Nyomtatás

Nem jött össze Fucsovics bravúrja a horvát szervakirály Cilic ellen, s mivel a hölgyjátékosaink már a nyitányon búcsúztak, így csütörtök délutántól csak a párosainkban bízhattunk a Roland Garros-viadalon.

Régi idők nagy magyar hősei előtt a sztárok dicsőségtáblája előtt tiszteleghettünk.

 

Gy. Szabó Csilla helyszíni tudósítása (tenisz-palya.hu) * A Párizsban zajló nyílt francia teniszbajnokságot a salakos szezon legfontosabb állomásaként, a sportág fizikálisan leginkább megterhelő viadalaként tartják számon. Ennek ellenére, vagy tán éppen ezért, sokak dédelgetett álma itt bizonyítani, még akkor is, ha a kemény borítás világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A földkerekség számos régiójában, mint például Latin-Amerikában, vagy Európa déli részén, ugyanis a mai napig salakon játszanak a legtöbben, akik számára nemcsak az idény, de az egész esztendő legfontosabb tornája a Roland Garros.

Ráadásul számos nagy játékost idézhetünk fel a sportág történetéből, akik többször is nyertek a másik három Grand Slam-en, ám Párizsban ez soha nem sikerült nekik. Az egykoron világelső Connors, Becker vagy Sampras is e sorba tartozik. Bár ez fordítva is igaz, a salakspecialisták gyakran üres kézzel távoznak a füves, vagy kemény borításról.

Persze ízlésekről és választásokról soha nem szabad vitázni, ám eddig nekünk, magyaroknak is itt termett a legtöbb babér. Sőt egyesben, kizárólag itt.

Korábbi dicsőségünk nyomait pedig nem is kell sokáig keresgélni, hiszen a szuper létesítménybe érve, a Philippe Chatrier-ről elnevezett centerpályán nyomban magyar nevekbe ütközünk. A győztesek dísztablóján az 1947-es esztendőnél Asbóth József, az 1958-asnál pedig Körmöczy Zsuzsa hirdeti egyéni győzelmüket, amelynek sajnos azóta sem volt követője. De párosban is itt született a legtöbb sikerünk, hiszen Taróczy Balázs (1981), Temesvári Andrea (1986), valamint Babos Tímea (2019, 2020) egyaránt a végsőkig menetelt külföldi párja oldalán.

 

kormoczy rg 2022 Körmöczy Zsuzsa, az 1958-as női bajnok neve a Roland Garros tablóján - Fotók: tenisz-palya.hu

 

Idén nem várhatunk hasonló bravúrt, ám a részvételt kiharcolt honfitársaink számára nem lehetett panasz. A kvalifikációban két, a főtáblán pedig öt játékosunk vágott neki a tornának. S bár a nagy rajtot követő első fordulóból csupán egyetlen teniszezőnk, Fucsovics Márton jutott tovább a másodikba, a szépszámú magyar drukkerek számára mégiscsak az ő meccseik jelentették a legnagyobb örömet. De legnagyobb meglepetésünkre, volt olyan helyi szurkoló, aki szintén hasonlóan gondolkodott.

Udvardy Panna kedden késő este, igen nagy csúszással lépett csak pályára, ám a hideg és a csöpörgő eső ellenére jó néhányan még ekkor is ott fagyoskodtak a nézőtéren. Többségében mexikóiak, akik Fernanda Contreras Gomezt jöttek támogatni, a tőlük megszokott vehemenciával és hangerővel. Panna drukkerei ugyanakkor látható kisebbségbe kerültek. A spanyol és magyar biztatás közben egyre többször hangzott fel egy-egy „allez, Panna!”, amely a helyiek szimpátiáját volt hivatott bizonyítani.

Céline esetében – merthogy így hívták a magyar játékost biztató szőke copfos hölgyet, akiről gyorsan kiderült, hogy az egyik labdaszedő fiú anyukája –, azonban nem a játéktudás vagy az állampolgárság döntött Panna javára. Egyszerűen ő volt számára az este legszimpatikusabb, valamint legcsinosabb játékosa, ezért tette le mellé a voksát. A drukkolást pedig akkor sem hagyta abba, amikor már fogyóban volt a remény. Hogy a magyar teniszezőnek végül nem sikerült győztesen elhagynia a pályát, az legkevésbé rajta múlt. Éppen ezért a meccs végén nem is lehetett tőle elutasítani a kérését, amely a sokak által áhított RG-törölközőre vonatkozott. S bár sokkal jobban örült volna neki, ha azt egy győztes meccs után kaphatta volna meg Pannától, Céline biztos volt benne, hogy jövőre ő lesz az, aki mosolyogva hagyhatja el a pályát. Ő pedig egy év múlva is itt lesz, és újból a kedvenc magyar játékosát fogja támogatni. Még akkor is, ha most még csak a keresztnevét tudta helyesen kiejteni.

 

udvardy es a torolkozo rg 2022Celine kapta Panna RG-törülközőjét

 

Ami a csütörtöki napot illeti: mozgalmas programot kínált a magyar teniszezők számára. Fucsovics Marcira dupla fellépés várt, a női játékosaink pedig az egyestől való búcsú után párosban próbálkoznak.

Udvardy Panna a német Heisennel vágott neki a Roland Garros női páros versenyének. Az egység januárban döntőt játszott a WTA 500-as tornán Sydneyben, most azonban nem bírt a Doi, Tomljanovic japán, ausztrál kettőssel (4:6, 6:4, 0:6). 

A 10-es pályán Gálfi Dalma és Anna Kalinszkaja a vártnál könnyebb ellenfelet kapott, s e helyzetben hozta a kötelezőt. A magyar, orosz duó eredetileg a világelső Siniakova, Krejcikova páros ellen kezdett volna, azonban a csehek visszalépése (Krejcikova pozitív Covid-tesztje) miatt a beugró német Maria, Friedsam kettős  volt az ellenfél, s Gálfiék két szettben, 6:3, 6:4 arányban diadalmaskodtak. A következő fordulóban pedig akár Bondár Annáékkal is összecsaphatnak, ugyanis amennyiben Anna és a belga Minnen pénteken szintén győzelemmel veszi az első kört a francia Parry, Cornet páros ellen, akkor ők lesznek Dalmáék ellenfelei.

Számunkra a a nap legfontosabb mérkőzése egyértelműen Fucsovics Márton (57.) és Marin Cilic (23.) összecsapása volt. A 2014-es US Open-bajnok horvát klasszis az első fordulóban Balázs Attilát mindössze három játékot elveszítve, 6:0, 6:1, 6:2 arányban búcsúztatta. Marci korábban eddig kétszer csapott össze egykori top5-ös teniszezővel, és mindkét alkalommal kikapott tőle, legutóbb 2018-ban, Indian Wellsben. 

Most jól alakult a kezdés: 3-3 után Fucsó elnyerte a szervakirály adogatását, s behúzta az első szettet. A második játszmában 4:4-nél volt Marcinak breaklabdája, de a horvát Ász adogatással, illetve egy Ász értékű bombaszervával fordított, így tovább tartott a kiélezett csata. Nem sokáig, mert Marci adogatásánál Cilic az első szettlabdát még elszúrta, a másodiknál pedig a magyar hibázott, így 1-1-re módosult a meccs állása. Noha hosszú labdamenetre kényszerítette Fucsovics az ellenfelét, egy korai break jóvoltából (0-3, 1-4, 2-5) a horvát behúzta a harmadik játszmát, ráadásul úgy, hogy a szett végén is elnyerte Marci szerváját, így ő kezdhette a negyedik játszmát. Fucsovics fogadóként nem tud mit kezdeni a vizet fakasztó nagy szervákkal, saját adogatását pedig ismét elbukta a szett elején, így újból megléphetett a horvát óriás. Meg sem állt az újabb breakig. Marci két elveszített játék után kozmetikázott, ám a feltámadás ekkor már késő volt, a break csak szépített az eredményen. Két játszmán keresztül lehetett bízni abban, hogy ezúttal fordul a kocka, s a magyar teniszező nyeri kettejük összecsapását. A harmadik és negyedik játszmában azonban Cilic ritmust váltott, s megérdemelten nyert. Fucsovics számára öröm az ürömben, hogy nem játszott rosszul, s mostani szereplésével megvédte tavalyi pontjait, hiszen 2021-ben is a második körig jutott.

Cilic (horvát, 20.) Fucsovics (magyar)  4:6,  6:4, 6:2, 6:3

 

fucs rg 2022

 

..

FaLang translation system by Faboba