A Badeni Teniszszövetség edzőközpontjában lesz az U12–U18-as korosztályok felelős szövetségi edzője Zsiga Máté. Graf és Becker egykori edzői mellett a fiatal magyar szakember saját tudását is gazdagíthatja majd.

Tizenegy évet töltött a tengerentúlon, de visszavágyott a „öreg” kontinensre.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Bár két évvel ezelőtt Lukács Dénes társaságában Zsiga Mátét is beválasztották a Baylor Egyetem 2010-2019-es évtizedének teniszcsapatába, ami az Egyesült Államokban „életfogytig tartó” dicsőséget jelent, a fiatal szakember idén nyáron búcsút int tengerentúli életének.

A korosztályos éveit Fucsovics Márton válogatott társaként a világ élvonalában töltő, ma már edzőként tevékenykedő Zsiga 11 év után tér vissza Európába, ám Magyarország helyett, Németországban folytatja munkáját. Ráadásul nem is akárhol, hiszen a badeni szövetségtől (Badischer Tennisverband – BTV) kapott kihagyhatatlan ajánlatot.

− Nagyon szép évek állnak mögöttem, gyakorlatilag itt, Amerikában, azon belül is Texasban és Oklahomában lettem felnőtt, a váltás azonban időről időre mindenki számára hasznos lehet – mondta el honlapunknak a kontinensre való visszatérése kapcsán Zsiga Máté, aki októberben kezdi meg munkáját a Leimenben található szövetségi edzőközpontban, Heidelbergtől néhány kilométerre, délre. – Érdekes párhuzam, hogy bár édesapám munkája miatt Németországban születtem, s nyolc évesen tértem haza, pont tizenegy évet éltem és versenyeztem Magyarországon, majd éppen ennyit Amerikában. A koronavírus-járvány miatt azonban két és fél éven keresztül csak online tudtuk tartani a kapcsolatot a családdal, ami egyikünk számára sem volt könnyű. Európán belül azért más lesz a helyzet, könnyebb lesz hazaugrani, mint innen, a tengerentúlról.

 

baylor all csapat copy

 

Zsiga Máté egy esetleges magyarországi folytatásra is gondolt, ám a német ajánlat annyira megtisztelő volt a számára, hogy szinte azonnal igent mondott rá. Az október elsején induló megállapodás szerint a magyar szakember a több mint hétszáz klubot, és közel 112 000 tagot számláló tartományi szövetség központjában, az U12-estől kezdődően az U18-assal bezáródó korosztályok felelős szövetségi edzője lesz, munkája során pedig a pályán éppúgy aktívnak kell lennie majd, mint az íróasztal mellett. Ebben pedig édesapja Zsiga László nyomdokaiba léphet, hiszen hazai éljátékosból lett ő is edző, Németországban és Magyarországon mindkét pozicíóban egyaránt eredményes volt. De édesanyja, Nagy Edit is teniszezett, ahogy bátyja, Zsiga Márton is a korosztályos válogatottkeret-tagként választotta az amerikai tanulmányokat.

− Olyan edzőt kerestek, aki nemcsak elméletben, de a gyakorlatban is személyesen részt tud venni a korosztályonként négy-öt fiú, illetve leányjátékos képzésében – beszélt feladatköréről Zsiga Máté, aki az elmúlt hónapban még indult egy huszonötezer dolláros összdíjazású tornán az Államokban, ám a sok óraadás mellett már nem volt elegendő ideje játékosként felkészülni a viadalra. – Nagyon szívesen játszom a mai napig, de a heti ötven órás munka mellett azért már nem tudom azt a magas színvonalat hozni, mint egyetemistaként (ATP 1237., a 2019-es esztendő őszén). Ez az élet rendje. De most már úgyis az edzői kihívások érdekelnek jobban, a németországi pedig kifejezetten jó lehetőség lesz a számomra. Szparingolni éppúgy fogok, mint foglalkozást vezetni, edzés- és versenytervet, elemzéseket készíteni, valamint karrierépítési stratégiát kidolgozni. A fiatalokkal nemcsak a német bajnokságokra, de a Tennis Europe és az ITF korosztályos tornáira is járni fogunk, már láttam a játékosok listáját, többen is profi karriert terveznek közülük. Szerencsére Amerikában is voltak már utánpótlás szinten igen eredményes tanítványaim, úgyhogy nemcsak a játékosként, de már edzőként megszerzett tudásomra is támaszkodhatok majd a badeni szövetségnél. Az eddigi ismereteim szerint motivált, tehetséges gyerekek várnak rám, ami kihagyhatatlan lehetőség a számomra. De a szakmai fejlődésem is garantált, hiszen két olyan tapasztalt edzőkollégám lesz, akik az utánpótláskorú Steffi Graffal és Boris Beckerrel is foglalkoztak. Reményem szerint tehát Leimenben nemcsak játékosokat képezhetek majd edzőként, de arra is lesz lehetőségem, hogy eddigi szakmai ismereteimet tovább bővítsem, valamint újabb tapasztalatokat szerezzek.

A fiatal magyar szakember szerint a korosztályos játékosok esetében nagyon fontos a szituációs játék, az edzések során gyakran kell váratlan és nehéz helyzetbe hozni őket. Ezek során pedig arra kell rávezetni őket, hogy a lehető leggyorsabban találják meg a legjobb megoldást, hiszen később, a meccseken sem lesz sok idejük a gondolkodásra.

− Számomra a fegyelmezett játék az alap, amire építkezni lehet, valamint az adott teniszező egyéniségének és képességeinek ismerete. Ennek fényében tudjuk kialakítani a játékos számára ideális stílust, azt, amely számára a legtöbb sikert ígéri. Fontos szerepet játszik a problémamegoldó képesség fejlesztése, ezért az egyéni képzéseken gyakran kérdezgetem a játékosaimat, hogyan lehetett volna jobban reagálni egy adott szituációra. Fontos, hogy ők maguk is elgondolkodjanak, majd a gyakorlati megvalósítás során a vizuális emlékezet segítségével alakítsuk ki a helyes reakciókat. Persze a technikai és fizikális alapképzettség jelentőségét sem minimalizálhatjuk, ám a legjobbak között, már az éles szituációkra adott gyors válaszok lesznek döntőek – adott ízelítőt szakmai elképzeléseiből Zsiga Máté, aki úgy gondolja, hogy a különböző kultúrákban szerzett tapasztalatait sikeresen ötvözi majd a német fiatalok felkészítése során.

zsiga mate jatek 2022

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső