Nyomtatás

Marozsán Fábiánt egy kisebb sérülés és egy betegség állította meg az év eleji sikerei folytatásában.  A GYAC játékosa az idény végéig száz helyet szeretne még előbbre lépni az ATP világranglistáján.  Edzőjével, Palágyi Miklóssal a szerván és a röptén dolgoztak a legtöbbet az utóbbi időben.

 

A portugáliai tornagyőzelem, 2022 tavaszán

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A márciusi, portugáliai 25 ezer dolláros ITF-tornán aratott egyéni győzelem több szempontból is fontos volt Marozsán Fábián (ATP 335.) számára. A 22 éves játékos ebben a kategóriában korábban egyetlen végső sikernek örülhetett, annak is párosban, még 2019-ben Gyulán, Borsos Gábor oldalán. Az évek alatt 15 ezresen ugyan összesen kilenc trófeát gyűjtött be, egyesben tavaly hármat is, ám számára most már ennél jóval magasabban van a léc. Ahogy a Next Generation hazai magyar legjobbjainak, Piros Zsombornak (ATP 189.) és Valkusz Máténak (ATP 309.), úgy neki is a Challenger-tornákon való részvétel jelenti a tudásához mért kihívást.

Ehhez persze neki is határozottan kell menetelnie a világranglistán, amelyen tavaly novemberben – többek között a bergamói Challenger tornán elért elődöntőjének köszönhetően – lépett be először az első négyszázon belülre, idén áprilisban pedig a 324.-en érte el eddigi pályacsúcsát.

− Az év elején volt néhány védendő pontom, amik kiestek, ám a huszonötezres győzelemmel, amely a szezon kezdetén különösen értéke, pótoltam őket, s egy jó sorozat indult a számomra – idézte fel a tavasz legfontosabb pillanatait Marozsán Fábián, aki Horvátországban, a Zagreb Open kvalifikációs küzdelmein lép pályára. – S bár akkora lépést, amekkorára vágytam, sem Franciaországban, sem Portugáliában nem tudtam tenni, annak nagyon örültem, hogy mindkét esetben sikerült felküzdenem magam a főtáblára, Oeirasban még az első körön is túljutottam. Egyedül Madridban veszítettem a kvalifikáció második meccsén, de ott meg is sérültem, a jobb combomban lett egy mikroszakadás, ami miatt négy-öt napot pihennem kellett.

A GYAC játékosa szerint egyáltalán nem volt könnyű a rövid kényszerpihenőről való visszatérés. Elveszítette az a kifejezetten jó érzést, amely Madrid előtt jellemezte. A spanyol fővárosban fejben, játékban és kondiban egyaránt tökéletesen összeszedett volt, amelyet az azt megelőző remek széria is bizonyított.

Pedig a portugáliai 25 ezer dolláros összdíjazású ITF-tornán eleinte úgy tűnt, Fábinak egyáltalán nincs szerencséje. Éppen nem fért be a kiemeltek közé, s kilencedikként éppen a nyolcadik teniszezőt kapta első ellenfélként. Az időjárás sem igazán kedvezett, sokat esett az eső, s edzésekre sem nagyon volt lehetőségük. Az első fordulóban, a spanyol Menendez-Maceiras (ATP 352.) ellen még az addiginál is hidegebb és szelesebb időben lépett pályára.

− Nagyon rosszul játszottam, de a második szettre feljavultam, s így végül sikerült kiegyenlíteni – elevenítette fel a portugáliai siker körülményeit Marozsán Fábián. – Ekkor mindkettőnk legnagyobb meglepetésére a bíró a közelgő viharra való tekintettel meccs-tiebreaket jelentett be, ami az ellenfelemet teljesen destabilizálta. S bár úgy érzem, ritkán van szerencsém a pályán, itt most jól jött ennyi segítség. A következő ellenfelemről tudtam, hogy nagyon jó játékos, ellene nagyon okosan, taktikusan teniszezve nyertem. Egyetlen könnyebb meccsem volt, mégpedig a harmadik fordulóban, de ez azért jött különösen jól, mert a sok eső miatt már aznap pályára kellett lépnem az elődöntőben. A spanyol Moro Canas ellen végül óriási küzdelemben tudtam fordítani és nyerni. A döntőt másnap reggel játszottuk, jóllehet előző nap későn zártunk, de az időjárás határozta meg a programunkat. Meccs közben le is szakadt az ég, így pályát kellett váltanunk, ami nekem jobban sikerült. Ezt követően már csak Challenger-tornákon indultam, és a jövőben is ezt fogjuk erőltetni. A selejtezőkben szeretnék úgy megerősödni, hogy a nyár közepére állandó résztvevője lehessek a főtábláknak.

Utóbbi azonban Marozsán, és edzője, Palágyi Miklós egy másik tervével is összecseng, ez pedig a Grand Slam-tornák selejtezőtábláján való indulás jogának kivívása. Erre szerintük először a US Openen lenne lehetősége a fiatal magyar teniszezőnek, ám ehhez még legalább száz helyet javítania kell a helyezésén a következő hónapokban. Szerencsére a jobb körülményeket és színvonalasabb mérkőzéseket biztosító Challenger-tornákon való szereplés Fábinak is erősítette a harci kedvét és elszántságát.

− Mindenki szívesebben játszik ezeken az ATP-tornákon, mint az ITF Futures viadalokon, s az utóbbikon töltött hosszú évek után ez most új motivációs erővel is szolgál. Kicsit sarkítva úgy is fogalmazhatnék, hogy a Challengereken már igazi teniszezőnek érezheti magát a játékos. S bár fontos a lelkesedés és a hit, azért a teniszben is folyamatosan lehet és kell is fejlődni ahhoz, hogy a már említett céljaimat elérjem. Úgy érzem, a szervám sokat javult az utóbbi időben, és a röptém is jobb lett. Edzésen már mindkettő a tervezett szinten megy, most azon dolgozunk, hogy a meccseken is kihozzam magamból a tanultakat. Ami még nagyon fontos, az a jó ütemű ritörn, azzal nagyon sok fontos pillanatban lehet értékes pontokat elcsípni. Ezen a szinten ugyanis már mindenkinek hasonlóan jó az alapvonaljátéka, ebben nem látok óriási különbségeket. Az apró finomságokon viszont akár meccsek is múlhatnak – foglalta össze pillanatnyi érzéseit Marozsán Fábián, aki a madridi kisebb sérülést követően a héten, Ausztriában kívánt visszatérni a körforgásba.

A mauthauseni challenger-torna selejtezőtáblájának első fordulójában a szabadkártyás osztrák Sorgert verte 6:2, 6:1-re, a másodikban azonban feladni kényszerült mérkőzését a szerb Sabanov ellen 3:6, 7:6(2), 4:1-es állásnál. Ezúttal egy vírusos megbetegedés akadályozta meg Fábiánt a céljai megvalósításában, amelyből szerencsére gyorsan meggyógyult.

S mivel a teljes kivizsgálás negatív eredményt hozott, Marozsán szombaton már el is utazott Zágrábba, a következő betervezett tornájára. Ám az csak a helyszínen, a rajt előtt fog kiderülni, mennyit is vett ki belőle a betegség. Ha a vártnál többet, akkor a sikeres visszatérése is tolódik picit. A végcél azonban nem változik. Az évvégére az első 220 környékére kerülni az ATP világranglistáján.

Frissítés, hétfőn:

Fábi főtáblára jutott a zágrábi ATP Challengeren. A 22 esztendős teniszező szetthátrányból fordítva 4:6, 6:4, 6:1-re győzött a bosnyák Aldin Setkic (372.) ellen.

 

marozsan valkusz a davis kupaban 2022Valkusz és Marozsán a Davis Kupában

 

FaLang translation system by Faboba