Az Erzsébet-ligeti pályákon befejeződött a teljes felújítás, így ünnepelhették a klub fennállásának 100. évfordulóját. A Szegedi Tudományegyetem és a Sportmánia Közhasznú Egyesület két évtizedre kötelezte el magát a közös munka mellett. Hajnal István, a teniszklub elnöke az energiatakarékosság irányába mutató korszerűsítésekben látja a megoldást az áremelésekre.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Új külsővel köszönti fennállásának századik évfordulóját Szegeden, az Erzsébet-ligetben található teniszklub, amelynek üzemeltetését 2020 nyarán vette át Hajnal István. Nem sokkal később két pályájuk fölé elkészült a modern technikájú mobil sportcsarnok is, a terület végleges rendezése azonban csak idén márciusra fejeződött be. A klubház teljes tető-, villamoshálózati- és gépészeti cseréje, külső szigetelése, valamint a nyílászárók cseréje jelentette a legnagyobb feladatot, de mostanra az automatikus locsoló-, beléptető- és kamerarendszer is elkészült.

Az igényes felújítás mögött egy megegyezés is áll, amely az állami tulajdonban lévő terület fenntartója, a Szegedi Tudományegyetem, valamint Hajnal István klubja, a Sportmánia Közhasznú Egyesület között köttetett, mégpedig 15+5 esztendőre.

− A mobil sportcsarnok megépítése is óriási befektetést igényelt a részünkről, azt azonban nem halaszthattuk, hiszen a téli szezonban fedett pálya híján nem lett volna hol játszanunk – mondta el honlapunknak a pénteki ünnepélyes átadás kapcsán Hajnal István, aki nem véletlenül viselte szívén a pálya sorsát, hiszen már gyermekként is teniszezett ebben a csodálatos fekvésű parkban. – Most újabb önerős fejlesztéseket hajtottunk végre, ám ehhez már szükségünk volt egy szerződésre, amely két évtizedre biztosítja az üzemeltetői jogokat. Amellett, hogy a meglévő természeti adottságokkal harmóniába szerettük volna hozni az épületet, fontos szempont volt számunkra a fenntarthatóság is. Ezért választottunk háromrétegű ablakokat, energiatakarékos kondenzációs kazánt és jó vastag szigetelést a falakra. Szeretnénk minél gazdaságosabban működni, hiszen a pillanatnyi energiaárak mellett nagyon nagy nehézségekkel találják szemben magukat a teniszklubok. Mi most elébe megyünk a problémáknak, s már tárgyalásokat folytatunk a tőlünk százötven méterre található geotermikus kúthoz való kapcsolódásról is.

Hajnal István már a csarnok felépítésével is óriási kockázatot vállalt, pedig akkor még fogalma sem volt az elszabaduló energiaárakról. Ösztönösen érezte, hogy a mobil sportcsarnok a legjobb és legmodernebb megoldás, ő pedig előre akart lépni, nem pedig hátra. Az elmúlt hónapok történései minden szempontból őt igazolták, hiszen a teniszklubok üzemeltetői jelenleg országszerte azon törik fejüket, hogyan oldják majd meg a téli hónapokat ilyen magas gázárak mellett.

− A legrosszabb esetben fűtés nélkül, jól felöltözve fogunk játszani, de hogy játszunk, az biztos – jelenti ki határozottan Hajnal István, aki szerint ez a legkisebb áldozat, amit hozni lehet ebben a nehéz helyzetben. – Nemrégiben Portugáliában jártunk, ahol nem volt fűtés a csarnokban, s így reggel öt fokban kellett teniszeznünk. Persze ott télen nincsenek kemény fagyok, de azért kijózanító volt a tapasztalat. Ugyanakkor megnyugtató a tudat, hogy bármi történjen is, tenisz biztosan lesz. A növekvő költségeket, sehol nem lehet majd teljes egészében a bérlőkre és a játékosokra terhelni, kompromisszumot kell találni, mi a korszerűsítésben láttuk a megoldás egy részét. És persze közben én is kutatom a további lehetőségeket, ha sikerülne csatlakozni a közelünkben lévő geotermikus csaphoz, azzal egy temperáló fűtést már tudnánk biztosítani. A környezettudatos alapokat szerencsére kiépítettük. Inkább most invesztáltunk többet annak érdekében, hogy később takarékoskodhassunk.

 

szeged dr rovo laszlo rektor dr fendler judit kancellar hajnal istvan 2022Dr. Rovó László rektor, dr. Fendler Judit kancellár és Hajnal István

 

A Sportmánia és a Szegedi Tudományegyetem kapcsolata azonban nemcsak a teniszpályák üzemeltetésére vonatkozik, hiszen a felsőoktatási intézmény is itt tartja a testnevelési óráit, az egyetemi polgárok pedig kedvezményesen teniszezhetnek a festői környezetben. Az együttműködés hosszútávon egy ösztöndíjprogramban csúcsosodhatna ki, amelyre minden bizonnyal lenne igény, hiszen az utóbbi években a hazai teniszélvonal számos tagja folytatta tanulmányait az Egyesült Államokban.

− A Szuper Ligában és a másodosztályban szereplő csapatunk egyaránt SZTE-Sportmánia néven indul, s remélem, hogy idővel a teniszösztöndíj-rendszert is ki fogjuk tudni építeni, s ezzel új lehetőséget kínálni annak a tehetséges érettségiző korosztálynak, amely a profi karrier és a tanulás között kénytelen választani. Sok jó játékost meg tudnánk így menteni a magyar tenisz számára, amely sajnos egyre kevésbé dúskál a képzett, jó teniszezőkben – tette hozzá Hajnal István a távolabbi tervekről beszélve.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső