Nyomtatás

Kincses Kolos duplázásával zárult Soroksáron a Tennis Europe U16-os viadala, s ezzel ebben a korosztályban első tornagyőzelmeit aratta. A leányok között döntős Nemcsek Gréta egyesben először jutott fináléba nemzetközi korosztályos viadalon. Bak-Szabó Norina svéd partnerével párosban diadalmaskodott.

Bakonyi Dávid és a tornagyőztes Kincses Kolos - Fotó: huntennis.hu

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Magyar sikerekkel zárult Soroksáron a Tennis Europe 2-es kategóriájú U16-os tornája. Kincses Kolos nemcsak egyesben, de párosban is a legjobbnak bizonyult. A leányok mezőnyében az idén 13 esztendős Nemcsek Gréta jutott a legmesszebbre, ő a döntőben marad csupán alul török ellenfelével szemben, míg párosban Bak-Szabó Norina állhatott a dobogó legmagasabb fokára svéd partnerével Viktoria Kapciaval, miután a fináléban 7:5, 7:5-re legyőzték a Farkaslaki Hints Flóra, Ekaterina Komarov (román) kettőst.

A Soroksári Tenisztanoda idei nemzetközi utánpótlás-tornáját rendezték a héten, a hagyományos Sori Kupa ezúttal is az egyik első szabadtéri viadal a sorban. A bolondos áprilisi időjárás többször is megtréfálta a szervezőket, ám az esőszünetek sem akadályozhatták meg, hogy a nagy létszámú torna végül időben és rendben befejeződjön.

− Huszonnégy országból fogadtuk a versenyzőket, szerencsére igen nagy számban – értékelte a tornát Erdei Csaba, a klub vezetője. – A legmesszebbről egy bolíviai teniszező érkezett. A fiúmezőnyben úgy tapasztaltuk, hogy nagyon sokat erősödött a kvalifikációs tábla a korábbi évekhez képest, úgy is fogalmazhatnánk, hogy az élmezőnyt ebben a kategóriában igencsak megközelítette az üldözők serege. Az ő esetükben a selejtező táblán egyetlen szabad hely maradt csupán, egyébként teltházas volt a fiú mezőny. A lányok között, ahogy azt sajnos már megszokhattuk, kevesebb induló volt, és egyesben a magyarok is kevésbé voltak meggyőzőek, mint a fiúk. Összességében nagyon örülünk, hogy ismét egy eredményes korosztályos tornát rendezhettünk Soroksáron.

A fiúk versenyében az idei U16-os fedett pályás országos bajnokságon ezüstérmet szerző, idén tizenöt esztendős Kincses Kolos volt az első kiemelt, aki egyre jobb formába lendülve, kifejezetten sajnálta, hogy nem tudta ismét összemérni erejét a Pécsett ob-t nyerő Sift Barnabással. Utóbbi második kiemeltként vágott neki a főtáblának, ám az első fordulóban két játékot követően megsérült, s így vissza kellett lépnie a további küzdelmektől. Hogy mi lett volna abban az esetben, ha a soproni fiú szintén eljut a döntőig, azt persze már soha nem tudhatjuk meg, ám az biztos, hogy az MTK fiatalja szettveszteség nélkül érkezett a vasárnapi döntőbe, amelyben nagyon magabiztosan 6:1, 6:1-re verte Bakonyi Dávidot. Kincses Kolos a második fordulóban egy román fiú, valamint a negyeddöntőben Major Áron ellen kényszerült nagyobb csatára, mindkét esetben az első szettben. A befejezést illetően azonban egyetlen esetben sem volt problémája, a második játékrészeket egész héten meggyőző fölénnyel hozta.

− A vizes pálya és a felpuhult, lassú labdák nehezítették, hogy a saját megszokott játékomat hozzam, ezért indultak olyan nehezen számomra a meccsek – tekintett vissza egész heti kiváló szereplésére Kincses Kolos. – Ezúttal tehát az is fontos volt, hogyan tudok alkalmazkodni a körülményekhez. Nagyon sokat kellett küzdenem a rendre visszajövő, lassú labdákkal, de a második szettekre általában megtaláltam a megoldást. Az országos bajnokság előtti időszakban nem voltam túl motivált, ám az ob-döntő visszahozta a kedvemet, s ez azóta sincs másképp. Sőt, egyre többet és jobban edzem, ami ezen a héten egyértelműen meg is mutatkozott a játékomban. S bár első kiemelt voltam, ez egyáltalán nem jelentett terhet a számomra, meccsről meccsre haladtam előre, nem gondolkoztam azon, milyen eredményt várok el magamtól. Szerencsére minden helyzetben nyugodt tudtam maradni, ahogy az ob-n is, ám ezúttal ehhez jó játék is társult. Így állt össze ez a hét, amire bevallom, hogy igen büszke vagyok. Nagyon elfáradtam, s most úgy érzem, jó is, hogy végre vége, de ez egy örömteli fáradtság. A torna alatt minden este nagyon figyeltem a regenerációs gyakorlatok elvégzésére, így akkor nem éreztem megterhelőnek, hogy egyesben és párosban egyaránt végig meneteltem. Moritz Münster korábban a BTC-n készült, jóban voltunk, ám tavaly évvégén visszaköltözött Németországba. A barátságunk miatt indultunk most együtt párosban, s örülök, hogy nyerni tudtunk. Az már kevésbé volt jó hír, hogy egyesben is találkoztunk, mégpedig a negyeddöntőben. Mindketten nagyon izgultunk, az első szettben ekkor is küzdöttem a lassú nehéz labdákkal, mi több, az eső is esett, majd az esőszünetet követően ismét jól megoldottam a helyzetet.

 

sori kupa kincses munster paros gyozelem huntennisMoritz Münster és Kincses Kolos duója, a páros torna nyertese

 

A Major Áron elleni elődöntő fontos pillanata volt a tornának, amire Kolos nagyon jól fel tudott készülni fejben. S bár az Open TV játékosa a meccs elején kicsit meglepte, hiszen 5:4-es állásnál a szettért is szerválhatott, az MTK-s fiatal egyenlíteni, majd fordítani tudott. A második játékrészben pedig már csak egy gémet veszített, igaz a számszerű eredmény nem tükrözte a játék valós képét. Nagyon hosszú játékokat játszottak, az egyikben kilenc egyenlő is volt közöttük, s csaknem két órán át voltak pályán. A Bakonyi Dávid elleni fináléban pedig úgy gondolja, hogy ellenfele jobban izgult nála, ami inkább az eltérő nemzetközi rutinból fakadt, amely egyértelműen az ő oldalán volt. Kolos ugyanis mind az U12-es, mind pedig az U14-es korosztályban nyert már tornát egyesben és párosban is a Tennis Europe sorozatban, az U16-osok között viszont a Sori Kupa jelenti a tökéletes bemutatkozást, hiszen mindkét számban győztesen hagyhatta el a salakot.

A fiú mezőnyben tizenhárom magyar volt a főtáblán, közülük öten jutottak be a második fordulóba, a negyeddöntőkig pedig Kincses Koloson és Bakonyi Dávidon kívül Major Áron és Nagy Botond jutott el.

A tizennégy magyar leány főtáblás viszont már szerényebb eredménnyel büszkélkedhet, hiszen a második fordulóba mindössze Pécsi Boglárka és Nemcsek Gréta jutott be. Innen pedig csak utóbbi lépett tovább, igaz ő itt mindjárt a torna első kiemeltjét, az olasz Annathea Sarat búcsúztatta, mégpedig viszonylag simán, 6:4, 6:2 arányban. A folytatásban az elődöntőben volt ismét nehéz dolga a Vasas SC idén 13 esztendős játékosának, hiszen a cseh Vanessa Dobiasovát 6:2, 6:7(6), 6:4-es nagy meccsen győzte le. S bár a vasárnapi döntőben végül alulmaradt a török Ada Kumrural szemben (1:6, 1:6) ám így is hatalmas bravúrt hajtott végre a nála idősebbek mezőnyében azzal, hogy a döntőig verekedte magát. Eddig ugyanis egyetlen egyszer jutott el a fináléig a Tennis Europe sorozatban, egy héttel ezelőtt Horvátországban, egy U14-es, hármas kategóriájú torna leány páros versenyében.

 

nemcsek greta sori kupa 2. hely 2022A leány torna döntője után, balról Nemcsek Gréta

 

− Igazából én csak jó játékot vártam magamtól, nem gondolkoztam azon, meddig juthatok el – mondta Nemcsek Gréta az eredményhirdetést követően. – Amikor már láttam az ellenfeleket a pályán, akkor úgy gondoltam, hogy pariban lehetek velük. Az első meccsen csak stabilan, hiba nélkül kellett játszanom. A másodikon a megbízhatóság már nem volt elég, ott bizony nagyon okosan kellett felépítenem a támadásokat, nem elkapkodni, nem akartam minden áron nyerőket ütni. Ez így működött is, úgy érzem, nagyon jól játszottam. A harmadikon az esőszünetet követően nagyon mély volt a pálya, az ellenfelem pedig sokat idegeskedett. A cseh lány elleni elődöntőm volt a legkeményebb, de türelmesen hozni tudtam. A fináléban izgultam picit, és az első szettnek nagyon gyorsan vége lett. Ez volt az első nemzetközi döntőm egyesben, úgyhogy nagyon boldog vagyok, s már utazunk is tovább a következő tornára.

A Vasas Körmöczy Akadémián jelenleg Szávay Blanka irányítja Gréti edzéseit, aki nagyon pozitívan értékelte tanítványa eheti teljesítményét. S nemcsak az eredményesség miatt, de azért is, mert a fiatal játékos végrehajtotta azokat a taktikai utasításokat, amelyeket a találkozók előtt adott neki. Ezzel a tudatos meccselés irányába igyekszik terelni a játékost, számára ugyanis elsősorban a hosszú távú célok a mérvadóak, nem pedig a pillanatnyi győzelmek, amiből a jövő heti U14-es zágrábi tornán sem fog engedni.

 

sori kupa bak szabo norina kapcia foto huntennis 2022Leány párosban a Bak Szabó, Kapcia kettős nyert

 

FaLang translation system by Faboba