Szokás szerint határozatképtelen volt a meghirdetett időpontban az MTSZ évi rendes közgyűlése, így fél órás késéssel kezdődött az összejövetel.

Lázár János elnök irányította a közgyűlés levezetését.  Hetvenhatan voltak a sátorban, amikor hivatalosan is megkezdődött a tanácskozás.

Gyülekeznek a küldöttek - Fotó: tenisz-palya.hu

 

(tenisz-palya.hu) * Lázár János elmondta, hogy hat napirend szerepel a programban, az előzetesen kiküldött dokumentumok tárgyalására van lehetőség.

"Két év alatt odáig jutottunk, hogy a konszolidációt le tudja zárni a szövetség. Az átvételkor rögzített, 2020 áprilisi 3,5 milliárd forintos hiány a mai napra, 2022. május 31-re 4,9 milliárd forint lett - 1,4 milliárddal nőtt az EMMI felé el nem számolható tartozással és az áfa befizetési kötelezettséggel. A magyar kormány költségvetése 4,6 milliárdot biztosított a konszolidációhoz."

Kifizetésre került minden tartozás.

"Két év alatt a csődközelbe került adósságot kifizettük. Egy évvel több időt vett igénybe, ennek peres és jogi okai voltak. A két évnyi munka hatalmas ténykedés volt: nyolc ügyvédi iroda, köztük nemzetközi ügyvédi irodák is, igazságügyi könyvszakértő bevonása, adószakértők áfa és bevallások és NAV önellenőrzésre volt szükség. Külön pénzügyi biztos felügyelte a munkáinkat. Mostanra csak 2021-es és az idei esztendő nincs lezárva, mert azok folyamatban vannak" - tudtuk meg az elnök összegzéséből.

Lázár János szólt arról is, hogy új alapszabály lett lefektetve és szükséges szabályzati és szerkezeti változtatások megtörténtek.

A konszolidációt irányító független pénzügyi szakértő, Fekete Miklós arról számolt be, hogy a szállítók, versenyzők, klubok, partnerek felé és rezsi is kifizetésre került, 340 millió forintot sikerült tárgyalásokkal átütemezni vagy lealkudni. A büntető perek zajlanak. Most már a jövőre lehet koncentrálni

Lázár János az elmaradt FED Kupa rendezéssel kapcsolatban szólt arról, hogy 52 millió dollár + kamat + költség követelés volt ITF részéről. Magyar állam már korábban 8 milliót kifizetett, s ezen túl kérte a nemzetközi szövetség az elmaradt összeget - végül hosszú tárgyalás után 12 millió + kamat + költségben állapodtak meg a tárgyaló felek. Ezt teljesíti a magyar állam.

"Ha nálunk marad a verseny, akkor alkalmanként 10 milliós megrendezési költség is lett volna három éven keresztül. Ez most már ablakon kidobott pénz" - mondta Lázár János.

Ha osztunk-szorzunk (leginkább összeadunk): 5 millilárd forint a konszolidáció + több mint négmilliárd a FED Kupát érintő tétel, így összesen 9-9,5 milliárd forintba került a magyar teniszsport konszlidációja. Most már csak a teniszélet nehézségeire kell gondolni, de az adóssághegy eltakarítása az adófizetők kb. 9 milliárdjába és sok munkába került. "Vannak még ugyan folyamatban lévő ügyek, de már lehet az építkezésre is gondolni” – tette hozzá az MTSZ elnöke.

11.35: a 334 tagszervezet összesen 402 szavazásra jogosult képviselőjéből 76-an voltak jelen a megismételt időpontú kezdéskor. Immár határozatképes, nyilvános a közgyülés.

Napirendi pontok:

Ellenőrző testület beszámoló
MTSZ szakmai tevékenység
mérlegelfogadás és közhasznúság
tagdíj megtartozás
2022 költségvetés
2022 könyvizsgálójának megjelölése

*

A hozzászólók közül Juhász Gábor, egykori sportigazgató, majd főtitkár gratulált Lázár János miniszteri kinevezéséhez, s kifogásolta a 2021-es pénzügyi beszámolóval kapcsolatban, hogy az anyagok elnökségi jóváhagyással kerültek elfogadásra, de "nem tisztelt meg minket az MTSZ azzal, hogy teljesen kibontva legyen a beszámoló, például az egyéb támogatásoknál, amelyekről nem tudni, mit takar pontosan. Az egyéb bevételek 3,2 milliárd egyéb támogatásoknál, vagy az EMMI utalások esetében, melyek "sportlétesítményi támogatások voltak a kluboknak".
Lázár János: - Most az ellenőrző testület beszámolóját tárgyaljuk. Ezek a kérdések a mérleghez tartoznak. A mérleg a 3. napirendi pont lesz.

Balázs Ildikó: - Öcsém, Balázs Attila úgy kapott negatív Covid-tesztet, hogy nem tesztelt.
Lázár: - Mi nem akarjuk feljelenti az öccsét, de ha akarja, tegye meg. Budapesti és Országos Rendőr-fökapitányságon folyik az eljárás és volt fegyelmi döntés is. Ez most itt nem téma. Rendőrséget nem hívtam ide. Nem tervezzük azt, hogy az arányosság és a méltányosság határain túl bárkit megbélyegezzünk. Mindenki viselje a jogi, etikai és sportszakmai felelősséget.

Kálnoki Kiss Attila: - A 24.hu szerkesztősége nevében közérdekü adatigényléssel fordultam a szövetséghez, hogy a Billie Jean King/korábbi FED Kupa rendezésével kapcsolatban mennyi a megtakarítás?

Lázár János: - Köszönöm a magyar sajtó bekapcsolódását a közgyűlés munkájába, bár ez a tagszervezeteknek van hirdetve, de válaszolni fogunk. "Sikerdíjról nincs szó. Ügyvédi perköltség van. Nemzetközi iroda képviselte az MTSZ-t és a Magyar Államot. Szerkesztő úrnak rendelkezésére bocsátjuk az adatokat. Válaszolni fogunk. (A később közzétett válasz: az ITF jogi vita 52 millió dollár pertárgyértékű . 7,019. 776 HUF,  182 227 font, 40 ezer svájci frank ügyvédi költség volt eddig, de a folyamat még nem zárult le), 

Sávolt Attila szakmai beszámolója:

- Nem volt könnyű a 2021-es esztendő, de néhány pontban sikerült előrelépnünk, szerényen. Ilyen például a versenyrendezési, edzői, szakmai műhelyekre vonatkozó támogatás, a Covid-költségek kiesése, az iskolatenisz, a társ-szakágak segítése. „Az edzőképzésre is nagy figyelmet fordítunk, tavalyi események után idén már forradalmi újítás július 1-től az e learning, és edzői kártya. A folyamatban levő IT fejlesztéssel a 21. századhoz akarunk igazodni. Hiányérzetem is van. Kisebb összegből gazdálkodtunk. Van néhány szívfájdalom, például vidéktenisz fejlesztése, de gesztusokat tettünk. A megyei igazgatóságok létrehozása már egy lépés.  Költségtérítés a vidéki válogatott játékosoknak. Versenyeket vidékre szeretnénk vinni. A nemzetközi versenyrendezés szintén szívfájdalom. Lehet, hogy kapunk forrást, de pénzdíjra nem lehet használni. Ennek ellenére tavaly volt két 25 ezer dolláros verseny.

Balázs Ildikó: - Tavaly ez a közgyűlés elfogadta a 2021-es tervezetet, amely 10 millió forintot szánt óvodára és top100-es játékosokra 60 milliót. Úgy tudom, az óvodából semmi sem valósult meg. Hova lett átcsoportosítva? A top100-asok kifizetésre kerültek-e? Balázs Attila semmit sem kapott. 

Sávolt Attila: „Sajnos kevesebb volt a keret. Az iskolatenisz volt prioritás, a 10 millió átment Covidra,  amiből Balázs Ildikó két klubja is kapott. Az EMMI nem engedte a profi játékosok támogatását.”

A küldöttek 4 nem vokssal és 1 tartozkodással elfogadták Sávolt beszámolóját.

Hasonló volt az arány a többi napirend elfogadásánál is.

Sütő Csilla főtitkár beszámolt arról, hogy folyamatban van két olyan megállapodás, ami a szakmai munkát 180 milliós versenyrendezési költséggel támogatja, illetve van 300 millió az EMMI-től, amiből 250 millió forint jut a kluboknak a működési költségekre - segíteni az elszabadult rezsiárak miatti kiadásokon.

A főtitkár szól arról is, hogy könyvvizsgálót kell választani: a Pannónia könyvvizsgáló KFT-t javasolja. Molnár Imre vezette cég eddigi munkájával elégedettek voltak, árajánlat nagyobb volt mint a 2020 és  2021-ben, tekintettel arra, hogy egyszerűsített beszámolóra immár nem lesz mód. 

A közgyűlés éppen egy órán át tartott, 12.35 órakor hivatalosan is véget ért.  A szavazók elfogadták a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) 2021. évre vonatkozó beszámolóit és idei tervezeteit. 

Arról nem esett szó, hogy miniszteri kinevezését követően megtartja-e teniszelnöki posztját Lázár János. Kormányzati jogszabály, előírás nem titlja, miként a magyar tenisz csaknem másfél évszázados történetében sem ritka a magas beosztásban tevékenykedő szövetségi vezető. Egyértelmű, hogy a jelenlegi MTSZ-főnök szerepvállalása segített a szakadék szélére került sportág financiális gondjainak helyrehozatalában. A szakmai nehézségen pedig magának a szakmának kell/illene úrrá lennie. Ezzel együtt nem lenne csoda, ha igencsak megszaporodott állami feladatai miatt feladni kényszerülne e továbbra is sok feladatot igénylő sportág társadalmi vezetését.

Kedden este az nso.hu az MTSZ-re hivatkozva megerősítette: Lázár János megtartja vezető pozícióját a Magyar Teniszszövetség élén. A Nemzeti Sport értesülései szerint azokat a feladatokat, amelyeket miniszteri kinevezése miatt sűrűsödő teendőiből adódóan nem tud a továbbiakban ellátni, az MTSZ elnökségének tagjai osztják meg egymás között.

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső