Idei második P+S edzőképző kurzusán a program irányítója, Papp Sándor elmondta, az idei évben még számos fontos témában tervez továbbképzést és konferenciát. Fontos elem az oktatási intézményekkel, valamint az ITF-vel kialakítandó együttműködés, a kreditrendszer, az edzői kártya bevezetése, valamint a szakmai anyagot biztosító e-learning platform beindítása.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Az MTSZ új edzőképzési programjában a hétvégén ismét a legfiatalabbak, vagyis a Play+Stay- korosztály oktatásával kapcsolatos kérdésekbe nyerhetnek betekintést az érdeklődő hazai mesterek. A sorozatban második, ezúttal a zöld pályás feladatokat és irányelveket bemutató kurzusra több mint ötven szakember jelentkezett, akik a hétköznapokban többnyire a P+S, valamint az iskolatenisz csoportokkal foglalkoznak.

Az eseményt az MTSZ szakmai igazgatója, Sávolt Attila nyitotta meg, majd Papp Sándor, a szövetség edzőképzési tanácsadója ismertette az idei programokat, de szóba került a hamarosan induló, új e-learning felület, valamint applikáció is. A két nap során olyan kiváló szakemberek tartanak előadást, mint Selmeci Petra (Tenisz Műhely), Udvardi Zsolt (Tenisz Műhely), Dékány Marcell (Pasarét TK), illetve Bogyó Tamás (Dunakeszi TK), a fizikális fejlesztés kompetenciáiról pedig Géczi Rita (MTSZ).

De a témák is sokrétűek, hiszen a gyermekek fejlődésének tükrében a bemelegítésről, az általános koordinációs fejlesztéséről, a technikai és taktikai kompetenciákról, játékstílusokról éppúgy szó esik, mint a páros játékról, az adogatásról és annak fogadásáról, valamint a kemény labda világába való átmenetről és legnagyobb kihívásairól.

− Hogy valaki profi teniszezővé válik-e, az bizony azon múlik, hogy gyermekkorában a megfelelő időben és helyen a megfelelő ingereket kapta-e a fejlesztését végző szakemberektől – véli Papp Sándor, az MTSZ edzőképzési tanácsadója, a hétvégi esemény főszervezője. – Ehhez azonban az első és legfontosabb feltétel a jól felkészült edző személye. Ezért tartom kiemelten fontosnak az edzőképzést, amely a szövetség számára is prioritás. A mi munkánk mostanra hivatássá, szakmává vált, amely állandó továbbképzések nélkül nem tudja megtartani az őt megillető rangot. A fejlesztést azonban csak egységben lehet elképzelni, ezért egy igazi láncot alakítunk ki, amelyben a korosztályok és a hozzájuk fűződő feladatok, valamint elvárási szintek építőkockákként tevődnek egymásra.

A Papp Sándor által megálmodott egységes elvekre alapozott rendszerben, amelyre már csak az elnökségnek kell rábólintania, fontos szerep jut majd a képzésben együttműködő hazai oktatási intézményeknek is, a nemzetközi szövetség (ITF) tapasztalatai pedig az MTSZ képzési programjához kapcsolódva gazdagítja majd a folyamatot. A licenszhez jutás is ezen a két úton keresztül lesz majd lehetséges, azok megújítása pedig kreditpontok által valósul majd meg. Bevezetésre kerül egy MTSZ edzői kártya is, amely a szponzorok révén utazási, biztosítási és sportszervásárlási kedvezményekhez juttatja majd használóit, a szakmai előrelépést pedig az összes előadást tartalmazó e-learning platform segíti.

− Az idei évben további hét-nyolc továbbképzést tervezünk, de lesz PTR-konferencia, ITF-es Play+Stay kurzus, az év végére pedig egy edzői konferenciával tesszük teljessé az esztendőt – teszi hozzá Papp Sándor, aki szerint az edzők és a klubok aktivitására is szükség van ahhoz, hogy a gondosan megtervezett program valóban elérje célját, a magyar tenisz általános fejlődését. Szerinte a hiteles programhoz azonban hiteles előadókra is szükség van, amire az esemény összeállításakor különösen nagy hangsúlyt fektetett.

 

edzokepzes 2 2022Udvardi Zsolt, Dékány Marcell, Bogyó Tamás és Papp Sándor - Fotó: tenisz-palya.hu

 

Az elméleti és gyakorlati elemeket ötvöző előadások számos érdekes témát érintettek a szombati napon, Dékány Marcell például a fizikai aktivitás mellett, a szellemit is hangsúlyozta a gyermekek oktatása során, éppen ezért a bemutatóban őt segítő három pasaréti növendékét, Balázst, Ákost és Vincét is kérdések felvetésével vonta bele a gyakorlásba. A mindennapi életben is törekedni kell ugyanis arra, hogy a fiatalokat gondolkodásra ösztönözzék mestereik, hiszen később a pályán is legalább akkora szükségük lesz a fejükre, mint a lábukra, vagy a kezükre. Bizonyos esetekben pedig talán éppen ezen dől majd el egy fontos mérkőzésük.

A szombati napon tartott gyakorlati edzések egyik főszereplője volt a 9 éves Boros Balázs, akinek két bátyja is sikeres teniszező a Vasas SC színeiben. Ő mégis, vagy talán éppen ezért, az átlagosnál később kezdte a hivatalos edzéseket, hat és fél éves volt, amikor Pasaréten Dékány Marcellhez került. A család annyira el volt foglalva a két nagyobbik fiú karrierjével, hogy csak ekkor tűnt fel nekik a legkisebb kiugró tehetsége, amely a bemutató alatt is egyértelmű volt a résztvevők számára.

− Egyáltalán nem izgultam, hiszen nem tétre ment a játék – válaszolta kérdésünkre Boros Balázs, amikor arra voltunk kíváncsiak, milyen érzés volt a sok szakember előtt számot adni tudásáról. – A saját meccsemen sokkal jobban szoktam izgulni. A gyakorlatokat természetesen ismertem az edzésekről, igaz, a pontjátékot jobban szeretem. Bár igazából, csak az a lényeg, hogy teniszezhessek, hiszen top százas játékos szeretnék lenni. Djokovics a példaképem, s ahogy neki, nekem is a tenyeresem az erősségem. Most emeltük az edzések számát, hiszen nemsokára fellépek a 12 évesek közé, ha tehetném, én még többet gyakorolnék, de egyelőre nem lehet.

 

papp dekany es a gyerekek feherben boros copy

 

Az első napi előadások egyik tanulsága volt, hogy a mai fiatalok mozgáskultúrája a megváltozott életmódból fakadóan messze elmarad a korábbi generációk mögött, s az edzőknek ezt a problémát is orvosolniuk kell a foglalkozások során. A mestereknek azonban sok egyébre is figyelniük kell, mint például a gyermekek egyéniségéből fakadó különböző játékstílusokra, amelyekből mindig azt kell erősíteni, amely a jövőre nézve előremutató, s nem azt, amely rövidtávon szolgál eredménnyel.

Furcsa kontraszt, de többnyire igaz, hogy azok a gyerekek, akik a zöld pályán sikeresek, később ritkábban lesznek eredményesek. A lényeg azonban minden korosztályban ugyanaz, a lehető legjobb alapokat sajátítsák el, amelyekre később nyugodtan lehet építkezni. A Németországból a közelmúltban hazatelepült Udvardi Zsolt szerint például az edzői felelősség azért is különösen nagy, mert a vereség éppúgy közös, mint a siker. Pedagógusként mindig meg kell érteni a gyermekek egyéniségét, s ezzel harmóniában felépíteni a képzését. Az edző van ugyanis a játékosokért, s nem fordítva.

A nemzetközi trendek fényében Bogyó Tamás úgy gondolja, hogy a magyar gyerekek későn kezdik meg a felső szervák helyes kivitelezését, külföldön már a narancs pályások is jól adogatnak. A dunakeszi szakember szerint a teniszben éppen az a nehéz, hogy az elvégzett munka eredményét többnyire két-két és fél évvel később lehet világosan látni, akkor, amikor már nem lehet az időben visszamenni az esetleg javítások érdekében. Ezért fontos a tudatosság és a szakértelem.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a nyolc-kilenc-tíz évesek igencsak erőltetett menetben haladnak végig a piros-narancs-zöld pálya alkotta Play and Stay-rendszeren, éppen ezért az ennek előszobájaként szolgáló iskolateniszre fordított nagyobb figyelemmel korábban, szakmailag jól megalapozott tervek alapján kellene az utánpótlást jelentő bázist szélesíteni.

 

edzokepzes 20220528

 

Miközben Budapesten, a Nemzeti Edzésközpontban az U10-es és annál fiatalabb korosztályok képzéséről folyt a diskurzus, Balatonbogláron éppen a tenisz diákolimpia döntőit rendezték a héten. A Balaton-parti klubból érkező kiváló szakember, Paszér Éva büszkeséggel számolt be honlapunknak az eseményről:

− Idén kétszázötven iskolai csapatot láttunk vendégül, ami a két-háromfős együttesek esetében úgy hatszáz résztvevő gyereket jelent. A koronavírus-járvány miatt két éven át nem rendezték meg a hazai oktatási intézmények közötti versengést, amelynek korábban is rendszeresen mi adtunk otthont. Emlékeim szerint százötven-százhatvan gárda jött korábban rendszeresen össze erre az eseményre. A növekedés nagy öröm a számunkra, ugyanakkor nagy feladat is, hiszen A és B kategóriában, három korcsoportban, fiúk és leányok, külön-külön küzdöttek az elsőségért. Rákóczi Andrea versenybírót dicséri, hogy flottul lement a torna. Május végén, a tizennégy pályánkkal vonzó helyszín vagyunk játékosoknak és szülőknek egyaránt, talán ez is közrejátszott az esemény idei nagy sikerében.

Az A és B kategóriák bevezetése Paszér Éva szerint azoknak is játéklehetőséget ad, akik nem készülnek versenyzőnek. A hazai bázisteremtésnek pedig fontos részét képezik az amatőr gyermekek is, akikről soha nem lehet előre százszázalékos biztonsággal megmondani, mire viszik nagykorukban. Ahogyan azt sem, hogy felnőttként milyen úton, módon lesznek hasznára a kiskorukban megszeretett sportágnak.

 

283128193 2095925433947926 2485897422610443325 nDiákolimpia, 2022, Balatonboglár

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső