Az év eleje óta Kapros Anikó segíti mentorként a Római Teniszakadémia játékosának, Kardos Lorának felkészülését.

A fiatal teniszező a legutóbbi két hazai Tennis Europe-tornán elért sikereinek köszönhetően belépett az U14-es leányok top100-as mezőnyébe.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Május utolsó napjaiban lépett be az U14-es leányok európai ranglistáján a top100-ba Kardos Lora (96.), s ezzel egy karnyújtásnyira került a legjobb magyar, Nemcsek Grétától (80.). A Római Teniszakadémia 13 éves játékosa a jelentős ugrást leginkább a Budapesten megrendezett két, kettes kategóriájú Tennis Europe viadalon elért eredményének köszönheti, hiszen a BTC-n megnyerte az U14-es leányok egyes versenyét, míg az Alfa TI kupán döntős volt.

A hazai, majd a külföldi élmezőnybe igen fiatalon berobbant tehetséggel kapcsolatban mindig sokan elcsodálkoztak azon, hogy vetélytársainál kevesebb edzésszámmal éri el hasonló, adott esetben még jobb eredményeit. A helyzet azóta sem változott sokat, hiszen Lora a kondiedzést, és a thai boksz gyakorlást leszámítva csak kétszer teniszezik egy héten. A versenyekért viszont továbbra is él-hal, ahogy magáért a teniszért is. Családja ugyanakkor semmiképpen sem szeretné, ha korán kiégne.

− Sohasem titkoltuk, hogy számunkra a tanulás az első – hangsúlyozza a 13 esztendős kislány edzéseit irányító édesanya, aki gyermekként maga is versenyző szeretett volna lenni, így nagyon is átérzi gyermeke problémáit, akinek meghallgatása nélkül soha nem is döntenek a teniszt érintő kérdésekben. – Szerencsére Lora nagyon jó tanuló, úgyhogy egyfajta csodaként könyveljük el azt, hogy a kötelességének maximális teljesítésével párhuzamosan a tenisz is ilyen jól megy neki. Valóban jóval kevesebbet edz kortársainál, de ebben azért van némi tudatosság is a részünkről. De a véletlennek is van része benne, egyszerűen így alakult.

Lora a Római Teniszakadémián, Németh Jánossal kezdte a hivatalos gyakorlásokat, akitől tavaly az addig szparingpartnerként közreműködő leánya, Németh Virág vette át a heti egyszer másfélórás edzések irányítását. A fiatal játékos iskolai elfoglaltságai miatt azonban utóbbival nem tudtak közös időpontot találni, így az év eleje óta Kapros Anikó üt vele. A női világranglistán 2004 májusában a 44. helyen karriercsúcsot elérő, junior Grand Slam-győztes azonban nem edzői minőségben, sokkal inkább mentorként állt a fiatal tehetség mellé, miután édesapja, Kapros Attila ingyenes pályahasználatot ajánlott fel a Kardos családnak támogatásként.

 

kardos lora es kapros aniko 2022Kardos Lora és Kapros Anikó 2022-ben

 

− Remélem, hogy ezzel a heti másfél órával is segítem a fejlődését, ám ennél sokkal fontosabbnak tartom, hogy saját tapasztalataimat osztom meg vele és családjával, s igyekszem ezek alapján a legjobb döntések meghozatala felé terelni őket – véli Kapros Anikó, aki maga is édesapjával indult el a versenytenisz rögös útján, ezért pontosan tudja, hogy egy játékos sikereiben ebben a sportágban milyen nagy és különleges szerepe van a közvetlen hozzátartozóknak. Ezt pedig szerinte az edzőknek is el kell fogadniuk, mégpedig a teniszező érdekében. Különösen akkor, ha még fiatal gyermekről van szó.

– Én ennyivel tudok hozzájárulni a karrierjéhez. Nagyon jó adottságú, ügyes, rendkívül jószívű, kedves kislányról van szó. Számomra pedig ez is fontos, hiszen az emberi tényező végül mindig sorsdöntő lesz. Minden megvan benne ahhoz, hogy messzire jusson ebben a sportágban. Az edzéseken nagyon kritikus és kemény vagyok vele, hiszen reálisan kell látnia önmagát és a lehetőségeit is. S bár teljesen egyetértek azzal, hogy a szülei eddig óvták a kiégéstől, mostanában jön el az a pillanat, amikor rá kell kapcsolni egy fokozattal. Szerencsére Lora és a szülei egyaránt motiváltak, jó a hozzáállásuk, van értelme az ütésszám emelésének.

Kapros Anikó gondolatai értő fülekre találnak a Kardos családban, hiszen az iskola végeztével most maguk is úgy tervezik, hogy a nyári időszakban több edzést biztosítanak Lora számára, s az erőnléti képzésre is ráerősítenének egy atlétikai edző révén. A teniszes gyakorlások terén azonban csak mennyiségi változást terveznek, a fiatal játékos továbbra is elsősorban édesanyjában bízik, vele szeret készülni. Ami nem jelenti azt, hogy hosszútávon nem terveznék „külsős” szakember bevonását, ám annak mindenképpen a kölcsönös bizalmon, tiszteleten és alázaton kell majd nyugodnia. Kapros Anikó szerint ez utóbbi különösen fontos tulajdonsága egy edzőnek, hiszen a főszereplő mindig a tanítvány, s ezt a felállást a szülők ösztönösen jól érzik, a gyermekük érdeke számukra a legfontosabb, s örömmel tolják őket saját maguk elé. Éppen ezért ő Lorát is az edzéseit irányító anyukával együtt fogadja el, s tanácsait is mindkettőjük számára fogalmazza meg.

Ezek pedig pillanatnyilag leginkább a nemzetközi tornákra vonatkoznak, hiszen ezeken tudják lemérni Lora jelenlegi felkészültségi szintjét, s útjukat is az ezekből levont tanulságok alapján kívánják folytatni.

− Minden ember más, mindenkinél más módszer lehet hatásos, vagy épp ellenkezőleg, visszahúzó – beszél a külföldi tapasztalatokról az anyuka. – Mi azt látjuk, hogy már ebben a korban is az erőnlét és a biztos alapütések dominálnak, nekünk pedig nem ez az erősségünk. De ez minket egyáltalán nem zavar. Éppen ezért mindig azt kérem Lorától, hogy játssza a játékát és maradjon nyugodt. Ha ez sikerül neki, akkor rendre megtöri a meglehetősen egysíkú teniszezőket, hiszen fejben sokkal erősebb náluk. Fizikálisan viszont törékeny alkata révén gyengébb az átlagnál. De mi azt is figyelembe vesszük, hogy nem szereti a monoton dolgokat, folyamatosan változó ingerekre van szüksége. Látható tehát, hogy az egyéniségére, az adottságaira és a szándékaira egyaránt maximálisan tekintettel vagyunk. De a realitásra is, ezért emeljük nyáron az edzésszámot. Számunkra is érdekes lesz, hogy ezt követően milyen szinten találjuk majd szeptemberben.

Amikor Kardos Lorát a nemzetközi tapasztalatokról kérdezzük, a 13 éves kislány azonnal első negatív tapasztalatát említi, hiszen éppen a koronavírus-járványra esett a debütálása, egy hazai Tennis Europe-viadalon. Akkoriban sem a szülők, sem az edzők nem kísérhették be a fedett pályára a fiatalokat, így a Római Teniszakadémia játékosának is egyedül kellett megoldani a helyzetet.

− Kifejezetten rossz élményként maradt meg bennem, a járvány elmúltával azonban javult a helyzet és én is megszerettem a nemzetközi tornákat – idézi fel a TE-versenyekhez fűződő emlékeit Kardos Lora. – A Budapest Tenisz Centrumban pedig már egy álommal ért fel a szereplésem, a tornagyőzelem óriási boldogsággal töltött el. Fejben minden tökéletesen összeállt a Városmajorban és nyugodt is maradtam. A negyeddöntőben, Nemcsek Gréta ellen nagyon jól játszottam, annak ellenére sikerült nyernem, hogy az első szettet elvesztettem. Az egyenlítés magabiztossá tett és ez a tapasztalat a jövőre nézve is nagyon hasznos lehet. Fizikálisan láthatóan sokat kell még fejlődnöm, és a második szerváimon is javítanom kell. Utóbbin még meglehetősen támadható vagyok. Imádok versenyezni, ez az életem. Ha nem tehetném, az olyan lenne, mintha egy darabot kiszakítanának a szívemből. Éppen ezért minél több, jó nemzetközi meccset szeretnék játszani a közeljövőben, a nyári szünetet pedig minél több edzéssel kihasználni. A hosszú távú céljaim ugyanis nem változtak, Grand Slam-győztes és olimpiai bajnok szeretnék lenni. És egyszer a példaképemmel, Roger Federerrel is találkozni.

 

benke giosanu izabella kardos lora 2022Benke Giosanu Izabella és Kardos Lora a BTC-verseny döntője után

 

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső