Karlsruhe nagy tornáján párosbajnoki címet nyert Udvardy Panna nemcsak egyesben, de párosban is nagy sikereket ért el az utóbbi időben. A WTA egyéni 84. helyén álló hölgy szerint a legjobbak között az agresszív támadójátékot a maximális megbízhatósággal kell kombinálni.  Panna a páros sikerekből merít önbizalmat egyéni karrierjéhez, ezért itt is a top100-at célozta meg.

Udvardy Panna és Mayar Sherif tornagyőztes párosa Karlsruhe városában

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Addigi karrierje legnagyobb győzelmével kezdte a felvezetést Udvardy Panna a hamarosan kezdődő Roland Garrosra, hiszen május elején Wiesbadenben, a legmagasabb fokozatú, százezer dollár összdíjazású ITF-tornán páros győzelmet ünnepelhetett Amina Anshba oldalán. A vasárnap Karlshruhéban zárult 125 ezer dolláros WTA-tornán azonban még magasabb szintre lépett és újabb személyes csúcsot döntött, hiszen az egyiptomi Mayar Sherif oldalán sem talált legyőzőre. De egyesben is szépen menetelt, a német Siegemundot, és a román Buzarnescut egyaránt legyőzte. A korábban top20-as román teniszezőnővel szemben kifejezetten meglepő volt Panna elsöprő fölénye.

A negyeddöntőben a későbbi tornagyőztes Sherif állta útját, akitől egy igen peches mérkőzésen szenvedett 6:4, 7:6(5)-os vereséget. Párosban viszont együtt folytatták az útjukat, a szombati elődöntőben a tornán első kiemeltként pályára lépő Pitert, Zimmermann kettőst verték 6:3, 6:2-re, míg vasárnap a Szizikova, Van Uytvanck duót 5:7, 6:4, 10-2-re.

− Ez a két párosgyőzelem, a dicsőségen túl, leginkább azért fontos most a számomra, mert nagyon nagy önbizalmat ad az előttem álló nagy feladatokra, különös tekintettel a Roland Garrosra – értékelt vasárnapi újabb győzelmét követően Udvardy Panna (WTA 84. /páros 136.) – De egy másik tanulságot is levontam belőlük. Mostantól a párosra is jobban figyelni fogok, mert nagyon sokat segít az egyes játékomon. A már említett mentális plusz mellett, a szerva-ritörnt is itt lehet a leghatékonyabban gyakorolni, már pedig ez az egyéni karrieremben is fontos. Ha találok egy jó párt, akkor itt is rövid időn belül szeretnék befutni a top százba. Szerencsére nem vagyok már messze, és a legtöbb lánnyal jól kijövök a pályán, így még választási lehetőségem is akad. Sydneyben, januárban, Vivien Heisen oldalán már döntőztem egy ötszázas WTA-tornán, s bizony csak óriási csatában, meccs tie-breakben szenvedtünk vereséget attól a kazah, brazil kettőstől, amely az Australian Openen finálézott. Ez azt bizonyítja, hogy a legjobbak között, a Roland Garroson is van keresnivalónk. (A karlsruhei győzelemmel Udvardy Panna a páros világranglista 115. helyére várható, s ezzel a legmagasabban jegyzett magyar lesz – a szerk.)

udvardy panna sherif 2022

Panna a Roland Garrosra a már említett német Heisennel nevezett a párosok küzdelmére, s a legfrissebb hírek szerint be is kerültek a mezőnybe, így nemcsak az egyéni mérkőzését várhatja mostantól különösen nagy izgalommal. Ráadásul a junior éveket követően Panna idén indulhat először a párizsi Grand Slam-tornán, amely a számára oly kedves salakkal csalogatja.

− Ezen a borításon bárki jön is velem szemben, fegyelmezett játék esetén a győzelemre is esélyes lehetek – tekint bizakodóan a 23 esztendős balatonakarattyai teniszező hölgy a számára, főtáblásként május 23-án induló Roland Garrosra. – Viviennel párosban is fent vagyunk a táblán, úgyhogy az is nagyon jó lesz. Pár nappal előbb szeretnék érkezni, hogy megszokhassam a légkört, és a lehető legprofesszionálisabban készülhessek a rajtra. Nagyon motiváltan várom a kezdést, és az a célom, hogy a második hétig kitartsak, hiszen ekkor játszanak majd a juniorok, köztük a húgom, Luca is. Szüleim számára óriási dolog lenne egyszerre látniuk a két lányukat a párizsi salakon, s mivel hatalmas áldozatokat hoztak és hoznak értünk, nagyon szeretném nekik megadni ezt az apró ajándékot.

Bármennyire is motivált azonban Udvardy Panna, ma már pontosan tudja, mivel jár a legjobbak közötti szereplés, és milyen nehéz már az első köröket is túlélni. Szerinte éppen az a legnagyobb változás az életében top100-asként, és a nagy WTA-tornák résztvevőjeként, hogy egyszerűen nincs idő arra, hogy belemelegedjen egy-egy viadal hangulatába. Az ITF-eken az első fordulókban még szokhatták a környezetet, ám a legjobbak között, különösen egy Grand Slamen erre már nincs lehetőség. Az első perctől kezdve topformában kell teniszezniük a játékosoknak.

− Számomra talán ezt volt a legnehezebb megszokni az elmúlt egy évben, hiszen pont olyan típus vagyok, aki a jól elvégzett edzésekből és a sikeres meccsekből meríti az önbizalmát és halad lépésről lépésre – véli Udvardy Panna. – Itt viszont már erre nincs idő. S bár korábban is az volt az elvem, hogy mindenkit meg kell verni a céljaim eléréséhez, itt ez már az első fordulóra is igaz. Éppen ezért úgy gondolom, ezen a szinten nagyobb jelentősége van a sorsolásnak, s ebben eddig sajnos nem igazán volt szerencsém. Persze távol áll tőlem, hogy kifogásokat keresnék, ez csak egy ténymegállapítás a részemről, folyamatosan fejlődnöm kell tovább és készen kell állnom az egyre nagyobb skalpok begyűjtésére.

 

udvardy panna 2

 

Az elmúlt öt hónapra visszatekintve Udvardy Panna éppen ezért nem is két győzelmet, hanem épp ellenkezőleg, két vereséget említ a legemlékezetesebb mérkőzésként, ezzel is érzékeltetve, hogy a tapasztalatszerzés és a tanulás iránti vágy, valamint a végső céljai fontosabbak számára a pillanatnyi dicsőségnél. Karrierje első Grand Slam főtábláján, Ausztráliában például Viktoria Azarenka volt az első ellenfele, aki éppen tíz évvel korábban lett világelső és még jelenleg is a tizenhatodik helyen jegyzik.

− Azarenka ellen tízezer néző előtt játszani fantasztikus élmény volt – idézi fel melbourne-i első fordulóját Panna. – Soha hasonlót még nem tapasztaltam, az első szett közepén úgy izgultam, hogy nem tudtam rendesen feldobni a labdákat szervánál. Rendes adogatás nélkül pedig egy korábbi világelső ellen esélye sincs az embernek. Akkor és ott négy játékot tudtam nyerni ellene, pedig jól játszottam és belülről úgy éreztem, hogy nem is múlt volna sokon a bravúr. A másik emlékezetes találkozómat Miamiban, Sloane Stephens ellen játszottam, aki ugyan nem volt világelső, de azért Grand Slam-bajnok. A Hard Rock Stadiumban felejthetetlen légkörben játszottunk, s az első játszmában 4:2-re vezettem is. Győzni nem tudtam, de végig pariban voltunk. Mindkét találkozó az ellenfeleim tapasztalatán múlott, s leginkább azon, hogy a nagyon fontos pontoknál jobb döntéseket hoztak. S bár úgy érzem, hogy az elmúlt egy évben borzasztóan sokat fejlődtem, a kulcskérdés továbbra is az, hogy száztíz százalékosan elhiggyem, hogy bárki ellen nyerni tudok.

Panna pontosan tudja, hogy még mindig az út elején jár, s bár mostantól kell majd pontokat védenie, optimizmussal tölti el, hogy a neki jobban fekvő salakos szezon is csak most kezdődött el igazán. Minden vágya, hogy megőrizze helyét a top százban, s ha lehet, még a mostaninál is előbbre lépjen. Ehhez persze nagy segítség lenne, ha a Roland Garroson az első fordulóban nem egy kiemelttel hozná össze a sors, hiszen a másodikban, felszabadultan, bárki orra alá borsot tudna törni. De a pontok megvédése miatt sem érez pánikot, hiszen Panna elve, hogy jó játék esetén, a győzelmek és a ranglistahelyezések is automatikusan jönnek.

− Ezen a szinten úgy érzem, hogy a kevés néha több. Mint általában az életben is, de hát a tenisznél nagyobb tanítómester kevés van – beszél Panna az utóbbi hónapokban szerzett tapasztalatairól. – A középutat kell keresni, éppen annyira kell agresszívan és keményen játszani, hogy az még ne menjen az eredményesség rovására. Nem lehet hibázni, ajándék pontot adni, hiszen az ellenféltől se kapunk. Számomra ez nem is olyan egyszerű feladat, mert szeretek támadni, nyesni, rövidíteni, egyszóval variálni a játékot. Néha talán túl sokat is akarok, s a húszféle ütésből, amely éppen a fejemben van, nem könnyű a legjobbat egyetlen másodperc alatt kiválasztani. Éppen ezért, amikor például nincs szükség extrára, akkor nem is szabad megcsinálni, egyszerűen vissza kell fognod magad. Ez az igazi profizmus. S bár én ezt most még csak tanulom, remélem, hogy nagyon gyorsan a véremmé válik ez a hozzáállás. Én mindenesetre mindent megteszek érte.

 

udvardy panna 6

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2021

Pályakereső