Kiss Domonkos, a Budapest-bajnokság F12-es kategóriájában, ahol elindult, ott nyert is. Selmeci Petra jelenlegi tanítványa a hétvégén első nemzetközi győzelmével tette fel a koronát eddig is gazdag eredménylistájára. A fiatal teniszező korábban focizott, ám az egyéni sportokat jobban kedveli.

TM-csapat: Giovantsis Noel és Kiss Domonkos

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Taroltak a Tenisz Műhely játékosai a Budapest-bajnokság U12-es kategóriájában. A legfiatalabbak egyéni küzdelmeiben a leányok és a fiúk között egyaránt házidöntőt játszottak, párosban is, a csapatversennyel együtt pedig összesen tizenhárom érmet nyertek a fővárosi klub játékosai.

A triplázók közé tartozik Kiss Domonkos, aki a hazai mezőnyben már jó ideje nem talál legyőzőre, s az elmúlt hétvégén a pasaréti Tennis Europe-viadalról is győztesen távozott. A tizenkét esztendős teniszezőnek ez volt a negyedik, idei harmadik TE-tornája, s az első döntője. A csoportmeccsek során két magabiztos, valamint egy nehezebb győzelmet aratott, utóbbit a japán Ryota Terauchi (6:3, 4:6, 10-7) ellen játszotta. A nyolcas táblára kerülve ismét két-két játékot veszítve haladt a fináléig, amelyben végül 6:4, 7:6(5)-re verte Szebeni Miklóst (Future TE).

− A japán fiú nagyon jól játszott, nehéz meccs volt, ott leginkább önmagát kellett Dominak legyőznie – értékelte tanítványa teljesítményét Selmeci Petra, aki tavaly október óta foglalkozik a Pillangó SE-ből, Monostori Tamástól érkező játékossal. – A legjobb négy közé jutásért vívott mérkőzésén viszont olyan teljesítményt nyújtott, amilyet én még nem is láttam tőle. Mivel tudtuk, hogy a német Lorenzo Rauner nehéz ellenfél lesz, a találkozó előtt mindent alaposan átbeszéltünk, csak úgy nyerhetett, ha taktikailag, mentálisan és fizikálisan egyaránt a maximumot hozza. Rettentő fegyelmezetten játszott, még engem is meglepett vele. Az ilyen meccsekre lehet azt mondani, hogy jövőbe mutató, hiszen egy nagyon komoly feladatot oldott meg tökéletesen. Az elődöntőben tudtuk, mit kell játszania az osztrák fiú ellen, s azt is szépen végrehajtotta. A döntőre azonban szerintem elfáradt, de az is lehet, hogy túlságosan nagy terheket tett a saját vállára, ezért nem tudta a legjobb formáját hozni.

Kiss Domonkos azonban így is nyerni tudott az egyébként igen jó teljesítményt nyújtó Szebeni Miklóssal szemben, s ezzel első nemzetközi tornagyőzelmét aratta. A Tenisz Műhely szakembere szerint ez volt a pasaréti történések másik jövőbe mutató eleme, hiszen a későbbiek során is gyakran kerül majd olyan helyzetbe, amelyben egy viszonylagosan rossz játékkal is győzni kell. Selmeci Petra úgy véli, Domonkos kiválóan dolgozta fel fejben a meccs során ezt a szituációt, tanulságként pedig feljegyezhette: akkor sem kell kétségbe esnie, amikor rosszabb formát fog ki.

 

kiss domonkos pasaret te gyozelem szebeni masodik 2022Pasaréti TE-verseny: Szebeni Miklós és a tornagyőztes Kiss Domonkos

 

− A pasaréti győzelem számomra az eddigi legértékesebb, hiszen a mezőny erősebb volt bármelyik eddigi hazai tornánál – ismerte el Kiss Domonkos, aki viszonylag későn, nyolc és fél évesen kezdett csak teniszezni, addig a foci volt a mindene. – A német fiú ellen például olyan higgadt voltam, mint még soha, stabilan játszottam, mozgattam, s el is fáradt a második szettre. Én is éreztem, hogy nagyon jól megy a játék. Az osztrák ellen már simább volt az eredmény, de azért az is másfél órán át tartott. A fontos pillanatokban én nyertem a döntő pontokat. Egyébként is a kiegyensúlyozottság és a megbízhatóság a legnagyobb erényem. Ennek ellenére úgy gondolom, fejben is sokat kell még fejlődnöm, miközben a korábbi, inkább passzív játékstílusomat egyre aktívabbá kell tennem. Most a stabil játékból kiindulva, amint lehet támadok.

Domi nem véletlenül kötött ki végül a teniszpályán, hiszen édesapja is játszott, s jelenleg is edzőként dolgozik a Muskétás Teniszcentrumban. A klubváltást pedig meggyorsította, hogy tavaly októberben, az őszi sátorállítás idején, a Tenisz Műhely játékosai a Kamaraerdőben készültek. S bár a fiatal teniszező csupa jó emléket őriz korábbi klubjáról és edzőjéről, itt volt az ideje a továbblépésnek, s ezt bizonyítja, hogy az elmúlt hónapokban szerinte is nagy fejlődésen ment át. Ebben nagy része volt annak, hogy Selmeci Petra vezetésével sokat finomítottak a technikáján s az utóbbi hónapokban az erőnléti edzések számát is megemelték.

− A játékstílusának változásából egyértelműen következett, hogy fizikálisan is meg kellett őt erősíteni – vélte Selmeci Petra. – Több kezdeményezést, több hálóhoz való felfutást, a pontok hatékonyabb befejezését várjuk el tőle. A gyorsabb játék azonban gyorsabb lábmunkát is igényel. Szerencsére nagyon jó partner ebben a munkában, azon kevesek közé tartozik, akik már ilyen fiatalon szeretnek például technikázni, de az erőnléti edzéseket is élvezi. A hozzáállása és az elszántsága példaértékű, miközben nagyon jó versenyző típus. Meccsen mindig jobban teljesít, mint edzéseken, nem kerüli a téthelyzeteket. Intelligens, okos teniszező, aki remekül lát a pályán. Úgy gondolom, valahol a félúton járhatunk abban az alapozó munkában, amellyel a nemzetközi versenyek színvonalára készítjük fel. Domi számára ez azért is fontos, mert itthon a saját korosztályában nem igazán talál legyőzőre, viszont a további fejlődéshez látnia kell, a külföldi tornákon bizony számos hozzá hasonló, sőt nála jobb játékos is van. Remélem, ez kellő motivációt ad neki a kemény munkához, hiszen erre lesz szükség ahhoz, hogy elérje céljait.

Selmeci Petra természetesen azt is hangsúlyozza, hogy Domi már tavaly is Budapest-bajnok volt és ob-győztes, ráadásul akkor még egy évvel fiatalabbként. A nemzetközi mezőny azonban most számára is szintet lépést jelent, s kifejezetten biztató, hogy ilyen gyorsan, az idei harmadik tornáján már győzelmet ünnepelhetett. A sorozat pedig nem állhat meg, jövő héten Dunakeszin indul a TE U12-es tornáján, majd egy hét regenerációval, technikai és fizikális képzéssel készülnek a fiúválogatott azt követő összetartására. S amennyiben az a megtiszteltetés éri, hogy Kisantal Péter korosztályos szövetségi edző számít rá az Európa-bajnokságon, akkor csak az ob-t követően, augusztusban vág neki az újabb nemzetközi versenyeknek. S bár a 12 évesek számára csak háttér ranglista létezik, a Tenisz Műhely szakembere szerint idén kellene megalapozniuk azt, hogy jövőre, az U14-es korosztályba lépve, az U12-ből áthozott pontok alapján már felférjen a jobb tornák főtábláira.

− A legfontosabb azonban a rutinszerzés és a fejlődés, utóbbihoz pedig a versenyzés ugyanúgy hozzájárul, mint a szürke hétköznapokon elvégzett technikai, taktikai és fizikális képzés – tette hozzá Selmeci Petra, aki bízik abban, hogy Kiss Domonkos a jövőben sem veszít elszántságából. Akkor ugyanis nyugodtan vághat neki céljai megvalósításához.

− Szeretnék bekerülni az Eb-re utazó csapatba, majd a korosztályos ob-n lenne jó nyerni, az év végén pedig a mesterversenyen. Remélem, minél több nemzetközi tornán is indulhatok, hiszen ezek járulnak hozzá leginkább a fejlődésemhez. Természetesen én is profi, top százas teniszező szeretnék lenni felnőtt koromban, kedvencem Medvegyev és Djokovics. Ha nem teniszezem, akkor a kondiedzéseket is élvezem, s ha tehetem, focizom és kosarazom. De mivel egyéni sportágban jobban el tudom magam képzelni, fontos számomra, hogy csak magamra számíthatok, ezért maradok a teniszütőnél. Ősztől a Csík Ferenc Általános Iskolában tanulok tovább, annak érdekében, hogy minél jobban össze tudjuk hangolni a tanulást és sportot – foglalta össze közeli és távolabbi céljait Kiss Domonkos.

 

kiss domonkos 2022

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső