Teniszszülőknek szánt, három részből álló képzési programnak ad otthont áprilisban a Golden Ace a Bókay-kertben.  A klub sportigazgatója, Valkusz Tamás szerint fiatal korban számos hibát lehet elkövetni a versenyeztetés során.

Az előadásokat Pelva Gábor, a Tennis Consultancy egyik alapítója tartja.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A Golden Ace Sport és Tennis Club rendhagyó, ám annál hasznosabb programot szervez áprilisban a versenyteniszben aktívan résztvevő, vagy iránta érdeklődő szülők számára. A Dékány Marcell és Pelva Gábor által alapított Tennis Consultancy az elmúlt egy évben több más klubban is tartott hasonló tájékoztató jellegű előadásokat, a Bókay-kertben azonban komplett sorozatra kerül sor, hiszen április 1-jére, 8-ára és 22-ére is hirdettek előadást. Ráadásul egymásra építkezően, hiszen az első alkalommal egyfajta bevezetőt tartanak a tenisz helyének pontos meghatározásával a kisgyermekek életében, a sportági sajátosságok, követelmények és egészséges célkitűzések ismertetésével, míg a második összejövetelen már a játékosfejlesztési folyamaton belül jelöli ki a szülők optimális helyét. A záró eseményen, amolyan összegzésként, gyakorlati példák ismertetésén keresztül ad majd hasznos tanácsokat az előadó, Pelva Gábor, aki szerint számtalan, a kívülállók számára jelentéktelen apróság határozhatja meg egy teniszező későbbi karrierjét.

A Bókay-kertben a rendező egyesületnek köszönhetően ingyenesek lesznek az előadások, ezért Valkusz Tamást, a Golden Ace STC sportigazgatóját arról kérdezte honlapunk, miért vállalták át a program költségeit?

− Edzőként, klubvezetőként és három egykori, illetve jelenlegi válogatott teniszező édesapjaként egyaránt meg vagyok győződve arról, hogy a szülők ideális helyének megtalálása a sportágunk egyik igen fontos kérdése – tudtuk meg Valkusz Tamástól az esemény meghirdetését követően. – A magyar teniszben eltöltött hosszú évtizedek alatt azt tapasztaltam, hogy a gyermekek útját kísérő személyek számtalan, sok esetben igen komoly következményekkel járó hibát követnek el. Az egyik ilyen alapvetés, hogy egyszerűen magával a tehetség fogalmával sem igen tudnak mit kezdeni, azt helyesen értelmezni, kezelni. Enélkül pedig támogatni, segíteni sem igazán tudják gyermeküket ezen az igen nehéz úton. Még az úgymond félprofik esetében is számtalan hiba tapasztalható. Ezek következményei persze csak később jelentkeznek, amikor már nincs mód a korrigálásra. Ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy minél előbb, akár már a tényleges versenyzés megkezdése előtt szembesüljenek a szülők a rájuk váró kihívásokkal. Az előadássorozatnak amolyan felvilágosító jelleget szánunk, amelyben a résztvevők betekintést nyernek a mi szakmánk őket érintő részeibe is. Úgy gondolom, sportágunkban a család közösen felel egy-egy teniszkarrier sikerességéért, ami korántsem magától értetődő feladat. Ezért vállaltuk az esemény finanszírozását és nem csak a mi versenyzőink szülei számára, hiszen a környező tenisziskolák vezetőit is tájékoztattuk a lehetőségről. Reméljük, minél többen leszünk.

 

bokay kert play and stay 2021.11Play and Stay verseny tavaly novemberben a Bókay-kerti pályákon

 

A program megvalósításában a sportigazgató mellett, a klub ügyvezető igazgatója, Hasuly Yvette is aktív szerepet vállalt, ezzel is hangsúlyozva, hogy a Bókay-kerti egyesület vezetősége számára fontos a hazai utánpótlás-nevelés színvonalának fejlesztése. S bár egyelőre nem tudják, mire számíthatnak, lesz-e elegendő nyitottság a szülőkben a részvételre, semmiképpen nem akarták a kínálkozó lehetőséget elszalasztani. Mert ha csak néhányan változtatnak is a versenyzéshez való saját, illetve gyermekük hozzáállásán, már akkor eredményes volt az esemény meghirdetése.

− Szerintem az a legfontosabb, hogy a gyerekek önállóan, a sportág iránti szeretettől vezérelve induljanak el a versenyzés nehéz útján, amely később a lehető legjobb alkalmat adja majd a serdülőkori energiák levezetésére. A sikerélmények pedig az egészséges felnőtt szellemiség kialakulásához járulhatnak igen határozottan hozzá. Persze a minőségi munkáról sem szabad megfeledkezni, a teniszpályán és az iskolában egyaránt teljesíteni kell az elvárásokat. Nem szabad azonban elvennünk a gyerekek kedvét a sportolástól, amely testi-lelki jólétük alapjait szolgálja – összegezte a programmal kapcsolatos gondolatait Valkusz Tamás, aki bízik benne, hogy minél több érdeklődő szülőt láthatnak majd vendégül az áprilisi eseményeken, a Bókay-kertben.

*

A Facebook-on találtuk, hasznos tanácsok:

Edgar Giffenig a "Nagy teljesítményű teniszezők fejlesztése" szerzője
AMIT EGY VERSENYZŐ TENISZEZŐ APJÁNAK TUDNIA KELL
1. A versenyszerű tenisz nagyon nehéz, és az úton sem lesz soha könnyebb.
2. A tenisz sokkal egyszerűbbnek tűnik a pályán kívülről nézve.
3. A vereség a sportág része.
Profi szinten is csak egy játékos tér haza győztesként egy bizonyos héten.
Készülj fel lelkileg, a gyermeked gyakran veszíteni fog.
4. Ha még sosem teniszeztél versenyszerűen, akkor tényleg fogalmad sincs arról, mi történik a pályán.
5. Válság mindig lesz. Igazságtalan és/vagy meglepő nyereségek, önbizalomvesztés, sérülések, labdák jó kihívások, stb.
Mind ott várnak rád a sarkon túl. Légy türelmes, a válságok is a folyamathoz tartoznak.
6. Ha állandóan új edzőket keresel, valószínűleg nem a tanárral van a probléma.
7. Még ha meg találtad az ideális edzőt, tökéletesen dolgozol és minden optimálisan működik, az eredmény akkor sem irányítható, nem garantálható.
8. A tenisznek még magas színvonalon is szórakoztatónak kell lennie a számodra. Akár szülő vagy, akár játékos.
Ha valamelyikőtök nem szórakozik, akkor valamit rosszul csináltok.
9. A játékosnak sokkal motiváltabbnak kellene lennie nálad.
Amikor ez nem így van, akkor a katasztrófa felé vezető útra léptél.
10. Ha frusztráltnak érzed magad, képzeld el, hogyan érez a gyermeked...
@edgar_giffenig_tennis
FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső