Bemutatták a július utolsó hetében Győrött rendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) nagyköveteit és sportági képviselőit, valamint az átadásra kerülő érmeket. Az ötkarikás eseményt népszerűsítő kiválóságok között van többek között három olimpiai bajnok: Berki Krisztián, Kammerer Zoltán és Pars Krisztián is.

Tíz sportágban kaptak tiszteletbeli nagyköveti megbízatást kiváló hazai felnőtt és ifjúsági sportolók.

A teniszezőknél Gálfi Dalma és Valkusz Máté került az "előkelőségek" közé.

Gálfi Dalma és Valkusz Máté tiszteletbeli nagykövetként népszerűsíti az EYOF küzdelmeit

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Győr polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd a 115 nap múlva kezdődő ötkarikás eseményről beszélt.

- A város, az egész ország büszke lehet arra, hogy Magyarországra érkezik az olimpia, annak eszméi és jelképei. Szeretnénk olyan versenyt rendezni, ami elnyeri a kilátogató nézők, szurkolók tetszését is – fogalmazott az olimpiai bajnok tornász, majd köszönetet mondott a szervezőbizottság tagjainak, valamint a sportolóknak, akik nagykövetként képviselik szeretett sportágukat.

Bemutatták az EYOF nagyköveteit, tíz sportág képviselői közül egy-egy már sikeres, felnőtt sportolót és egy-egy fiatal tehetséget: Pars Krisztiánt és Lendvai Lucát (atlétika), Karakas Hedviget és Sipőcz Richárdot (cselgáncs), Kammerer Zoltánt és Farkasdi Ramónát (kajak), Borissza Johanna Kittit és Füri Mártont (kerékpár), Laklóth Annát és Szirony Dorinát (kosárlabda), Jakabos Zsuzsannát és Varga Bencét (úszás), Görbicz Anitát és Pál Tamarát (kézilabda), Kötél Zsanettet és Kotormán Rékát (röplabda), Gálfi Dalmát és Valkusz Mátét (tenisz), Berki Krisztiánt és Mészáros Krisztofert (torna).

A győri EYOF július 23–29. között kerül megrendezésre, tíz sportág 130 versenyszámában 50 ország közel 2500 sportolója méri össze erejét. A verseny egy hete alatt 121 éremátadó ceremóniára kerül sor. A viadal hivatalos dalát a The Biebers nevű együttes írja magyar és angol nyelven egyaránt.

Íme a két teniszes nagykövet hivatalos bemutatása

Gálfi Dalma
Korábban atlétizált és kézilabdázott. Sportkarrierje Balatonfüredről indult, ma az MTK játékosa. Teniszpályán nőtt föl, hiszen édesapja pályát üzemeltet.
Korosztályos világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnok; a 2013-as utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon negyeddöntős volt. A US Open junior bajnoka, Wimbledon páros bajnoka, junior világbajnok, világranglista-vezető; az Ausztrál Openen junior elődöntős volt. A riói olimpia évében már a felnőttek közt is helyt állt. Egyesben és párosban is több ITF-tornagyőzelmet jegyez. Első felnőtt Grand Slam-tornája az idei Ausztrál Open volt.


Valkusz Máté
Ügyességét kisgyermekkorában cselgáncsban, úszásban és tornában csiszolta, mígnem ötévesen, a teniszpályára lépve meg nem találta azt a sportágat, melyben ma már a nemzetközi mezőnyben is egyre előrébb lépked. Klubhűségét mutatja, hogy a kezdetben Malév SC néven ismert műhelyt nem hagyta el, annak mai nevén a Golden Ace versenyzője. Korosztályos Európa-bajnok párosban, bronzérmes egyéniben. A Nike junior masterverseny győztese, Grand Slameken többször bronzérmet nyert párosban, Wimbledonban a nyolc között zárt egyéniben. Részt vett az utrechti Európai Ifjúsági OlimpiaiFesztiválon, ahol a negyeddöntőig menetelt, a későbbi győztestől kapott ki. A 18 évesek között egyesben és párosban több tornagyőzelmet is számlál, övé volt akkor a világranglista
első helye is. Ma már remekül helyt áll a felnőttek közt is, igaz, most vállsérülését követően rehabilitációját tölti. Edzői Kuhárszky Zoltán, Vaskó Balázs és Tanja Muzer.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső