A fóti Szebeni Miklós kettős győzelemmel köszönt be az F12 magyar bajnokságán, korábban már kétszer volt finalista.

Az F14-esek mezőnyében az első kiemelt Tóth Ákos János magabiztosan nyert, a Gellért SE játékosa ezt megelőzően egyesben még nem is döntőzött.

Boldog fótiak: Szebeni Dániel, Szebeni Miklós, Tóth Vilmos, Horváth Henrik

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Két vadonatúj név került vasárnap a korosztályos ob egyéni győzteseinek dicsőségfalára. Az F12-es bajnok Szebeni Miklós, valamint az F14-es kategória legjobbja, Tóth Ákos János ugyanis korábban soha nem nyerte még el a címet. Ennek ellenére egyikük sem érkezett esélytelenül a Feneketlen-tó partjához, hiszen a fóti teniszező, Szebeni, harmadik kiemelt volt kategóriájában, s a korosztály legutóbbi hazai, pécsi kiemelt versenyén egyéniben és párosban egyaránt a dobogó legmagasabb fokára állhatot, míg a szegedi Tóth, az idei eredményei alapján első kiemeltként vághatott neki a küzdelmeknek.

A legfiatalabb fiúk versenyében Szebeni Miklós szettveszteség nélkül menetelt végig a mezőnyön, s a fináléban még a vártnál is magabiztosabb győzelmet aratott, hiszen az első kiemelt Kiss Domonkost óriási, három szettes csatában az elődöntőben búcsúztató Mokán István Damjánnak mindössze két játékot engedélyezett, azt is a második szettben.

− Mikinek nagy segítséget jelent a bátyja, Szebeni Dániel, aki nemrégiben még maga is kiváló játékos volt, így megfelelő tapasztalattal és tudással, szinte második édesapaként áll öccse teniszkarrierje mögött – vélte Horváth Henrik, a Future Tennis Team – Fót SE vezetőedzője, aki, mint mindig, most is csapatban gondolkodott, ezért Miki sikerét is a közös munka eredményeként könyvelte el. – Ami eddig hiányzott fiatal teniszezőnk játékából, azt most Danival ketten tettük hozzá, s bizony számomra nagyon benne volt a levegőben az ob-győzelem. Mikinek nagyszerű a hozzáállása, kiválóak a mentális képességei, nagyszerűen teljesített az egész hét folyamán. Damjánt nagyon jól ismertük, hiszen sokat játszottak egymás ellen, s mi fontosnak tartottuk, hogy teljesen felkészüljünk belőle. Miki pedig tökéletesen végrehajtotta az utasításainkat, egyszerűen nem hagyta kibontakozni ellenfelét. Bármit is húzott, neki meg volt rá a tökéletes válasza. De talán ennél is fontosabb volt, hogy alaposan kimozgatta Damjánt, aki így nem tudott beleállni az ütésekbe és tüzelni. A csapat számára a páros győzelem volt a hab a tortára, hiszen Vili még csak tizenegy éves, így igazán különleges dolog, hogy már most ob-diadalt ünnepelhetett. Büszke vagyok mindkét fiúra.

Szebeni Dániel és Horváth Henrik tehát együtt készítette fel az országos bajnokságra Szebeni Miklóst, akiben azért is volt óriási a bizonyítási vágy, mert kimaradt a korosztályos csapat Európa-bajnokságra utazó U14-es fiúválogatottból.

− A teniszt a pályán játsszák, ott kell bizonyítani, ezért Mikit a pécsi kiemelt versenyre és az ob-ra egyaránt annak szellemében készítettem fel mentálisan, hogy mindenkinek megmutassa, mire képes – avatta be honlapunkat a siker kulisszatitkaiba Szebeni Dániel, aki ennek ellenére nem szeretett volna túl nagy terheket tenni öccse vállaira. – Kemény fél év áll mögöttünk, rengeteg munkát tettünk bele, s úgy érzem, hogy ennek arattuk most le méltán a gyümölcsét. Sokat versenyzett, itthon és külföldön egyaránt, az edzéseken pedig zokszó nélkül hajtotta végre a tőlünk kérteket. Az elmúlt két hónapban szerintem szintet léptünk, s ennek első jeleit, már a pasaréti nemzetközi tornán láttam. Ott ugyan még kikapott Kiss Domonkostól, ám a játéka nagyon is előremutató volt. Ráadásul ettől a pillanattól kezdve egészen másképp kezdett játszani, számomra egyértelmű volt, hogy az út végén ebből ob-győzelem is lehet.

Szebeni Miklós is érezte a kínálkozó lehetőséget, hiszen már vasárnap reggel úgy kelt fel, hogy ha rajta múlik, akkor este már országos bajnokként zárhatja a napot.

 

szebeni bajnok mokan ezust u12 2022Az U12-esek döntője után: Bardóczky Kornél, Mokán István Damján és Szebeni Miklós

 

− A legutóbbi két ob-n, mindkétszer a döntőben veszítettem, azok nagyon fájtak, ezért nem szerettem volna ismét a siker kapujában hibázni – idézte fel a meccs előtti pillanatokat a Future Tennis Team játékosa. – Télen Domi nagyon jól játszott, nem volt mit tennem ellene, most úgy álltam oda, hogyha Damjánnak nem lesz extra napja, akkor én nyerek. Ez így is történt. Ebben persze elsődleges szerepe annak a sok munkának van, amit az elmúlt félévben a teniszbe fektettünk. Tesóm mindig hajtott, s amióta a nyári szünet megkezdődött, még a korábbiaknál is többet edzettünk. A fináléban persze az is döntő volt, hogy a csapatom remek stratégiát dolgozott ki, nekem csak végre kellett hajtanom a taktikai utasításokat. A siker fele tehát mindenképpen a két edzőmet, Henriket és Danit illeti. Remekül látták az ellenfelem gyenge pontjait, miközben az én erősségeimet is sikeresen kidomborították. Ez a kettős győzelem nagyon nagy örömet okozott nekem.

Az újdonsült bajnok egy röpke pihenővel ünnepli most első országos bajnoki címét, amelyet nyomban duplán vívott ki. Úgy érzi elsősorban fejben fáradt el a május óta tartó folyamatos versenyzésben, ám a családi nyaralást követően újult erővel vág majd neki a hazai és nemzetközi tornákra. A célkeresztben pedig az idény végi mesterverseny áll, amely tavaly nem sikerült olyan jól a számára, ezúttal viszont a korosztály legjobbjai között újból meg kívánja mutatni képességeit.

Az F14-esek versenyének első kiemeltként vágott neki Tóth Ákos János, aki a nyári egyéni és csapat Európa-bajnokságon egyaránt hazánk színeit képviselte, előbbin a vigaszág elődöntőjében búcsúzott. Edzője, Kiss György szerint pontosan azt hozta az ob-n amit vártak tőle, vagyis győzelmet:

 

toth akos janos kiss gyuri 2022Szegediek: Tóth Ákos János és edzője, Kiss György

 

− Az utóbbi hónapok formája alapján valóban bajnoki címet vártam Jancsitól, a magabiztossága azonban még engem is meglepett egy picit. Nagy megingásai egyáltalán nem voltak, az első körökben még játékot is alig veszített, szettet pedig senki sem tudott lopni tőle. A döntőben összesen hét gémet engedélyezett Marcellnek, ami egyértelműen a fegyelmezettségének volt köszönhető. Végig nagyon jól játszott, jó volt nézni, csak dicsérni tudom a teljesítményét. És ismét kiemelném, hogy egyáltalán nem voltak látható mélypontjai, ami az ő esetében egyértelműen az újabb fejlődés jele. A párosban viszont saját magukat verték meg, azért nem tudtam megdicsérni őket. De nem akarok ünneprontó lenni, ezért inkább Jancsi gyönyörű ob-címe marad meg számomra a korosztály küzdelmeiből.

Tóth Ákos János régóta korosztálya legjobbjai közé tartozik, ám mostanáig egyesben még finalista sem volt, első kiemeltként tehát érthetően változtatni szeretett volna ezen a felálláson.

− Az előzmények fényében, nagyon szerettem volna nyerni ezért a döntő elején a kelleténél is jobban izgultam, így mehetett el Marcell nulla-kettőre, s még nulla-háromhoz is volt előnye – beszélt az F14-es döntő részleteiről a Gellért SE kiválósága, Tóth Ákos János. – Láttam rajta, hogy felszabadultan és bátran játszik, de szerencsére én is egyre jobban belelendültem. Ezt követően öt-kettőre fordítottam, majd simán hoztam, a szettet, és a másodikban is magabiztosan meneteltem öt-kettőig. Itt egy picit megremegett a kezem, de a győzelemhez nem férhetett kétség. Úgy gondolom, hogy a fizikális fölény mindenképpen a javamra játszott, különösen a szervákban, a pörgetésekben és a tenyeresekben volt ez érezhető. Ráadásul most már a tempómat is jól tudtam tartani, nem rontottam bele, nem hibáztam. Ebben nagy része van a mögöttem álló kontinensviadalokon szerzett tapasztalataimnak, azóta egyértelműen jobban teniszezem. Jót tettek nekem a kemény meccsek és ellenfelek. Marcelltől és Milántól (Závaczki) korábban egyaránt kikaptam, most pedig sima két szettben nyertem ellenük. Most már a Tennis Europe-tornákra készülök, jövőre pedig már a négyes és ötös junior ITF-eken szeretném magamat kipróbálni. És menni tovább, az ob-győzelem ehhez most hatalmas motivációt adott nekem.

 

                                        KOROSZTÁLYOS ORSZÁGOS BAJNOKSÁG. BUDAPEST, PARK TENISZKLUB
FIÚK

U12
Egyes
Elődöntők:
Mokán István Damján (Viharsarok, 4.) – Kiss Domonkos (Tenisz Műhely, 1.) 6:2, 2:6, 10-8. Szebeni Miklós (Future Tennis Team, 3.) – Fazekas Vencel (Open Teniszvölgy, 2.) 6:4, 6:4.
Döntő: Szebeni – Mokán 6:0, 6:2.
Páros
Elődöntők:
Szebeni, Tóth Vilmos (Future TT, 4.) – Giovantsis Noel, Kiss Domonkos (Tenisz Műhely, 1.) 6:7(5), 6:3, 10-8; Mokán, Lipp Máté Lőrinc (Viharsarok, 3.) – Fazekas, Balázs Dávid (Open Teniszvölgy, Tenisz Műhely, 2.) 6:2, 6:2.
Döntő:
Szebeni, Tóth (4.) – Mokán, Lipp (3.) 6:3, 3:6, 10-6.

U14
Egyes.
Elődöntők:
Tóth Ákos János (Gellért SE, 1.) – Závaczki Milán (Marso TC, 5.) 6:2, 6:4; Kovács Marcell (Pasarét TK, 2.) – Szász Mihály (Bebto Team, 3.) 6:0, 6:3.
Döntő: Tóth − Kovács 6:3, 6:4.
Páros
Elődöntők:
Kovács, Szász (1.) – Kulcsár Kristóf, Lázár Tamás (ZTE, Bebto Team, 3.) 6:4, 6:4; Tóth, Závaczki (2.) – Sághy Bálint, Varga Oszkár (Pasarét TK, Teniszpartner, 4.) 6:1, 6:4.
Döntő:
Kovács, Szász (1.) – Tóth, Závaczki (2.) 0:6, 6:2, 10-8.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső