobbnak bizonyult Panninál:

− Nagy menetelés áll mögöttem, nagyon jól és sok meccset játszottam. Talán egy picit elfáradtam a fináléra, és az is igaz, hogy izgultam a tét nagysága miatt. Azt hiszem, ez a mai meccs egyértelműen fejben dőlt el Panni javára.

A Tenisz Műhely fiatalja azonban így sem távozott aranyérem nélkül az ob-ról, hiszen párosban, Serkédi Emese oldalán, a dobogó legmagasabb fokára léphetett fel, ráadásul éppen az SVSE kettőse ellenében.

Egy korosztállyal feljebb viszont egy hosszúra nyúló mérkőzés során dőlt csak el a bajnoki cím sorsa, az esélyesebb, karrierje első nemzetközi tornáját egy héttel korábban megnyerő Nemcsek Gréta, valamint Kálmán Luca három szetten keresztül gyűrte egymást a Park Teniszklub salakján. A lelki teher láthatóan előbbit nyomta jobban.

kalman nemcsek l14 2022L14, döntő: Kálmán Luca és a bajnok Nemcsek Gréta

 

− Az első szettben Gréti túlságosan befeszült, izgult, s ezért védekezőbb stílusban játszott, ami neki sohasem kedvező – tudtuk meg a Vasas SC szakemberétől, Szávay Blankától, aki szerint a Vasas fiatalja végig hozta a papírformát, egyedül Sziklai Eszter ellen, a legjobb nyolc között volt egy nehéz első szettje, ám a meccs végére ott is szépen összerakta magát. – A döntő második szettjében ráérzett arra, hogy mit is kell csinálnia, megnyugodott és egyenlített. A harmadik egy igazi hullámvasút volt, rengeteg tanulsággal. Ezek közül a legfontosabb, hogy a pozitív hozzáállással tudja leginkább segíteni magát, amikor rosszabbul mennek a dolgok.

A Vasas tizenhárom éves teniszezője számára tavaly nem úgy sikerült egyesben a nyári ob, mint ahogy azt tervezte, így idén mindenképpen bizonyítani szeretett volna. Éppen ezért vasárnap reggel is a győzelem reményében érkezett a Feneketlen-tóhoz.

− Nagyon sokat segített, hogy július végén megnyertem első korosztályos nemzetközi versenyemet, ami nagyon sok önbizalmat adott – beszélt az előzményekről Nemcsek Gréta. – S bár Eszter ellen volt egy kisebb hullámvölgyem a negyeddöntőben, a fináléig nem éreztem egyszer sem veszélyben magamat. Tudtam, hogy nyerni fogok. Luca ellen azonban számítottam arra, hogy nagyon nehéz meccs lesz. Korábban már volt, hogy fontos pillanatban, például a fedett pályás ob negyeddöntőjében, vagy a Budapest-bajnokság fináléjában veszítettem ellene, ám most elhatároztam, hogy másképpen lesz. Még akkor is, ha elbukom az első szettet. A másodikban már jobban koncentráltam, nem engedtem, hogy felhúzza a labdákat. A harmadikban új labdákkal kezdtünk, ami nekem nem igazán jött be, Lucának három-nullához is volt lehetősége, végül szerencsére három-egyre tudott csak elhúzni. Ennek ellenére végig éreztem, hogy meg lehet még a meccs, csak két-három gémet kell csinálnom. Nem tudom hogyan, de végül sikerült, ilyen messziről talán még nem is jöttem vissza. A meccs elején valóban feszült voltam és most már kicsit fáradok is, hiszen nagy menetelés áll mögöttem. A páros győzelemnek is nagyon örülök, hiszen mindig szoros meccseket játszunk Luca és Ancsa ellen. A Budapest-bajnokságon ki is kaptunk tőlük. Most nekünk jött ki jobban a lépés, de szerintem nagyon jól is játszottunk. Nagyon boldog vagyok és hálás az edzőimnek, Szávay Blankának, Bocskay Józsefnek, Fonó Ritának és Kun-Szabó Balázsnak.

Nemcsek Grétának ezzel idáig teljes a kollekciója, hiszen U12-ben és U14-ben egyaránt van már egyes, és páros ob-győzelme. Ami persze nem jelenti azt, hogy jövőre ne indulna a mostanihoz hasonlóan nagy elhatározással neki a küzdelmeknek.

Kálmán Luca szerint két gémen, még pedig az utolsó kettőn múlott a meccs, s vele az ob-cím sorsa is.

− Ekkor egyszerűen nem tudtam támadni, bárhogy próbáltam is. Gréti ellen pedig védekezve nem lehet nyerni. Bátrabban kellett volna játszanom, de sajnos a végére passzív lettem.  Ez pedig egyértelműen az én hibám – foglalta össze tömören és röviden a történteket Kálmán Luca.

 

                                  KOROSZTÁLYOS ORSZÁGOS BAJNOKSÁG. BUDAPEST, PARK TENISZKLUB

LEÁNYOK

U12
Egyes.
Elődöntők: Sávolt Karolina (Tenisz Műhely, 5.) – Fizel Laura Liza (SVSE, 3.) 6:0, 6:0; Rekedt-Nagy Panni (SVSE, 2.) – Serkédi Csenge (BUSC, 7.) 6:1, 6:0. Döntő: Rekedt-Nagy – Sávolt 6:4, 6:0.
Páros. Elődöntők: Rekedt-Nagy, Fizel (SVSE, 1.) – Nógrádi Noémi, Sziklai Zita (Gubacsi, Optofit, 5.) 6:2, 6:3; Serkédi Emese, Sávolt (BUSC, TM, 2.) – Lehoczky Noémi, Szilágyi Alexandra (SVSE, 6.) 6:2, 6:3. Döntő: Serkédi, Sávolt (2.) – Rekedt-Nagy, Fizel 7:6(3), 7:5.

U14
Egyes.
Elődöntők: Kálmán Luca (Alfa TI, 4.) – Benke-Giosanu Izabella (Vasas, 1.) 6:3, 7:6(5); Nemcsek Gréta (Vasas, 2.) – Kardos Lora (RTA, 3.) 6:0, 6:1. Döntő: Nemcsek – Kálmán 2:6, 6:2, 7:5.
Páros. Elődöntők: Benke-Giosanu, Nemcsek (1.) – Szalay Milla, Sziklai Eszter (Bajai TK, Optofit,3.) 6:1, 6:3; – Mihálka Anna, Kálmán (Alfa TI 2.) – Beviz Lujza, Teker Lotti (Tenisz Műhely, 4.) 6:0, 6:1. Döntő: Benke-Giosanu, Nemcsek (1.) – Mihálka, Kálmán (2.) 6:2, 6:0.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső