Más néven ugyan, de a megyei szövetségek egykori szerepkörét veszik vissza.

Az MTSZ szakmai felügyelete, s kétmilliós támogatása mellett működnek.

Megtudhatjuk, milyen elképzelésekkel vágnak a munkába Hajdú-Bihar, Somogy, Békés, Csongrád-Csanád, Pest és Zala-megyében.

Bellér Gábor dr., a Hajdú-Bihar megyei igazgató

 

(tenisz-palya.hu) * Az MTSZ elnöksége a Szövetség Szervezeti és Működési Szabályzatában rögzített megyei igazgatóságok vezetésére az alább felsorolt személyeket választja meg megyei igazgatónak - az elnökség mandátumához igazodóan - 2024.07.27. napjáig szóló határozott időtartamra - olvashattuk az MTSZ határozatai között.

Baranya Megyei Igazgatóság: Györkő Gertrúd
Bács-Kiskun: Csávás István József
Békés: Hankó Bálint
Borsod-Abaúj-Zemplén: Vucskó Zsuzsanna
Csongrád-Csanád: Kiss György
Fejér: Balogh Benedek
Győr-Moson-Sopron: Soós Szabolcs
Hajdú-Bihar: dr. Bellér Gábor
Heves: Pós Gábor Tibor
Jász-Nagykun-Szolnok: Sági István
Komárom-Esztergom: Becker Balázs
Nógrád: Puszta Béla
Pest megye: Bogyó Tamás
Somogy: Szabó Zoltánné Paszér Éva
Szabolcs-Szatmár-Bereg: Pázmándi Viktor
Tolna: Lévai Zoltán
Vas: Lipták János
Veszprém: dr. Herczeg Attila
Zala: Bor Zsolt

 

Az egykori megyei szövetségek helyére lépő megyei MTSZ-igazgatóságok vezetői a közeli hetekben kapták meg a két esztendőre szóló megbízásukat. Régi-új feladatkör ez, hiszen a háború előtt s után évtizedeken át működtek a városi és megyei szövetségek, ám az elmúlt időszakban megszűntek, illetve régiós testületekké alakultak át. E szervezetekről hamar kiderült, hogy nem igazán tudják átfogni területeiket, így aztán a Magyar Tenisz Szövetség visszaállította a megyei rendszert, s a térséget jól ismerő szakembereket nevezett ki ezek élére.

A tenisz-palya.hu elsőként a hajdú-bihari terület új vezetőjét, dr. Bellér Gábort szólaltatta meg. A vegyészdiplomával rendelkező egyetemi oktató, a kémiai tudományok doktora gyermekkora óta résztvevője a megye teniszéletének: 1993-2012 között a Tatár TC versenyzője volt, 2013-tól a DEAC csapatának tagja. Utánpótláskorú játékosként négyszer szerepelt Tízek-bajnokságán, többszörös vidékbajnok és dobogós országos bajnokságon. A Tatár TC felnőtt csapatával három szezonban játszott a Szuper Ligában (2005, 2007, 2008), jelenleg a DEAC I. osztályú csapatának tagja és csapatkapitánya. Sportvezetőként 2021-től a pallagi utódklub, a Debreceni Sportcentrum tenisz szakosztályának vezetője, 2022-től a Magyar Tenisz Szövetség Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának vezetője.

- Igazgatóságonként bruttó kétmillió forint az idei költségvetés, akárhogy is nézzük, ez nem hatalmas összeg, de mindenképpen segít az indulásnál. Nálunk, Hajdú-Biharban az utánpótlás-nevelésre, a diákteniszre koncentrálunk. Szeretnénk minél több oktatási intézményt bevonni a sportágba, az iskolai tanításba illeszteni a sportágat. Ehhez azonban a teniszben járatos testnevelők vagy elkötelezett edzők kellenek: az MTSZ csak akkor támogatja elképzeléseinket anyagilag is, ha teniszedzői képzettségű személy vezeti a tanfolyamokat. Ez némiképp behatárolja lehetőségeinket, ezzel együtt velük, illetve az iskolákkal kell megegyeznünk a munkában. Reményeink szerint szeptembertől elsős és másodikos osztályokban megindulhat az ingyenes teniszoktatás az iskolai tornatermekben. Versenyrendezésre, sportszervásárlásra fordítjuk a fennmaradó összeget. S indulunk a megyei klubokhoz, felmérni a lehetőségeket, megkezdeni a közös munkát."

Nemrég kapott megbízatásuk után tervezgetnek a kollégák is.

A szomszédos Békés megye igazgatója, Hankó Bálint a huntennisnek elmondta, szükségesnek érzi egy támogatási rendszer kidolgozását a megyei tehetséges korosztályos versenyzőket nevelő klubok számára. A dunántúli vezetők közül dr. Herczeg Attila, a veszprémi igazgatóság vezetője reméli, hogy a megújított edzőképzés vagy az iskolatenisz program keretein belül gyakorlati segítséget tudnak majd nyújtani a tagszervezeteik részére, így a sportág fejlődése elindulhat olyan településeken is, ahol eddig nem volt erre lehetőség. Bor Zsolt, a zalaiak első embere úgy fogalmazott: „Zalaegerszegen már sikeresen működik az iskolatenisz program, de szeretnénk ezt kiterjeszti a megye többi városára is.”

Somogy megye élére az egyik legismertebb és leginkább karakterisztikus magyar női edző, a balatonboglári Paszér Éva került, aki saját tapasztalataiból merítve - mint honlapunknak elmondta - már le is tette teljes programját az MTSZ szakvezetésének asztalára és alig várja, hogy zöld lámpát kapjon azok megvalósításához:

 

paszer boglarGyerekverseny Bogláron, középen a főszervező Paszér Éva


− Régóta bizonygatom, hogy a legkisebbekhez kell lemenni, velük kell kezdeni az építkezést. Éppen ezért egy három állomásos sorozatot tervezek a számukra, ha lehet már idén meg is tartom őket. A tenisztáboraim végén, valamint a szezonnyitókon és zárókon hosszú évek óta olyan vetélkedős jellegű tornát rendezek, amelyen azok is részt tudnak venni, akik komplett meccset még nem képesek végig játszani. Pedig ez a réteg pillanatnyilag a legszélesebb és leglelkesebb, amelynek olyan gyakorlatokkal tudjuk lemérni a tudását, amilyeneket az edzéseken ismertek meg, s amelyek a tenisz alapjait képezik. De a terveim között szerepel külön az amatőrök és külön a profik számára egy felnőtt megyebajnokság megrendezése, valamint ennek nyílt változata a fiataloknak is. Amit még nagyon fontosnak tartok, az az edzőképzés, amelyen én ugyan mindig részt veszek Budapesten, ám helyi kollégáimnak csak ritkán van erre lehetőségük. Éppen ezért itt helyben szerveznénk számukra továbbképzéséket és konzultációkat. Az iskolatenisz programot is erősíteni szeretnénk, ősszel Kaposváron két új oktatási intézményben szeretnénk beindítani a teniszt.

Pest megye vezetője, Bogyó Tamás kinevezésével édesapja nyomdokaiba is szeretne lépni, hiszen a két évvel ezelőtt elhunyt Bogyó László emblematikus alakja volt a főváros környéki klubok teniszéletének. A Dunakeszi Teniszklub elnöke és vezetőedzője évtizedek óta az utánpótlás-nevelésben tevékenykedik, így megyei vezetőként is ez lesz a szívügye:
− A bőrömből, természetesen nem tudok és nem is akarok kibújni, a gyermektenisz fejlesztését tartom a legfontosabb feladatunknak. Az ősz folyamán fogom felmérni a Pest megyei klubokban folyó munkát, s az arra fogékonyak számára szeretnék egy szorosabb együttműködést hirdetni. Ehhez szorosan kapcsolódna a korosztályos megyeválogatott létrehozása, hiszen a legjobbak így egymást is segítenék a fejlődésben. A rangos bajnokságok is fontosak a fejlődéshez, édesapám idején még komoly tornákat rendeztünk a Pest megyei játékosok számára. Ezeket is szeretném újjáéleszteni. Ha mi itt kicsiben létre tudnánk hozni egy jó és összetartó egységes közösséget, az nagyban is létrejöhetne később és bizonyára a magyar tenisz érdekeit szolgálná. A kétmillió forintos támogatással persze ma már nem lehetnek óriási álmaink, de tudomásul kell vennünk, hogy nekünk is hozzá kell tennünk a saját időnket, energiánkat és lelkesedésünket az ügyhöz, amennyiben fejlődést szeretnék produkálni. Márpedig itt piciben, mi mindenképpen azt szeretnénk.

 

tenisz 15 1410x600 copyDunakeszi pályáin mindig sok iskolás van

 

Kiss György, a Gellért Tenisziskola vezetőedzője legfontosabb feladatának a Csongrád megyei klubok szakmai támogatását tartja, aminek megvalósításában szegedi klubjára is számít:
− A szakemberhiány a legégetőbb problémánk, ezért a meglévők továbbképzése, valamint az újabbak megnyerése kulcskérdés a további fejlődés szempontjából. Éppen ezért szeretnénk bemutató edzéseket tartani a környező nagyobb városokban, Szentesen például már türelmetlenül várnak bennünket. Ezek az alkalmak azért lehetnek igen hasznosak, mert a korosztályos Eb-ket is megjárt Bíró Melinda, vagy Tóth Ákos János gyakorlásai sokaknak jelentene újdonságot. De hasonló okból kifolyólag szeretnénk egy dzsembori jellegű, teniszünnepet is szervezni, amelyen a kezdő amatőrökkel egyidőben játszanánakk a legjobbak is. Amolyan kedvcsináló lenne a sportág számára, s pontosan úgy épülne fel, ahogy egy teniszklub is. Az is biztos, hogy valamennyi tagszervezetünknek adunk majd néhány karton labdát, ami a csapatbajnokság őszi fordulója előtt kifejezetten nagy segítség lehet a számukra. A magam részéről mindenképpen társadalmi munkában képzelem el a régió vezetését, és az első ülésünkön örömmel hallottam, hogy a többség is hozzám hasonlóan gondolkodik. Ez a kétmillió forint egyébként is jelképes összeg, a kapott titulust a magyar tenisz érdekében kell majd használnunk, ami nemcsak a szakmai iránymutatást jelenti, de adott esetben a potenciális támogatók felkutatását is.

 

gyerek copy copy copy

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső