Jani Réka és Gálfi Dalma szombati egyes búcsúját követően a Roland Garros idei viadalának második napján három magyar játékos is pályára lépett hétfőn a párizsi salakon.

A sort Bondár Anna kezdte a korábbi vilagranglista második helyezett Petra Kvitova ellen, aki még ma is, több mint tíz évvel a karriercsúcsa beállítása után is, a legjobbak közé tartozik, hiszen jelenleg a 34. helyen áll a WTA összevetésében.

Marci a párizsi salakon - Fotó:Twitter/Eurosport

 

Gy. Szabó Csilla helyszíni tudósítása (tenisz-palya.hu) * Bár a hajdúszoboszlóiak játékosa a maga 61. helyével nagyon nehéz meccs elé nézett, most is a győzelem reményében lépett pályára. Pontosabban csak lépett volna, ha az elmúlt hét péntekén, a rabati 250-es WTA-tornán megkezdett remek menetelését egy váratlan vállfájás meg nem szakította volna. Bondár Anna a reggeli ébredéskor a semmiből előtűnő fájdalom miatt az elődöntőjét is fel kellett adnia. Sokan úgy gondolták, mindezt óvatosságból, a két nappal később kezdődő Roland Garros miatt, ám a valóságban Anna ezt a lépést magától soha sem tette volna meg.

- Szó sem volt taktikáról, rám ez egyáltalán nem jellemző - tért vissza az előzményekre értékelésében a Párizsban Petra Kvitovától 7:6, 6:0 arányban elszenvedett vereség után Anna. - Egyszerűen nem tudtam felemelni a karomat, úgyhogy bármennyire is szerettem volna az első WTA Tour elődöntőmben helyt állni, sajnos nem volt rá módom. A lehető leggyorsabban átjöttünk Párizsba, ahol a vizsgálatok gyulladást és hajszálvékony szakadást mutattak ki. Mindent megtettünk a gyógyulásért, aminek köszönhetően hétfőn pályára tudtam lépni, de edzésre nem volt lehetőségem. Kvitova ellen pedig ez túl nagy hátrányt jelentett, hiszen ellene százszázalékos formára lett volna szükségem. Kaphattam volna sokkal jobb ellenfelet is az első körben, most tehát még fáj a vereség és az egyéni búcsú, de párosban még van remény, s az élet sem áll meg. Az viszont nagyon jó jel, hogy a mostani terhelés után nem lobbant be újra a gyulladás.

Bondár Anna ugyanis amióta bőven a top100-on belül található a világranglistán, valamivel kevesebb meccset játszik ugyan, ám azokat mind a lehető legmagasabb színvonalon. Kvitova is azon ellenfelek közé tartozott, akik a topot képviselik, így ellene 100 százalékos formában sem lett volna könnyű játszani, ráadásul tipikusan olyan teniszező, akiknek nem kedveli a stílusát. A fiatal magyar szereti felépíteni a pontokat, megdolgozni az adott labdamenetért, míg cseh ellenfele a lehető leggyorsabban, nagy ütésekkel igyekszik lezárni a játékot. De Anna tudja, hogy ezt is meg kell szoknia, s ha rajta múlik, a lehető leggyorsabban megtalálja majd a hasonló stílusú játékosok elleni taktikát is.

 

bondar kuharszky 20211206

 

Edzője, Kuhárszky Zoltán egyenesen ajandékként jellemezte a hétfői napot az előzmények ismeretében:

- A mérkőzés előtti bemelegítés jelentette az első edzést itt Parizsban, ennek fényében tehát remekül helyt állt Kvitova ellen, aki eleinte még hibázott néha, amit Anna nagyon okosan ki is használt. Öt-kettes vezetésnél az új labdákkal a cseh játékos nagyon feljavult: gyorsabban, hiba nélkül kezdett játszani. Ennek ellenére volt egy szettlabdánk, amit sajnos nem tudott érvenyesíteni Anna. Ezt követően Kvitova esélyt sem adott. De megyünk tovább. Tanítványom alázatosan és elszántan dolgozik a céljaiért, s még mindig azt mondom, hogy van hova tovább fejlődni. Salakon nagyon jó, de kemény pályán is sokat fejlődött, hiszen az utóbbi időszak eredményeit ezen a borításon hozta. Amióta módja nyílik rá, kizárólag nagy WTA-versenyeken indult, így különösen értékes a mostani helyezése. Számomra az a fontos, hogy ezen a szinten játsszon tovább, még akkor is, ha esetleg kevesebbet pontot is szerez egy-egy héten. Az jelenti ugyanis a minőségi előrelépést, ha így védi meg a tavaly, kisebb versenyeken szerzett pontjait. A második félév tehát nem lesz könnyű, de egyre agresszivabban játszik, a tenyerese és a szervája pedig kimondottan a fegyverévé vált, amitől félnek az ellenfelek.

Bondár Anna mérkőzését követően a francia fővárosra egyre erősebb eső csapott le, amely néhány órára meg is szakította a mérkőzésfolyamot. Pedig két férfijátékosunk még várt a sorára. Fucsovics Márton a kvalfikációs tábláról érkezett fiatal francia Geoffrey Blancaneaux ellen, Balázs Attila pedig az ATP 23. helyezett Marin Cilic ellen. Utóbbi sajnos igazolta klasszisát a hosszú sérülés után visszatérő teniszezőnk ellen, hiszen alig másfél óra alatt sikerült 6:0, 6:1, 6:2 arányban nyernie. Attila veresége magyar szempontból már a második volt ezen a hűvös, esős hétfői napon, miközben Marcit a hazaiak kedvence kényszeríitette a vártnal nagyobb csatára.

Legjobb férfi játékosunk igazán nem panaszkodhatott a hangulatra, hiszen a hetes pálya zsúfolásig megtelt az ATP 195. helyezettje elleni mérkőzésre, amelyen a hazai szurkolók által teremtett parázs hangulat a fiatal franciát is egyre feltüzelte. Az első szettet 33 perc alatt 6:2-re hozó magyar teniszezőnek a második és a harmadik szettben igencsak meg kellett dolgoznia a két 6:4-ért, sőt, a találkozó végén csak a hatodik meccslabdáját tudta érvényesíteni. A mérkőzésen jelen levő edzője, Jancsó Miklós - aki Nagw Zoltánnal közösen irányítja Marci felkeszülését - azonban számított erre a forgatókönyvre is, s nem a világranglista alapján készültek a találkozóra:

- Pontosan tudtuk, hogy a fiatal francia mindent megpróbál majd a közönsége előtt, s ezt a támogató erőt maximálisan ki fogja használni. Szerencsére Marci hozzá van szokva az ilyen helyzetekhez, s jó versenyzőként szereti is az efféle kihívásokat. Egy Grand Slam-tornán egyébként sincs már könnyű meccs, éppen ezért maximálisan rendben volt a mai fellépés a folytatásra nézve.

Ez a folytatás pedig azt jelenti, hogy a második fordulóban éppen a Balázs Attilát búcsúztató Cilic lesz Marci ellenfele a párizsi salakon.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső