Élete második második 250-es elődöntőjét vívta Bondár Anna a Hungarian GP-n.  A szeghalmi játékos ismét pontosságának és jó koncentrációs képességének köszönheti sikereit.

Édesapja és nevelőedzője, Bondár Imre szerint a sok munka, áldozat és a kitartás hozta meg leánya előrelépését.

Győzelmi öröm - Fotó: matchfotos.de

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A Hungarian Grand Prix-n pénteken felgyorsultak az események, egymást követték az addig megszokottnál rövidebb, sima két szetttes meccsek, s így Bondár Anna a vártnál picit korábban lépett pályára a nap zárómeccsén az olasz Martina Trevisan ellen. A lendület a legjobb magyarra is átragadt, hiszen ezúttal ő sem töltött túl sok időt a Római parti salakon, csupán az első szett alakult a várakozásoknak megfelelő izgalmak közepette. Annak is leginkább az első játékai, hiszen 4:4-es állásnál Anna profi módon breakelt és hozta az első szettet.

− Olyan erősen kezdett az ellenfelem, hogy engem is meglepett, alaposan át kellett gondolom, hogy milyen taktikát is választok a folytatásban – mondta a mérkőzést követő sajtótájékoztatón a negyeddöntő győztese, Bondár Anna. – Szerencsére viszonylag gyorsan ráéreztem arra, mit kell csinálnom, egyértelműen sokkal agresszívebben kellett fellépnem és nyomást gyakorolnom rá. S bár a második szett számszerű eredménye azt mutatja, hogy azt már könnyen hoztam, a valóságban még ekkor is nagyon szorosak voltak a gémek. Kettő-nullás vezetésnél nagyon fontos játékot nyertem, hiszen ellenkező esetben még lett volna esélye a visszatérésre és sokkal kiélezettebbé válhatott volna a mérkőzés. Ezt az esélyt pedig nem szabad megadni az ellenfeleknek.

Honlapunk kérdésére Anna elismerte, hogy Trevisan ellen a fontos pillanatokat mindig ő kezelte jobban, s valóban kapott néhány ajándékpontot az olasz lánytól. Utóbbit azonban vélhetően az okozta, hogy a második kiemelt is érezte, hogy a magyar teniszezőnő irányába billen el a mérleg nyelve. Egészen 5:0-ig, amikor a zsinórban megnyert hét gémet követően Anna keze is megremegett egy pillanatra.

− Ekkor túl sok minden jutott az eszembe, hiszen a meccsért szerválhattam, s a győzelem azt is jelentette volna, hogy a jövő héttől immáron top ötvenes játékos leszek – adott magyarázatot a második szettben elhullajtott egyetlen játékra. – Szerencsére nagy volt az előnyöm, így valójában nem volt okom az idegeskedésre, és a következő játékban, ahogy terveztem, el is tudtam venni ellenfelem adogatását. Természetesen nagyon örülök a győzelemnek, köszönöm a közönségnek, hogy ma is ilyen sokan drukkoltak nekem, a nehéz pillanatokban ez egyértelműen a segítségemre volt.

 

bondar anna foto trenka huntennis 20220715 3Fotó: MTSZ

 

A Hajdúszoboszló SE teniszezőnője a találkozót követően azt is bevallotta, hogy egyáltalán nem kedvezett neki ellenfele balkezes játéka, de jó felkészülést jelentett számára az elődöntőre, hiszen az amerikai Bernarda Pera is az. Márpedig Anna ellene is úgy lép pályára szombaton, a centerpálya utolsó mérkőzésén, hogy a maximumra törekszik, ami természetesen mindig a győzelmet jelenti. A szombati elődöntő egyébként ebben a kategóriában, a második lesz eddigi pályafutása során.

Bondár Anna edzője, Kuhárszky Zoltán a találkozót követően szintén azt emelti ki honlapunknak adott értékelésében, hogy tanítványa a fontos pontokat nagyon jól játszotta meg. S bár az első fordulóban még meglehetősen torna eleji formaként jellemezte a látottakat, a harmadik találkozóra egyértelműen látható volt játékosa folyamatos fejlődése.  A kiváló szakember is örömtelinek tartja, hogy Anna hétfőtől a top50-be tartozik majd, főleg annak függvényében, hogy többnyire a magasabb színvonalú WTA-tornákon gyűjtögették a pontokat. S bár a mostani ötvenen belüli helyezésben még benne lesz egy-két tavalyi kisebb viadal eredménye is, évvégére ezek már kiesnek, így, ha akkor is hasonló helyezésnek örülhetnek, az lesz az igazi értékmérő. Kuhárszky Zoltántól azt is megtudtuk, hogy a budapesti torna után még két, a játékosa által legjobban kedvelt salakos viadal szerepel a programjukban, azt követően pedig átállnak kemény pályára. A közel négy hetes amerikai túra csúcspontja pedig természetesen a US Open lesz.

A nézőtéren izgatottan figyelték leány mérkőzésének alakulását a büszke szülők, Mikola Marianna és Bondár Imre. Utóbbi nevelőedzőként egyengette Anna karrierjének kezdetét, így különleges érzés lehet számára, hogy hétfőn belép a WTA top50-es mezőnyébe. De vajon gondoltak-e ilyen sikerre azokban a pillanatokban, amikor a szeghalmi kislány először vett ütőt a kezébe?

− Nem voltak ilyen nagy céljaink, csak azt szerettük volna, hogy a gyerekeink, Anna és Sára, szeressék és élvezzék a teniszt, s ameddig lehet, versenyszerűen sportoljanak – idézte fel a kezdeti lépéseket Bondár Imre a sikeres negyeddöntőt követően. – Ami pedig az eredményt illeti, mi nagyon is tudjuk, hogy mennyi munka és mennyi áldozat van mögötte. A kitartásról nem is beszélve, amely ennek a sikertörténetének az alapja. Ugyanakkor arra is figyeltünk, hogy a lányok más sportágakat is megismerjenek, a testük a lehető legkiegyensúlyozottabban fejlődjön. Az igazi szerelem azonban a tenisz maradt, s Anna soha nem is hagyott kétséget az iránt, hogy ez a sportág a mindene. De ezt másképp nem is lehetne csinálni, mi szülők pedig annak örülünk, hogy boldognak látjuk a gyermekünket. Függetlenül a világranglistán elfoglalt helyezésétől.

Bondár Imre szerint az utóbbi időszakban a stabilitás terén fejlődött Anna a legtöbbet, a fontos pillanatokban mindig nagyon jól koncentrál, s így a legjobb döntéseket tudja hozni. A technikán persze továbbra is van mit finomítani, mint minden egyes játékos esetében, ám ezt most már a Kuhárszky Zoltán által vezetett jelenlegi csapatával teszi meg nap mint nap.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső