Nyomtatás

A junior top20-ba lépett a hét elején Udvardy Luca, aki pillanatnyilag az egyetlen biztos résztvevője az idei Roland Garros juniortornájának.

Edzője, Punyi Gábor szerint a nyugodt légkör és a biztos, rendszert adó háttér az, amivel leginkább segíteni tudják a 16 éves játékos fejlődését.

Udvardy Luca, Santa Croce, 2022

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Az elmúlt két hét remek eredményeinek köszönhetően Udvardy Luca nyugodt lélekkel készülhet karrierje első korosztályos Grand Slam tornájára, hiszen már a 20. helyen jegyzik a juniorok világranglistáján. S bár ez a pozíció még nem jelent kiemelést a főtáblán, a fiatalok Roland Garrosának indulásáig hátralévő egy hétben azért van még remény arra, hogy akár négy helyet is előbbre léphessen az indulók listáján. Ráadásul a felkészülés utolsó felvonása is hátra van még, hiszen a párizsi viadalt felvezető Astrid Bowl-on is pályára lép, a szomszédos Belgiumban.

− Szeretek jó formában, jó meccsekből érkezni egy fontos tornára, s most ez a három hetes versenysorozat szerintem éppen jó a Roland Garros előtt – avatta be honlapunkat felkészülési szokásaiba a 16 esztendős játékos, aki számára pillanatnyilag az RG a legnagyobb kihívás. – Nem vagyok fáradt, jól érzem magam és persze hatalmas izgalommal tölt el, hogy végre Grand Slam-tornán indulhatok. Borzasztóan várom már a rajtot, biztosan óriási élmény lesz, és rengeteg hasznos tapasztalattal gazdagodom. Utóbbit azért szeretném hangsúlyozni, mert bár nagyon is megbecsülöm a pillanatnyi sikereket, már most messzebbre tekintek. Nővérem, Panna példáját szeretném követni, és egyszer a felnőttek között is bizonyítani. Idei áttörésem és a korosztályos eredményeim tehát valójában a hosszú távú céljaimat szolgálják.

Udvardy Luca tehát fontos, de nem mindent eldöntő állomásokként tekint az elmúlt hetek eredményeire, jóllehet a világ élvonalában szerepelni már juniorkorban is csak keveseknek adatok meg. Márpedig Luca tavaly október óta kizálóag 1-es, illetve A kategóriás korosztályos ITF-tornán indult. Januárban játszotta egyéniben az első elődöntőjét San Joséban, ahol párosban először emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. A folytatásban ez utóbbi még háromszor sikerült neki, legutóbb az olaszországi Santa Croce-ban, ahol egyesben is a negyeddöntőig jutott. Egy héttel később a fiatalok egyik legrangosabb, A kategóriás viadalán Milánóban is remekelt, hiszen a harmadik fordulóban csak óriási csatában (4:6, 6:1, 6:4) kapott ki a junior világranglista jelenlegi 9. helyezettjétől, a legmagasabb kategóriájú viadalokat egymás után nyerő, vagy azokon döntőző cseh Havlickovától.

 

udvardy luca paros gyozelem santa croce 2022

 

− Milánóban valamennyi meccsem nagyon kemény volt, de erre számítottam, éppen ezért nagyon örülök, hogy az első két fordulóban sikerült nyernem, a harmadikban pedig Havlickova ellen gyűjthettem tapasztalatokat – idézi fel az A kategóriás szuperversenyen történteket Luca immáron Charleroi-ból, ahol a RG-felvezetését zárja a jövő héten. – Az orosz Ibragimova ellen kezdtem, akitől tavaly kikaptam Budapesten, de akkor még sérüléssel bajlódtam. Most két szettben nyertem, de a valóságban hosszú gémeket játszottunk, három labdája is volt öt-öthöz, de én voltam a kitartóbb. Rögtön utána kellett párosoznom, amelyen már kicsit fáradtabb voltam, de a szlovák Vargovával azt is hoztuk. Viszont a második fordulóm másnap korán reggel volt, jóllehet utolsóként jöttünk le előző nap a pályáról. Marokkói ellenfelem, aki az ITF-teammel jött Rómába nagyon okosan játszott, pörgetett, ezért nekem is többször kellett taktikát váltanom ellene, mire sikerült győznöm. Ráadásul az egyes pályán játszottunk, sok néző előtt, ami még nagyobb élménnyé tette a mérkőzést. A harmadik fordulóban Havlickova személyében korosztályunk egyik legjobbja volt az ellenfelem, s bizony csak hajszálon múlt, hogy végül három szettben kikaptam tőle, ami bizakodással tölt el, s azt mutatja, hogy folyamatosan fejlődik a játékom, nekem pedig most nem is lehet más az igazi célom. Párosban a torna második kiemeltjétől kaptunk ki a negyeddöntőben.

De ne ugorjuk át az egy héttel korábbi olaszországi történéseket sem, hiszen a cseh Valentova oldalán Luca megnyerte a páros tornát, és egyesben is a harmadik fordulóig jutott, s így léphetett be a várva várt korosztályos top20-ba. Természetesen Santa Croce-ban is kiélezett meccseket játszott, s bár az argentin Peyre ellen gyengébb kezdést követően tökéletes második szettet hozott, végül ellenfele jött ki jobban a harmadik szett szoros játékaiból.

− Nagyon fontos volt az a kicsit több mint kéthetes edzésciklus, amelyre az olaszországi utazás előtt tudtunk sort keríteni – értékeli tanítványa teljesítményét Punyi Gábor, aki a hétvégén csatlakozik Lucához Charleroiban, annak érdekében, hogy a Roland Garros-felkészülés tökéletes legyen. – Nagyon sokat kondizott, de a játékát is ismét összeraktuk ott, ahol kellett, a végén pedig a klubunkban edző fiúk is segítették a felkészülését. Luca nagyon szeret versenyezni, és jót is tesz neki, de ha komolyan vesszük a feladatunkat, akkor azért néha meg kell állni és el kell mélyülni a fontosabb dolgokban és egy picit önmagával is foglalkoznia kell. Valójában a pihenőidőkben lehet igazán fejlődni, az elmúlt két hét történései pedig ezt fényesen bizonyítják. Persze nem feledkezhetünk meg az elmúlt év közös, valamint a korábban más edzőkkel befektetett óriási energiákról sem, hiszen ezek adják a mostani eredmények alapját. Utóbbiak igen tiszteletreméltóak, amiért büszke lehet magára, és az elvégzett munkára. Egy héttel a Roland Garros előtt, most különösen nagy jelentősége lesz annak, hogy Charleroiban ott lehetek vele, ideális helyzetben ugyanis a versenyek idején is folytatni kell a célirányzott és a helyzethez megfelelő gyakorlásokat.

Ami pedig a jövőt illeti, Punyi Gábor szerint Lucának idén szép lassan el kell kezdenie ismerkedni a felnőtt mezőnnyel, amiben nagy segítségére lesz kiváló korosztályos ranglista helyezése, hiszen ezek szolgálnak majd belépőül a 15 és 25 ezer dolláros női tornákra is. A szakember azonban ennek ellenére nem él a pontszerzés bűvöletében, számára fontosabb, hogy tanítványa mára komoly fegyvertár birtokosa lett, amely kiváló hozzáállására, nagy munkabírására és jó fizikumára épül.

− Nagyon remélem, hogy a legjobb juniorjátékosként a budapesti WTA-tornán idén már ő is szóhoz juthat egyéniben, ami egy újabb lépcsőfok lehet a számára. Lucában iszonyú sok meló, valamint kitartás van, a saját és a szülei részéről is. Ha nem akadályozta volna elhúzódó sérülés, talán előrébb is járhatna, de semmit sem szabad sürgetni, ezen az úton kell tovább haladnia. A céljait eddig is ismerte, csak azt nem, hogyan, milyen rendszerben juthat el azok megvalósításához. Nem tartom magamat varázslónak, a Kőér utcában ezeket a fogódzókat határoztuk meg világosan, s egy olyan nyugodt, kiegyensúlyozott légkört teremtettünk számára, amelyben szabadon és tehetségéhez mérten fejlődhet. Azóta, hogy feleségemmel, Krisztinával, tavaly megoldották a korábbi sérüléséhez vezető problémákat, most már csak a játékra kel koncentrálnia.

Udvardy Luca ideális versenyző típusként természetesen minden tornának úgy vág neki, hogy a végső győzelem számára a cél. Így van ez most is, jóllehet pontosan tudja, egy Grand Slam-torna a juniorok között is mindenki legnagyobb álma. Éppen ezért inkább úgy fogalmaz, hogy a lehető legjobb teljesítményt szeretné majd nyújtani. Különösen párosban, hiszen Nina Vargovával idén februárban, Paraguayban már nyertek 1-es kategóriás tornát.

− Jó páros vagyunk, én pedig egyébként is nagyon szeretek röptézni és variálni a játékot, ami egy társsal az oldalamon különösen hasznos. De egyesben is biztos vagyok abban, hogy minden pályán töltött időt élvezni fogok, és óriási tapasztalat lesz számomra a párizsi indulás. Bízom egy jó sorsolásban, de bárkivel is hoz majd össze a sors, én mindent megteszek azért, hogy a lehető legmesszebb jussak – foglalja össze saját magával szemben felállított elvárásait Udvardy Luca, aki már alig várja a párizsi kalandot.

FaLang translation system by Faboba