A Kéki, Vörös kettős az amerikai egyetemi bajnokság első osztályában fantasztikus teljesítménnyel debütált.  A hazai mezőnyben is sokáig kiemelkedő duó tanulmányait követően a profik között is kipróbálná magát. Korábbi edzőjük, Balázs György szerint akár egy sikeres Davis Kupa-páros is lehet belőlük.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A korosztályos és felnőtt magyar bajnok párost, Kéki Márkot és Vörös Mátét a távolság és a sors sem szakíthatta el egymástól, a tengerentúlon pontosan ott folytatják, ahol Európában abbahagyták. A hazai viszonylatban korábban kiemelkedő duó az amerikai egyetemi bajnokságban is letette névjegyét, 20 győzelmével és egyetlen vereségével a legeredményesebb párosa lett az első osztály most zárult idényének. A nyugati-parti Big Sky Conference küzdelmeiben pedig egy tökéletes 8/0-as győzelmi szériát tudtak felmutatni. Az 1947-ben alapított Kaliforniai Állami Egyetem (California State University, Sacramento) fennállása óta senkinek sem sikerült hasonló sorozatot produkálnia.

A páros első helyen játszotta végig az idei egyetemi bajnokság legjobb mérkőzéseit, ahogy a másodéves Kéki Márk is vezető szerepet tölt be csapatában, mögötte korábbi hazai páros társával Vörös Mátéval. Két évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy a BTC-n, Balázs György irányításával készülő fiatalok útjai végleg elválnak, hiszen Kéki a profi karrier helyett inkább az amerikai tanulmányokat választotta, míg Vörös az ITF Futures-tornák révén próbált elindulni az ATP világranglistáján, miközben a BGE turizmus-vendéglátás szakára is beiratkozott. Utóbbi ezzel is jelezte, jövőjét barátja csábítgatása ellenére is kizárólag Magyarországon tudja elképzelni. A 2020-as év történései azonban közbeszóltak.

− A koronavírus-járvány miatt leálltak a tornák, és a BTC is bezárt egy időre – idézi fel ezt a számára különösen nehéz időszakot Vörös Máté. – Teljesen kilátástalanná vált a helyzetem, amit csak súlyosbított Borsos Olivér halála. Ebből a csapásból sokáig nem is tudtam magamhoz térni, majd egy mandulaműtét után teljesen a padlóra kerültem. De végül talpra álltam, visszatértem az edzésekhez. Az antalya-i ITF-tornákon azonban nem igazán jöttek az eredmények, ráadásul sok meccset buktam el tie-breakben, ami igencsak elkeserített. Egyszerűen nem találtam a helyemet.

Az akkor már egy éve Sacramentóban tanuló régi jó barát, Kéki Márk pedig folyamatosan hívogatta páros társát az amerikai ajánlattal. Egy nap végül rávette Mátét, hogy telefonon beszéljen az egyetemi csapat edzőjével, a kétórás diskurzus végén pedig a kőszegi fiatal rászánta magát a kézenfekvő döntésre is. Az akkor 21 éves teniszező az utolsó pillanatban és gyorsan határozott, s a hivatalos ügyek elintézést követően, tavaly ősszel csatlakozott gyermekkori barátjához. Egyetlen kikötése az volt, hogy a számára oly kedves turizmus-vendéglátás szakon folytathassa tanulmányait. Mivel ennek sem volt akadálya, nem volt miért Magyarországon maradnia.

− Nagyon fontos számomra a családom, a barátaim, ezért soha nem is gondoltam az amerikai ösztöndíjra, pedig nagyon sok ajánlatot kaptam, s már a kezdet kezdetén is sokan Mókival csomagban akartak minket „megvenni”. De én másképp képzeltem a jövőmet, profi teniszező szerettem volna lenni, nem vonzottak az Államok. A sors azonban végül rákényszerített, s most hálás vagyok ezért, mert fantasztikus helyre kerültem, minden tökéletes és a tenisz is egyre jobban megy. Persze ebben óriási szerepe van Mókinak is, hiszen mindent előkészített a számomra, és azóta is folyamatosan együtt vagyunk. Amit pedig párosban produkáltunk, az olyan erős motivációt adott mindkettőnk számára, hogy nehéz lenne bármivel überelni. Egyetlen meccset veszítettünk, az is nagyon fájt, mert éppen egy olyan napon történt, amikor két találkozót kellett játszanunk, és a legjobbak, vagyis a hawaii-ak ellen már fáradtan léptünk pályára. Persze így is fantasztikus a sorozatunk, az egyetem történetében még nem is volt hasonlóra példa – foglalta össze amerikai tapasztalatait Vörös Máté, aki szerint a sikerek mögött kemény munka áll. Heti kétszer két-két és félórás kizárólag páros edzésük van jelenleg. Ennyit célzottan akkoriban sem gyakoroltak Magyarországon, amikor sorozatban nyerték a tornákat és az országos bajnokságokat. Ennek következtében persze a mindig is jól működő egység tagjai, ma már szinte olvasnak egymás gondolataiban, a köztük lévő kémia még az amerikai edzőket is ámulatba ejti néha.

 

voros keki amerikaban 2022

 

Kéki Márk már az első amerikai évét is sikeresnek tartja, bár számára az indulás sokkal nehezebb volt, mint Máté esetében. Ő ugyanis nem álmodozott profi karrierről, jövőjét választott pályáján, pszichológusként képzelte el, s korántsem volt topformában az egyetemre érkezve.

− Az otthonihoz képest sokkal több edzésünk volt, rengeteg kondival, alig bírtam őket, s bizony féltem, hogy esetleg hazaküldenek – emlékszik vissza 2020 őszére Kéki Márk, akinek szerencsére túlzónak bizonyultak aggodalmai. – Amikor vége lett az alapozásnak és el kezdtünk utazni, meccseket játszani, szerencsére egyre jobban belelendültem. Ekkor sajnos egy nagyon szoros meccsen kiment a bokám, ami miatt egy hónapos kényszerpihenő következett, ám a visszatérést követően egyszerűen megtáltosodtam. A Big Sky Conference legeredményesebb elsőéves játékosaként zártam, az idei sikerek azonban mindent felülmúltak, az egyetemen egyesben a legjobbnak választottak, és a bajnokság tekintetében is a top ötben voltam. Ehhez jött a páros, amiben egyszerűen fantasztikus szériát produkáltunk. Nagyon örültem Máté érkezésének, hiszen kiskorunk óta barátok vagyunk, s vele azt is jobban tudom értékelni, hogy remek csapatban, tökéletes körülmények között tanulhatunk és edzhetünk.

Kéki Márknak azonban a teniszsikerek ellenére is a suli a legfontosabb, s már most úgy véli, hogy az egyetem elvégzését követően Amerikában szeretne pszichológusként dolgozni. Persze a sors még közbeszólhat, hiszen ottani edzőjük is olyan nagy fantáziát lát a két magyar fiatal páros játékában, hogy szívesen csatlakozna hozzájuk egy próba erejéig, amennyiben a diplomaosztót követően a profik között is megméretnék magukat. Ezt a lehetőséget korábbi edzőjük, az MTK teniszszakosztályának vezetője, Balázs György sem zárja ki, sőt, még messzebbre megy velük kapcsolatban.

− Mindig is különleges volt az ő duójuk, és az amerikai évek csak tovább mélyítik tudásukat és barátságukat – véli Balázs György, aki öt-hat éven át fogta a két fiatal kezét, hiszen nemcsak a pályán, de azon kívül is mindenben számíthattak rá. – Máté esetében magam is javasoltam, hogy kövesse Mókit, és az idei eredmények azt bizonyítják, hogy valóban jó döntés volt. Egy sportoló számára a sikerek nagyon sokat számítanak, új lendületet adhatnak, amely a mindennapi edzésmunkában is segítheti őket. Ha lesz bennük elég ambíció, az egyetem után is együtt kell maradniuk, én akár a Davis Kupában is el tudom majd képzelni őket, mint tökéletes páros. Itt a BTC-n mindig szeretettel fogadjuk őket, s nemcsak azért, mert a csapatunk örökös tagjai, de azért is, mert nagyszerű példát mutatnak karrierjükkel a fiataloknak.  A mai világban mindenki top százas teniszező szeretne lenni, amivel nincs is probléma, ám a felnőttkor küszöbén a reális lehetőségeket is figyelembe kell venni. Számunkra nagyon fontos, hogy boldog és elégedett felnőtteké váljanak a nálunk felnövekvő fiatalok, a teniszösztöndíj pedig az egyik legjobb B tervnek számít. Az utóbbi időben sokan próbáltak szerencsét tanítványaink közül a tengerentúlon, többek között Kállai Szófia, Hermán Benedek, Szellő Ádám, vagy Váradi Szabolcs. Mi mindannyiukra büszkék vagyunk, s élményekkel és tudással gazdagodva várjuk őket haza.

Az MTK-BTC szakembere által felvetett lehetőség persze a fiúk fejében is megfordult már, Máté nem is titkolja, számára egy profi páros karrier szerepel az első helyen a tanulmányai befejezését követően. S bár Márk inkább a civil pálya felé kacsingat, ő sem szeretné próba nélkül elengedni a kínálkozó alkalmat. S hogy ez nemcsak egy kósza elképzelés, arra a legjobb bizonyíték az, hogy a Kéki, Vörös duót tengerentúli edzők már idén ősszel be szeretnék nevezni a legjobb amerikai párosok bajnokságába.

Az első izgalmas próbálkozásra azonban itthon kerülhet sor, hiszen a két fiatal a Kőszegi SE Szuper Ligás férfiegyüttesének tagjaként, a hazai legjobb csapatok ellen léphet hamarosan pályára. Párosban korábban sem igen találtak itthon legyőzőre, így most is nagy reményekkel vágnak nekik a magyar férfitenisz csúcs csapateseményének. Az elmúlt év kemény munkája és sikerei nyomán mindenképpen meglepetést szeretnének okozni. Bár az ő esetükben a páros győzelem soha sem volt igazán váratlan, sokkal inkább egy páratlan barátság törvényszerű következménye.

 

keki voros amerikaban 2022

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső