Nyomtatás

A székesfehérvári G5-ös junior ITF-torna fiú egyes győztese, Gubi Trisztán egy héttel korábban, Szabadkán párosban nyerte meg első U18-as nemzetközi viadalát.

A New Yersey-ben született fiatal tízévesen került Krafcsik Tamáshoz, aki már akkor érezte, hogy különleges találkozás az övék.

Gubi Trisztán - Fotó: huntennis.hu, Trenka Attila

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A székesfehérvári G5-ös junior ITF-viadalon tette fel a koronát az utóbbi hetek, hónapok egyre javuló eredményeire Gubi Trisztán. A torna fiú egyes döntőjében a Tenisz Műhely játékosa három szettben győzte le a szlovák Marek Nanot, a fináléig vezető úton pedig korosztályának (2005) hazai legjobbját, Mészáros Patrikot is verte. Utóbbi ellen szintén nagy csatát vívott, hiszen 7:5, 3:6, 6:2 volt a végeredmény.

− Óriási önbizalmat adott nekem az egy héttel korábbi, szabadkai páros győzelem – kereste a fehérvári siker okait Gubi Trisztán, aki a szerb tornán Márki Marcell oldalán lépett pályára, s a Halmos, Szőke kettős legyőzésével első ITF-trófeáját szerezte meg. Hat nappal később, Székesfehérváron, már egyesben is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel, aminek szintén volt előjele Szabadkán. – Már akkor nagyon jól ment a játék, hiszen egyesben is a legjobb nyolc közé jutottam. Éreztem, hogy minden rendben van velem. Ekkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy nemzetközi szinten is van keresnivalóm a legjobbak között. Korábban meglehetősen hullámzó teljesítményt nyújtottam, amin nagyon sokat dolgoztunk az egyéni edzéseimen Krafcsik Tamással. Ennek a munkának lett meg az eredménye a mostani négyhetes versenyciklusban.

 

gubi trisztan marki marcell 2022 szabadka junior itfGubi Trisztán és Márki Marcell, a szabadkai tornagyőztes duó

 

Ezek a szép győzelmek azonban Trisztán szerint most azon múltak leginkább, hogy fizikálisan jobban bírta ellenfeleinél, ami a döntő szettekben volt különösen szembetűnő. Az egyébként igen gyakori párostárs, s egyben jó barát, Mészáros Patrik elleni meccsen is az volt a kulcs, hogy a Next Tenisz Akadémián készülő teniszező elfáradt a harmadik szettre, s akkor már nem tudta addigi magas színvonalú játékát hozni, miközben Trisztán visszaesés nélkül tartotta tempóját. Ebben saját bevallása szerint azonban az új labdák is segítették, amelyek nagy szervájának és erős tenyeresének köszönhetően mindig előnyösek a számára.

A döntőben is hasonló koreográfia szerint zajlott a mérkőzés:

− A szlovák fiú ellen sokat hibáztam az első szettben, türelmetlen voltam, nem játszottam jól. Kicsit én adtam oda neki ezt a játékrészt. A másodikban azonban megfontoltabb lettem, nem sietettem a pontokat, ő pedig hibázni kezdett. A döntő szettre ő is elfáradt, ott már nem volt vita. Az erőnlétemet Belkovics Attilának köszönhetem, körülbelül két éve irányítja a fizikális felkészülésemet. A magyar versenyeken ritka a döntő szett, gyakran a tízes tie-breakek döntenek, amiket kevésbé szeretek. Tudom, hogy jól bírom a terhelést, képes vagyok nagyon sokáig tartani a szintemet. Szerencsésnek érzem magam, hogy kellően magas vagyok és jók a testi adottságaim.

Az alig tízesztendős kisfiúval a Metro pályán megismerkedő Krafcsik Tamás már akkor, az első pillanatban látta, hogy egy különleges tanítvánnyal hozta össze a sors, s nemcsak a tehetsége, de a kettejük között gyorsan kialakuló szoros és harmonikus kapcsolat miatt is. Egy hosszú és eredményes együttműködés kezdődött el közöttük, amely az MTK Park Tenisz, majd az MTK-BTC, s végül a Tenisz Műhelybe igazolást is túlélte. S bár Trisztán Selmeci Petráék irányításával vesz részt a csoportos edzéseken, a magánórák továbbra is a BTC szakemberéhez kötik.

− Bár itthon vezette már a korosztályos ranglistát is, ITF juniortornát eddig nem sikerült nyerni – véli Krafcsik Tamás, aki emiatt sohasem aggódott, hiszen a folyamatos fejlődést tartja egy utánpótláskorú játékos, így Trisztán esetében is a legfőbb mértéknek. – Úgy gondolom, minden akkor történik meg, amikor eljutunk az adott a szintre, az ő esetében most jött el a figyelemfelkeltő eredmény ideje. Régóta dolgozunk együtt, s úgy érzem, nagyon sokáig fogunk még, éppen ezért számomra egyáltalán nem volt meglepetés a páros, majd az egyes tornagyőzelem. A játéka előremutató, minden adottsága meg van ahhoz, hogy jó felnőttjátékos legyen belőle. Mert a mi célunk igazából az, hogy addigra tanuljon meg mindent jól és helyesen, az eredmény hajszolása miatt ne maradjanak ki fontos lépcsőfokok. Székesfehérváron kifejezetten nehéz finálét vívott egy nagyon jó mozgású, igen rutinos, mi több, „dörzsölt” játékos ellen. Trisztán az elején kicsit izgult, s amikor végre megnyugodott, akkor fordult a kocka a javára. A döntő szettben már el merte engedni a kezét is, ezért akkor már szinte hengerelt. Persze a teniszben fontos a ranglistahelyezés, de ha valaki túlságosan ráfeszül, azon akár fontos meccsek is elmehetnek. Éppen ezért nem beszélünk erről túl sokat, a mostani eredmény pedig szerintem bennünket igazol. Trisztán eldöntötte, hogy végig szeretne menni a profik felé vezető nagyon nehéz úton, én pedig nemcsak egyetértek ezzel, de támogatom is.

Krafcsik Tamás a 16 éves játékos erősségeivel kapcsolatban nem tudna egyet kiemelni, mert szerinte meglehetősen sokkal rendelkezik. Kiváló fegyvere az első adogatása, aminél csak a második kickszervája hatásosabb, magassága pedig mindkét esetben további előny. Ahogy a stabilitása is. Ha elkapja a fonalat, hosszú időn keresztül képes hibamentesen játszani. A BTC szakembere Trisztán jó kezét, és páratlan ritmusérzékét is dicsérte, ezek felelősek a kiszámíthatatlan ejtéseiért.

 

krafcsik tamas gubi trisztan keki mark 2019Krafcsik Tamás, Gubi Trisztán és Kéki Márk 2019-ben, a korosztályos Ob eredményhirdetésekor

 

Gubi Trisztánt édesapja négyévesen vitte le először egy teniszpályára, igaz nem Magyarországon, hanem az Egyesült Államokban, ahol a fiatal játékos született és élt tízéves koráig. Ekkor költöztek Svájcba, ahol egy berni akadémián folytatta a teniszezést, egy évvel később pedig Budapestre. Kiskorától megszokta tehát az utazást, jól boldogul a különböző kultúrák és nyelvek között, éppen ezért a nemzetközi tornákon való részvételt is kifejezetten élvezi.

− Szerencsés vagyok, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, s bár a világranglistán lehetnék jobb helyen is a tudásom alapján, hosszútávon én is a legjobbak közé vágyom – beszél terveiről Gubi Trisztán, aki több mint négyszáz helyet javított az ITF junior világranglistáján ezen a héten, az 1204.-ről a 780.-ra ugorva. – Tudom, hogy ennek megvalósításához nagyon sokat kell dolgoznom, s kész is vagyok rá. A közeljövőben a legjobb ötszázba szeretnék bekerülni, az év végére pedig négyszáz- háromszáz körül lenni. De a helyezésekre ritkán gondolok, szeretek kis lépésekkel haladni, és kizárólag az előttem álló feladatra koncentrálni. Mindenki másképp éri el a céljait, csak idő és munka kell hozzá. Ezért nem is szoktam az eredményeimet a társaiméhoz méricskélni, ha őket figyelem, azt kizárólag azért teszem, hogy motiváltabban folytathassam az utamat. A támadójáték, a gyors labdamenetek illenek hozzám leginkább, persze ebben annak is nagy része van, hogy a tengerentúlon, kemény pályán töltöttem az első éveimet. Ugyanakkor nem szeretném, ha emiatt beskatulyáznának, sokféle játékstílust tudok hozni. Mindig azt, amire éppen szükség van. A tenisz egy különösen összetett játék, de éppen ezt szeretem benne a legjobban.

A legjobbak közé vezető úton persze még sok mindent kell majd tanulnia a Tenisz Műhely fiataljának is. Krafcsik Tamás szerint például a kiemelkedően jó adogatásait követő első ütéseinek hatékonyságán még éppúgy javítaniuk kell, mint a ritörnök keményebb visszapörgetésén, de a pályán belüli helyezkedésével is a labdák gyorsabb és kegyetlenebb „megölésére” kellene törekednie.

− Számomra az is fontos, hogy egészséges maradjon, a felső testét már most lehetne pluszba erősíteni, de mi nem szerettük volna ezt a fontos kérdést elhamarkodni. Hadd nőjön még egy kicsit, most csak éppen akkora terhelést kaphat, ami ezt még éppen nem gátolja. Szeretném, ha nemcsak a pályán, de azon kívül is sikeres és boldog felnőtt válna belőle. Az eredmények pedig úgyis jönni fognak, ha jól végezzük a munkánkat – jelenti ki Gubi Trisztán jövőjével kapcsolatban Krafcsik Tamás, akinek az utóbbi hetek, hónapok jó eredményei legalább olyan jól estek, mint tanítványának.

 

gubi trisztan szekesfehervar 2022 foto huntennis trenka attilaA székesfehérvári tornagyőzelem idején, 2022-ben - Fotó: huntennis.hu, Trenka Attila

 

FaLang translation system by Faboba