Sift Barnabás nyerte a Pécsett zajló fedett pályás korosztályos ob U16-os döntőjét, a bajnokság első aranyát.

A soproni fiatal küzdelmes mérkőzésen győzte le a nála egy évvel fiatalabb MTK-s Kincses Kolost.

Úr Csaba, az SVSE vezetőedzője szerint tanítványa tökéletesen kezelte az esélyesség terhét.

Sift Barnabás és Kincses Kolos

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A Pécsett zajló fedett pályás korosztályos bajnokság első döntőjét a soproni Sift Barnabás, és a BTC-n készülő MTK-s Kincses Kolos játszotta. Az U16-osok fináléjában tehát a mezőny első és második kiemeltje találkozott, érvényesítve ezzel a papírformát. Utóbbi egyetlen kivétellel az egész torna folyamán tartotta magát, csupán Kincses klubtársa, Grossmann Maxim okozott meglepetés, két kiemelt, Góczi Erik (4.) és Jilly Ádám (5.) búcsúztatásával. A csapattársak végül az alsó ág elődöntőjében találkoztak, amelyet az U16-os korosztályba idén fellépő, egy évvel fiatalabb Kincses Kolos nyert 6:2, 4:6, 6:2 arányban. Ezzel pedig megállította az addig remek formában teniszező Grossmannt.

− Az utóbbi hónapokban kicsit lankadt a figyelmem, nem tudtam annyit beletenni az edzésekbe amennyit megszoktam, ezért most nem is éreztem magam igazán jó formában – mondta a Sift Barnabással szemben 6:3, 6:2 arányban elveszített finálét követően Kincses Kolos. – Ugyanakkor a korosztályba is most léptem fel, így nem igazán tudtam, hogy mire számítsak. Hiába voltam tehát második kiemelt, nem tartottam magam favoritnak. A sorsolást látva pedig egyértelmű volt, hogy nagyon nehéz ob vár rám, hiszen a második fordulóban azonnal Halmos Kornéllal találtam szemben magamat, aki tudása alapján később is következhetett volna. Ráadásul az előző héten az új cipőm feltörte a lábamat, ami még a héten is problémát okozott. Kornél ellen nem is voltam stabil a játékban, ám mentálisan nagyon összeszedtem magam. Szerintem ő is érzékelte, hogy egyszerűen nem tud kimozdítani ebből az állapotból s a meccs tiebreak már az enyém volt. Nagy Boti ellen is három szettben nyertem, de itt már egyre jobban formában éreztem magam, fejben pedig továbbra is rendíthetetlen maradtam. Az elődöntőben nem számítottam Maximra, ezen a meccsen, az első szettben jött vissza igazán a játékom, majd egy kisebb hullámvölgy után nyertem.

A döntőben az egyre sikeresebb Sift Barnabás volt az ellenfele, aki országos bajnokságon korábban még nem jutott fináléba. Kolos úgy gondolta, agresszív játékkal van csak esélye a soproni fiú ellen, ha belemegy a hosszabb labdamenetekbe, abból, biztosan ellenfele kerül ki győztesen. A BTC-s fiatal számítása azonban nem jött be, végül Sift akarata érvényesült, aki két szettben nyerte a meccset, s ezzel karrierje első korosztályos országos bajnoki címét.

 

sift u16 2022A soproni Sift Barnabás, az U16-os korosztály fedett pályás bajnoka

 

− Most még nem is tudom felfogni a történteket, annyira boldog vagyok, de holnap biztosan eljön majd az ünneplés ideje is – beszélt érzelmeiről Sift Barnabás az U16-os bajnoki cím megszerzését követően, és az esti páros döntőre készülve, amelyben éppen egyesbeli ellenfele, Kincses Kolos oldalán lépett pályára. – Edzőmmel, Úr Csabával, sokat beszélgettünk az elvárásokról, s ő a győzelem helyett inkább a legjobb négy közé jutást tűzte ki célként. Én azonban az első helyért jöttem, miközben azt is tudtam, ez elég nagy teher lehet a számomra. Éppen ezért meccsről meccsre haladtam, semmi másra nem figyeltem, csak az előttem lévő, éppen aktuális feladatra. S bár valamennyi meccsemet két szettben nyertem, úgy érzem, mindegyik nehéz volt. Nagyon erősen koncentráltam, hiszen ellenkező esetben bárki, bármikor meglepetést okozhatott volna. A döntő volt a legnehebb, hosszú labdamenetekkel, Kolossal igazán nagy csatát vívtunk a végső győzelemért. Örülök, hogy végre együtt indultunk párosban is, egész héten nagyon jól ment a közös játék, remekül megértjük egymást. Remélem, hogy a jövőben a nemzetközi tornákon is megméretjük magunkat egymás oldalán.

A szépszámú soproni játékost a klub nemrégiben igazolt új edzője, Trója Tibor kísérte el Pécsre, akit örömmel dobott a mélyvízbe az SVSE vezetőedzője, Úr Csaba. Még akkor is, ha most különösen sajnálja, hogy nem lehetett ott tanítványa mellett az első országos bajnoki cím megszerzésekor. Pedig nagyon keményen megdolgoztak a sikerért.

− Ez bizony férfimunka volt, hiszen két szettekkel menetelt végig az egész mezőnyön – dicsérte játékosát Sift Barnabást, a soproni szakember. – Az idei év legnagyobb kérdése Barni számára, hogyan viseli majd az esélyesség terhét, és erre láthatóan csattanós választ adott. Meccsről meccsre szépen haladt előre, úgy kezelte a nyomást, ahogy azt megbeszéltük. Azt kértem tőle, élvezze a játékot. Most is, mint mindig, jó teljesítényt vártam el tőle, nem pedig eredményt. Természetesen én is boldog vagyok, hogy megnyerte a korosztályos ob-t, s bár a soproni teendőim miatt nem lehettem velük, hihetetlen örömmel töltött el az a videó, amelyet ifjú kollégám, Trója Tibor küldött nekem a meccs végén. Számunkra fontos a csapat, a közösség, ezért is volt jó látni, ahogy a sok kis soproni a döntőt követően Barnihoz rohant. Számomra így még értékesebb ez a győzelem.

Fedett pályás országos bajnokság. Hotel Makár Kupa, Pécs, Makár Tanya Sport Center 
U16. Fiúk. Egyes. Elődöntők:
Sift Barnabás (SVSE) – Bakonyi Dávid (Pasarét) 6:3, 6:1; Kincses Kolos (MTK) – Grossmann Maxim (MTK) 6:2, 4:6, 6:2.
Döntő: Sift- Kincses 6:3, 6:2.
Páros. Elődöntők: Kincses Kolos, Sift Barnabás (MTK, SVSE) – Győri Lóránt, Halmos Kornél (Gubacsi TK, Vasas SC) 6:1, 6:3; Bakonyi Dávid, Jilly Ádám (Pasarét TK, Alfa TI) – Góczi Erik, Major Áron (Tenisz Műhely, Open TV) 6:4, 6:3.
Döntő: Bakonyi, Jilly – Sift, Kincses 6:2, 6:1.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső