Három magyar játékosért szoríthattunk szombaton a Hungarian GP utolsó előtti versenynapján.

Párosban a Babos Tímea, Stollár Fanny duó, egyesben pedig Bondár Anna reménykedett a döntőbe jutásban.

Mindkét magyar érdekeltségű meccs vereséggel zárult.

Bondár Anna - Fotó: MTSZ

 

(MTI) * A program első mérkőzésén Babos Tímea és Stollár Fanny párosa kikapott az elődöntőben a 250 ezer dollár (100 millió forint) összdíjazású budapesti salakpályás női tenisztornán.

A Római Teniszakadémián zajló verseny utolsó előtti napján napsütés és kellemes 26 fok várta a játékosokat. Babos és Stollár első mérkőzésén a második kiemelt kazah Anna Danilinát és szerb Aleksandra Krunicot verte, majd a negyeddöntőben nagy csatában bizonyult jobbnak Bondár Annánál és Udvardy Pannánál. A szombati elődöntőben a háló túloldalán a lengyel Katarzyna Piter és a belga Kimberley Zimmermann állt, akik egyéniben el sem indultak Budapesten.

Babos és Stollár is már hétfőn kiesett egyesben, így azóta mindketten a párosra koncentrálhattak. Előbbi négyszeres Grand Slam-győztes és háromszoros világbajnok párosban, Stollár pedig kétszer is első lett párosban a Római-parton: 2018-ban a spanyol Georgina Garcia Perez, tavaly a román Mihaela Buzarnescu oldalán ünnepelhetett, 2019-ben pedig döntőt vívott a brit Heather Watson párjaként.

A szombati elődöntő sorozatban öt brékkel indult, majd többnyire a jóval összeszokottabb rivális irányította a játékot, és 2:2 után 5:2-re elhúzott. Piter azonban nem tudta kiszerválni a szettet, Babosék két játszmalabdát hárítva brékeltek, csakhogy Stollár sem tudta hozni az adogatását, ami már a szettbe került.

A folytatásban már csak a magyarok brékeltek, méghozzá a játszma elején és a végén, így 6:3-mal kiegyenlítettek. Jöhetett a párosban az utolsó szettet helyettesítő, tíz nyert pontig tartó döntő rövidítés, amelyben a jobban adogató rivális 3-1-re, majd 5-2-re elhúzott. A hazai kettős 3-7-ről 6-7-re még felzárkózott, de ezután már nem nyert pontot. A találkozó 1 óra 22 percig tartott.

Délután a Hajdúszoboszló SE színeiben versenyző Bondár Anna sikeréért szoríthatott a publikum. A világrangsor 53. helyén álló magyar az amerikai Bernarda Pera ellen mérkőzött.

A hazai rangsorelső  - aki tavaly csak a selejtező első köréig jutott a Római-parton - eddig szettet sem vesztett az idei viadalon, így magabiztosan és a mintegy 800 fős közönség támogatását élvezve léphetett pályára.

A túloldalon álló Pera a horvátországi Zárában (Zadarban) született, de 2013 óta már amerikai színekben versenyez, és noha jelenleg csak 130. a világranglistán, 2020-ban az 59. helyen is megfordult. Pályafutása során egy challenger-döntőt vívott, szeghalmi születésű ellenfele pedig egyszer jutott be eddig WTA-elődöntőbe, de májusban vállsérülés miatt nem tudott kiállni a meccsére Rabatban.

A két játékos első összecsapása álomszerűen kezdődött magyar szempontból, ugyanis a 25 éves közönségkedvenc remekül irányítva 3:0-ra elhúzott. Ekkor egyáltalán nem volt benne a játék képében, hogy hatalmas "leolvadás" következik, a balkezes ellenfél ugyanis alaposan elkapta a fonalat, és sorra hozta a játékokat. Negyvenhét perc elteltével Pera már szettelőnyben volt, és a folytatásban sem állt meg, hanem hihetetlenül agresszív stílusban űzte-hajtotta Bondárt. Nemsokára egyhuzamban már kilenc megnyert gémnél tartott, és 6:3, 3:0-nál már eldőlni látszott a csata. Több brék egy darabig már nem esett, az amerikai magabiztosan őrizte előnyét, ám 5:4-nél nem tudta kiszerválni a mérkőzés, és a magyar játékos a szurkolók üdvrivalgása közepette elvette riválisa adogatását. A sajátját viszont simán, kettős hibát ütve elvesztette, ami már a meccsbe került, a találkozó 1 óra 35 percig tartott.

"Köszönöm, hogy egész héten kijöttetek szurkolni" - nyilatkozta elcsukló hangon Bondár Anna. "Remélem, jövőre találkozunk, ugyanitt" - tette hozzá.    

Egyes, elődöntők:
Bernarda Pera (amerikai) - Bondár Anna (9.)    6:3, 6:4
Krunic (szerb) - Putyinceva (kazah, 3.)              6:2, 6:2

Páros, elődöntő:
Katarzyna Piter, Kimberley Zimmermann (lengyel, belga) - Babos Tímea, Stollár Fanny 6:3, 3:6, 10-6 - döntő rövidítés

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső