Nyomtatás

Szerbia, Törökország, Észtország és Dánia ellen az euró-afrikai zóna I. csoportjában játszott a magyar női teniszválogatott.  Az együttes elsőszámú játékosa, Bondár Anna remek idénykezdettel a háta mögött érkezett Törökországba, ahol csoportgyőzelmet vár csapatától. Anna úgy érzi, van benne tartalék, alázatos, kemény munkával kíván egyre feljebb lépni a világranglistán.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Törökország ellen kezdi meg szereplését kedden, Antalyában, a Billie Jean King-kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában a magyar női teniszválogatott. A Babos Csaba által irányított együttes elsőszámú játékosa Bondár Anna lesz, aki hét évvel ezelőtt, 2015-ben mutatkozott be az akkor még Fed-kupa néven futó sorozatban. A tizenhét esztendős korában, Babos Tímea oldalán első mérkőzését játszó teniszező hölgy nagy utat tett meg azóta, tavaly top100-as lett, s a legjobbak között idén is folyamatosan lépked előre. Április 4-én már a 73. helyen jegyezték a WTA összevetésében. Számára azonban nem az együttesen belül elfoglalt vezető szerep miatt lesz emlékezetes a törökországi hét.

− Mindig is nagyon szerettem a csapatért, s különösen az országomért játszani – beszélt a korábbi Fed-kupához fűződő érzelmeiről Charlestonból Törökország felé utazva Bondár Anna. – A mi sportágunkban az egyéni eredmény a mérvadó, a világ különböző pontjain, többnyire magányosan versenyzünk az év folyamán, ezért hiányzott már annyira a csapatverseny. Még belegondolni is furcsa, hogy három éve nem játszottunk együtt a lányokkal. Éppen ezért most nagyon örülök a lehetőségnek, s mindent meg fogunk tenni azért, hogy megnyerjük a csoportunkat, amelyben a szerbek lesznek a legveszélyesebb ellenfeleink. Az idei eredmények alapján látható, hogy valamennyien jó formában vagyunk, magas színvonalú meccsek állnak mögöttünk, tehát minden esélyünk megvan a jó szereplésre.

Annában még ma is élénken él a hét évvel ezelőtti debütálás emléke, amikor negyedik játékosként, Babos Tímea oldalán lépett pályára, s párosuk 7:6, 6:2 arányban verte az osztrák Grabher, Klemenschits kettőst. S bár tét nélküli meccs volt, a hazai közönség és Timi miatt így is pozitívan határozta meg indulását. De a folytatásban is voltak emlékezetes találkozói, a legutóbbi, 2019-es szereplés során a brit Konta ellen három szettben elveszített találkozóját követően, még a nemzetközi szakemberek is csak felsőfokon tudtak beszélni a Hajdúszoboszlói SE játékosának teljesítményéről.

 

bondar konta fed cup 2019Emlékezetes meccset vívott Konta Johannával a britek elleni 2019-es Fed Kupa-összecsapáson

 

Az akkor top100-at jósoló hozzáértőknek pedig 2021-ben igazuk is lett. Anna a legutóbbi az 500-as WTA-tornán, Charlestonban játszott ismét nagy meccset, ám most már a világranglista harmadik helyezett Badosa elen. A találkozót ugyan a spanyol teniszezőnő nyerte 6:1, 6:4-re, ám a magyar játékos ezúttal is megmutatta, nem véletlenül állít maga elé egyre nagyobb és nagyobb célkitűzéseket.

− Az első szettben két gémlabdát is elbuktam, tehát abban is közel voltam egy szorosabb eredményhez – idézi fel a charlestoni második kiemelt elleni, legjobb harminckettő között vívott találkozóját Anna. – A második már az eredmény szempontjából is szoros volt, és reálisabban mutatta az erőviszonyokat. Azt hiszem, azon múlt, hogy nem szerváltam olyan jól, mint ő, az adogatások során magabiztosabb volt nálam. Az alapvonal-játékban azonban egyenrangú felek voltunk. Picin múlt ez a mérkőzés is, a nagyon éles helyzetekben a tapasztalata révén tudott fölém kerekedni. Folyamatos fejlődésben vagyok, úgy gondolom, minél több hasonló szintű meccset játszom, annál erősebb és magabiztosabb leszek. Ebből a találkozóból is, mint általában valamennyiből, igyekszem a lehető legtöbbet tanulni és a következőkön már alkalmazni is ezeket a tapasztalatokat. A játékomat is folyamatosan csiszolgatjuk edzőmmel, Kuhárszky Zoltánnal, miközben a mérkőzések utáni taktikai elemzésekre is sok időt fordítunk. Nagyon sokat jelent számomra, hogy Lyonban és Indian Wells-ben is ott volt mellettem, és a Billie Jean King-kupa utáni isztambuli kétszázötvenezresen is velem lesz. Szükségem van egy kritikus szemre, amely a megerősítéseken túl, a hibáimra is felhívja a figyelmemet, mert tovább és tovább akarok fejlődni. Úgy érzem, van még bennem tartalék.

 

bondar kuharszky 2021Bondár Anna és Kuhárszky Zoltán

 

Anna gyakorlatilag az ausztráliai idénykezdet óta folyamatosan úton van, és a WTA legmagasabb kategóriájú versenyein vesz részt. Már az Australian Openen jól indult számára a szezon, hiszen a kvalifikációból a főtáblára felküzdve magát, az első fordulóban a cseh Siniakovát győzte le 7:5, 7:6(8) arányban, s ezzel első top50-es skalpját gyűjtötte be. A negyedév sok emlékezetes meccse közül ezt tartja az egyik legkedvesebbnek, a másik egyértelműn a Collins elleni. S bár Miamiban a második fordulóban kikapott az amerikaitól (3:6, 6:3, 4:6), a WTA. 8. helyén álló teniszezőnőt hatalmas csatára késztette. Anna ezt a találkozót különösen élvezte a játék színvonala miatt, ugyanakkor arra is büszke, hogy a kellemetlen körülményekhez gyorsan sikerült alkalmazkodnia. A szeghalmi születésű sportoló nem szeret nagy szélben játszani, ám ezúttal az időjárás sem tudta kedvét szegni, s a megnyert második szettben olyan szintre emelte teniszét, amely igencsak biztató a jövőre nézve.

− A hetvenharmadik helyezés nagyon jól hangzik, de én nem szeretnék itt megállni – véli Bondár Anna, aki a dél-karolinai tornán lépett idén először salakra, hiszen november óta folyamatosan kemény borításon versenyez. Eddigi karrierje során ez utóbbin még nem is volt hasonlóan hosszú szériája. – Most szerencsére nincs túl sok védendő pontom, majd a szezon második felében kell erre nagyon odafigyelnem. A minimum elvárás önmagammal szemben a százban maradás, a maximum viszont az előrelépés. Ez persze sok mindentől függ, hiába teszek meg mindent a győzelemért, hiába edzek továbbra is nagyon keményen, soha nem tudhatjuk, mit hoz a holnap. Szerencsére eddig nem voltam sérülékeny, amiben persze az is közrejátszik, hogy borzasztóan figyelek a melegítésre, a nyújtásra, a testem minden reakciójára és általában az egészségemre is. A jó fizikális állapotomat Vaskó Balázs erőnléti edzőnek köszönhetem, aki szerencsére ki tudott jönni hozzám Miamiba, így ott is végig pörgettünk egy igen kemény programot.

A teniszezők esetében azonban a mentális erő is igen fontos, a Tour-on pedig különösen figyelni kell arra, hogy egy játékos szellemileg se fáradjon bele a menetelésbe. Anna szerint ez a veszély őt pillanatnyilag egyáltalán nem fenyegeti, annyira élvezi a legjobbak közötti szereplést. Saját szavaival élve, gyermekkori álmát éli most minden a top100-ban eltöltött nappal. Ezért dolgozott hosszú évek óta páratlan alázattal, s most ennek a munkának aratja gyümölcseit. A korábbi évek ITF-tornáin egyébként is hozzászokott a folyamatos versenyzéshez, azon a monoton, játékost próbáló szakaszon mindenkinek nehezebb átlépnie. Most sokkal több a sikerélménye, s a meccsek között is több ideje jut a felkészülésre és a regenerálódásra.

 

bondar lyon 2022Lyonban, 2022

 

Az örömjátékhoz a páros is hozzátartozik, amelyben éppen Charlestoneban volt újabb sikerben része. A lengyel Frech oldalán három szettben 6:4, 3:6, 10-7-re verték az első fordulóban a tornán második kiemelt, Schuurs, Krawczyk duót.

− Szeretek párosozni, mert plusz mérkőzést jelent, ugyanakkor az egyéni játékot is fejleszti – idézte fel az emlékezetes győzelmet a folyamatos fejlődésre törekvő Bondár Anna. – Először játszottunk együtt lengyel partneremmel, drukkoltunk, hogy felférjünk a táblára, s végül sikerült. A páros specialistának számító ellenfelünket különösen agresszív játékkal leptük meg az első szettben, a második azonban elúszott. A harmadikban kifejezetten jó tenisszel tudtunk visszajönni.

A 24 éves magyar játékos örül a salakos szezon indulásának, hiszen ezen szeret a legjobban játszani. A Grand Slamek közül is a Roland Garros a kedvence, ezért különös izgalommal várja a párizsi tornát, amelyen már biztosan főtáblás. Korábban csak juniorként indulhatott, igaz, akkoriban is már arra vágyakozott, hogy egyszer a felnőttek között léphessen a francia salakra. Erre 2019-ben meg is volt a halvány reménye, amely végül nem vált valóra. Első várakozóként drukkolt, hogy valaki visszalép a kvalifikációs küzdelmektől, amire végül nem került sor.

Idén vélhetően a párizsi álom is valóra válik, ám előbb Törökországban, a magyar női válogatott vezéreként kell bizonyítania.

FaLang translation system by Faboba