Első, alanyi jogon kiharcolt felnőtt Grand Slam  versenyére készül Piros Zsombor, aki számára tíz nap múlva kezdődik a Roland Garros.

Az MTK Budapest fiatal teniszezője mérföldkőnek tartja, hogy a legjobb kétszáz játékos között jegyzik.

Zsombi szerint sikereiben nagy része van annak, hogy ismét élvezi a játékot és éhes a labdára.

Döntőt játszhatott a horvátországi Challenger viadalon

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Az idei esztendőre egyetlen igazán fontos célt tűzött ki maga elé Piros Zsombor: a Roland Garros selejtező tábláján való szereplést. Ehhez persze az ATP világranglistáján kellett a legjobb 200 környékére kerülnie, ami március végére sikerült is. A 22 éves, junior Australian Open győztes (2017) teniszező azonban ekkor sem dőlt kényelmesen hátra, folytatta a Challenger-tornákat, s április végére már a 189. helyen jegyezték. S bár egyáltalán nem jellemző rá, hogy a ranglistahelyek bűvöletében élne, most ő is megállt egy pillanatra.

− Több éven keresztül ingáztam a háromszázhatvan és négyszázhúsz között, ahonnan már az is óriási tettnek tűnt, hogy végre kettessel kezdődjön a nevem melletti szám – beszél a világranglistás helyezések értékéről Piros Zsombor, aki pillanatnyilag karrierje első saját jogon kivívott felnőtt Grand Slam tornájára készül. – Éppen ezért a kétszáznyolcvannak is örültem, a kétszázhússzal pedig biztosítottam az idei évre kitűzött célomat, vagyis a Roland Garroson való részvételt. De azt én sem gondoltam volna, hogy négy hónap alatt száz helyet tudok majd faragni. Most nemcsak nagyon jó érzés, hogy végre egyessel kezdődik az a szám, de vélhetően mérföldkő is lesz az életemben. Meg is álltam egy pillanatra, s megpróbáltam szívből értékelni ezt az eseményt. A szokásos önostorozás helyett a büszkeség fogott el. De tényleg csak egy lélegzetvételnyi időre, hiszen ez még messze nem a végállomás.

A bravúros helyezéshez vezető úton kulcsfontosságú volt a horvátországi döntője, amelyet ugyan hátfájás miatt végül a második szettben fel kellett adnia, ám előtte ismét nagyszerű győzelmeket aratott. Pedig a spliti viadal előtt annyira fáradtnak érezte már magát, hogy edzőjével Noszály Sándorral, valamint édesapjával is megbeszélte, inkább visszamondja a nevezését. Ám amikor a rendszer rákérdezett, hogy biztosan törölni kívánja-e jelentkezését, másképp döntött. Valami azt  súgta neki, fusson neki, és próbálja meg.

Bátorságát a sors is jutalmazta, hiszen a horvát városban minden a lehető legszerencsésebben alakult. Az első fordulóban az ATP 181. helyén álló argentin Trungelliti feladta ellene a mérkőzését, s másnap is csak párosoznia kellett. Majd jöttek az esőszünetek, amelyek újabb pihenőidőhöz jutatták. Szinte csak a legjobb nyolc között ocsúdott fel, ahol Sevcsenkóval (ATP 248.) találta szemben magát.

− Addigra már rendbe jöttem, s bár elég nagy falat volt az ellenfél, nagyon jól ment a játék – idézi fel a horvátországi negyeddöntőt az MTK Budapest 22 esztendős teniszezője. – Azon a héten ez volt a legjobb meccsem. Az elődöntőben Valkusz Máté következett, aki szerintem jobb formában volt nálam, végig remekül játszott. Úgy gondolom, a mentális erőmnek köszönhettem ellene a győzelmet, mert ő ugyan jobban teniszezett, én viszont stabilabb voltam. S bár a számszerű eredmény szerint simának tűnhet, de valójában nehéz meccs volt, nagyon furcsa fényviszonyok között vívtuk. Szerencsére mindvégig nyugodt tudtam maradni. Egész héten teher nélkül játszottam. Sajnos a döntőben kezdett fájni a hátam, ami miatt fel kellett adnom a meccset.

 

piros portugalia 2022Áprilisban, Portugáliában

 

Piros Zsombor Splitben ismét megtapasztalhatta, hogy akkor tudja a legjobb teljesítményt nyújtani, amikor nem görcsöl rá az eredményre. Amikor a játék szeretete és élvezete vezérli, akkor tudja csak igazán kihozni magából a maximumot. Ez az érzés, pedig már az évvége óta kíséri. A felnőttek közé érkezve korábban igen gyakran egyfajta munkaként gondolt a teniszre, ám néhány hónapja az edzések is ismét örömmel töltik el, nemcsak a mérkőzések. Visszatért a gyermekkori lelkesedése és labdaéhsége, amely a monoton gyakorlásokat is könnyebbé teszik számára. Emiatt tekintget egyre kevesebbet a világranglistára, az eredményeknek szerinte a jól elvégzett, profi munka egyenes következményének kell lenniük.

Persze a Roland Garros előtti időszak ez alól mégiscsak kivétel volt, hiszen edzőjével Noszály Sándorral olyan komolyan vették kitűzött céljukat, hogy még Zsombi ütőjére is a párizsi viadal emblémáját viselő rezgéscsillapítót tették az év elején. Pusztán azért, hogy egyetlen pillanatra se tévessze szem elől hová is igyekszik…

− A juniorgyőzelmemet követő esztendőben szabadkártyával indulhattam az Australian Open felnőtt selejtezőjében. Alanyi jogon azonban most először lehetek ott egy Grand Slam torna mezőnyében. Össze sem lehet hasonlítani az érzést, hiszen csak én tudom, milyen keményen dolgoztam ezért a pillanatért. Minden teniszezőnek ez az álma, olyan ez, mint másnak egy olimpia. Szerencsések vagyunk, hogy egy évben nekünk négy is adatik. És most teljesen mindegy, hogy kvalifikáció vagy főtábla. A lényeg, hogy ott lehetek – összegezte a párizsi kalanddal kapcsolatos gondolatait Piros Zsombor, aki a számára oly sikeres 2017-es esztendőben nemcsak Melbourne-ben, de a francia fővárosban is nyert a juniorok között, igaz párosban. A közelgő utazást megelőzően azonban egy jóval korábbi emléke is eszébe jutott.

Tízévesen, egy családi nyaralás keretében álltak meg szüleivel és testvéreivel Párizsban, s ha már ott voltak, természetesen a „szentélybe” is beléptek. Fogalma sincs arról, hogy kik edzettek akkor éppen a pályákon, vélhetően a legjobb franciák, ám a labdamenetek színvonala máig elkísérte. Csak ámult-bámult, s titokban arra gondolt, egyszer talán ő is eljut erre a mitikus helyre. S hogy soha ne feledkezzen meg a végcéljáról, a souvenirek boltjában egy pici zacskó salakot kért ajándékba, s hozott haza Budapestre.

− Elvárások nélkül vágok neki a Roland Garrosnak, és csak azt kívánom magamnak, hogy teljesen egészséges legyek – beszél a selejtezőkkel számára május tizenhatodikán kezdődő Roland Garrosról Piros Zsombor, aki ugyan még érzi a hátát, de bízik benne, hogy a hátralévő idő elegendő lesz a teljes gyógyulásra. Erőnléti edzőjének, Géczi Ritának köszönhetően ráadásul idén olyan jó fizikális állapotba került, hogy már nem kell félnie a hosszú mérkőzések végén fellépő görcsöktől. A harmadik órában is csak a játékára kell figyelnie, ami nagy nyugalmat és önbizalmat ad neki. Ami pedig a teniszét illeti, Noszály Sándorral az utóbbi időben a támadás utáni helyezkedésre és hálójátékra fektették a legnagyobb hangsúlyt, valamint a második szervák sikerességére. Utóbbi láthatóan egyre jobban beépül a mindennapjaiba, s az elért eredményeiben is nagy része van. Ám az igazi titok talán nem is itt keresendő, hanem abban az elhatározásában, hogy minden nap jobb szeretne lenni, mint az azt megelőzőn volt.

 

piros zsombor geczi ritaval es piros attilaval split dontos 2022.04Split, 2022: Géczi Rita, Piros Zsombor és Piros Attila

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső