A véghajrába érkezett a 6,6 milliárdos győri EYOF-beruházás.

Július végén rendezik a Rába-parti megyeszékhelyen az Európai Ifjúsági Fesztivál küzdelmeit. Az ötkarikás mozgalom harmadik számú világversenyére ötven országból tíz sportágban közel 2500 sportoló (közte 152 magyar) és 1100 kísérő érkezik. Atlétika, cselgáncs, kajak-kenu, kerékpár, kézilabda, kosárlabda, röplabda, tenisz, torna és úszás kerül a programba.

A tenisz.palya.hu érthetően arra volt kíváncsi, miként zajlanak az Aqua Sportközpont szomszédságában, a Radnóti utcai egykori Dózsa pálya helyén létesülő új sportkomplexumban (az atlétika, a torna, a cselgáncs és a tenisz otthonában) a teniszversenyek előkészületei.

Most még építési terület, négy hónap múlva teniszcsarnok

Új teniszközponttal gazdagodik az ország, hiszen "zöld beruházásként", nem valamelyik meglévő létesítményt turbóznak fel, hanem teljesen új centrumot kap a sportág. Kilenc kemény pálya épül, amely a jövőben a napi munkarend mellett alkalmas lesz magas szintű nemzetközi versenyek befogadására is.

Az EYOF idején valamennyi mérkőzés szabadtéren lesz, de - mint a fotón is látható - négy pálya mentén a tartópillérek jelzik, hogy hamarosan tető kerül e játéktérek fölé, így télen már a teniszcsarnokban fedett pályás mérkőzéseket lehet itt játszani. Sőt: az öt szabadtéri pálya közül kettő szintén borítást kap az EYOF után - a győri Brigantin pályáknál használatos módszer szerint konzolokra illeszkedő állandó Graboblast-sátor feszül majd a játéktér fölé, ám a tavasztól őszig tartó időszakban az oldalborítást feltekerik, így jó levegőn, de esőtől, tikkasztó napsütéstől védve árnyékban lehet majd itt teniszezni.

A zárt csarnok, miként az öltözőépület is geotermikus (hőcserén alapuló) fűtéssel üzemel, azaz nyáron a kellemes hűtést, télen a hidegtől védő fűtést, a klímát a földenergia adja majd.

A legutóbbi műszaki bejárás idején mindezekből még nem sok látszott, ám a Strabag szakemberei gyorsan végeznek a kemény pályák altalajának munkálataival, s aztán néhány hét alatt elkészül a kilenc játéktér Rebound Ace felfestése is.

Az épületek gépesítése 80 százalékban megvalósult, az üzempróbákat végzik. Április végén a külső és a belső építési munkák zárulnak. Ezután a sportpályákra koncentrálnak a szakemberek.

A teljes sportkomplexumnak május 31-ig kell elkészülnie.

„Az infrastruktura-fejlesztés és a szervezés terén is jól állunk, a létesítmények szépen alakulnak, időre készen lesznek. Finisben vagyunk, biztos vagyok benne, hogy egy jó, emlékezetes versenynek leszünk a házigazdái. Meg szeretnénk mutatni, hogy Győrben tudunk nagy multisport-eseményt rendezni" - fogalmazott Borkai Zsolt polgármester, a MOB elnöke.

Az olimpiai lángja május 24-én érkezik Rómából, majd körbejárja az országot. Az EYOF július 23-án kezdődik Győrben.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső