A két héttel korábbi U18-as mesterverseny két győztese, Dankó Vanesa és Boros Attila nyerte a Pécsett a felnőtt fedett pályás magyar bajnokságot.

A párosok között a Bartha Panna, Badics Mila, valamint a Bartakovics Marcell, Cseresznyés Máté kettős végzett az élen.

Bartha Panna, Dankó Vanessa és Bíró Melinda - a képről a másik bronzérmes, Semperger Ivett Rebeka  hiányzik

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A Pécsett rendezett fedett pályás országos bajnokságon idén a fiataloknak jutott a főszerep, topjátékosaink jelenleg a nemzetközi porondon vitézkednek. A férfiak esetében a Davis Kupa-mérkőzés miatt volt elképzelhetetlen, hogy teljes legyen az ob-mezőnye, de a hölgyeknél is sokan éppen a világ egy másik pontján játszanak. Ennek fényében nem is meglepő, hogy a két friss bajnok, Dankó Vanesa Dalma és Boros Attila éppen két héttel korábban, az U18-as mesterverseny győztesének járó trófeát emelhette magasba.

A hölgyek negyeddöntőjébe nem is jutott be 18 évesnél idősebb játékos, így a viadal akár egy korosztályos ob érzését is kelthette. Meglepő eredmények is csupán az alsó ágon születtek, a második kiemelt Varga Viktóriát óriási csatában verte a nála egy évvel fiatalabb Bak-Szabó Norina (6:1, 3:6, 10-2), majd utóbbit Semperger Ivett Rebeka búcsúztatta hasonlóan kiélezett küzdelemben (2:6, 6:4, 10-3) a negyeddöntőben. A többi ágon a legjobb nyolctól kezdődően csak két szettes győzelmek születtek, s a játéktudásuk alapján esélyesebbnek ítélt teniszező hölgyek nyertek. A döntőben pedig a hamarosan tizennyolcadik születésnapját ünneplő pécsi Bartha Panna, valamint a BTC-n készülő nála egy évvel fiatalabb Dankó Vanesa találkozott. S mivel a legutóbbi összecsapáson Panna nyert, s az idényt is remek formában kezdte a nemzetközi színtéren, inkább ő tűnt favoritnak.

Dankó azonban nagyon jó játékkal lepte meg nagy riválisát, és kiélezett csatában ugyan, de két szettben legyőzte Barthát.

− A BTC-n tavaly ősszel rendezett ITF-tornán szenvedtem igen fájó vereséget tőle, így ezt a találkozót most amolyan visszavágónak is fel lehetett fogni – idézte fel legutóbbi párharcukat Dankó Vanesa, aki mindenképpen a döntőbejutást tűzte ki maga elé célul, a sorsolás alapján pedig a Panna elleni fináléra készült leginkább lelkileg. – Akkor három szettben kaptam ki tőle, szerintem fejben és kondiban ment el a végén a meccs. Most azonban mentálisan végig nagyon erős tudtam maradni, s szerintem ez volt a győzelem kulcsa is. S bár mind a ketten alapvetően támadó stílusban játszunk, azért nagyon sok különbség van közöttünk. Úgy érzem, hogy én tudok több extrapontot és bravúros megoldást bemutatni, miközben Panna a legnehezebb pillanatokban is hihetetlen stabilitásról tesz tanúbizonyságot. Bevallom, ezen a téren nekem viszont még van némi javítanivalóm. Ő is arra törekedett, hogy lenyomjon a pályáról, ám ellenem ez a taktika nem jött be, mert le tudtam gyorsítani. Nagyon jó meccs volt, s bár hibáztunk is, azért szép labdameneteket is láthatott a döntő közönsége. Szerencsére nem ragadtak magukkal az érzelmeim, az utolsó pillanatig higgadt tudtam maradni. Számomra egyébként is nagy feladat, hogy a bennem lobogó tüzet, amelyre nagy szükség van, okosan kordában tudjam tartani.

A friss felnőtt bajnok idén még úgy nem örült győzelemnek, mint Panna ellen, amiben annak is nagy része van, hogy a cím megszerzését óriási dolognak tartja. Bár azt kifejezetten sajnálja, hogy nem tudott a ma már WTA-tornákon jeleskedő hazai élmezőny ellen játszani, de úgy véli, hogy a jövőben még sokszor lesz rá alkalma. Most pedig az ünneplésnek adja át magát, hiszen az eddigi és az előtte álló sok munkát néha ellensúlyoznia kell az öröm pillanataival. Utóbbit most is az őt feltétel nélkül segítő családjával, valamint a BTC közösségével – különös tekintettel edzőjére, Kaszás Benjáminra, kondiedzőjére Varga Antalra, valamint sportpszichológusára, Nagy Cynthiára – osztja meg. S ahogy két héttel korábban, az U18-as mesterversenyen aratott győzelmét követően fogalmazott, most is következetes munkában jelölte meg az előtte álló utat.

Bartha Panna az egyes döntőt követően párosban vigasztalódhatott, hiszen Badics Mila (Kiskút TK) oldalán 3:6, 6:4, 14-12-re nyert a szegedi Bíró Melinda, Kis-Czakó Eszter kettős ellen. Utóbbiak igen összeszokott duó hírében állnak, évek óta együtt játszanak, s most is különösen nehéz ellenfélnek bizonyultak.

− Nagyon figyelnünk kellett a győzelemhez, hiszen először indultunk együtt Milával, de a torna során szerencsére gyorsan összeszoktunk – mondta a győzelem után honlapunknak Bartha Panna. – Három meccslabdát is hárítottunk, és csak a második előnyünket tudtuk győzelemre váltani. A nézők szerint nagyon izgalmas meccs volt, de hát Melinda és Eszter nagyon jó páros. Az egyéni sajnos most nem jött össze, nem úgy ment a játék a döntőben, ahogy szerettem volna. Pedig hazai pályán, az ismerősök előtt jó lett volna nyerni. A tornába egyébként is fokozatosan jöttem bele, Molnár Kitti ellen már nagyon jól játszottam a negyeddöntőben. Kis-Czakó Eszter viszont meglepett kicsit az első fordulóban, de jól megoldottam a helyzetet. Ilyen a tenisz, örülök az érmeimnek, hiszen egy arany és egy ezüst volt a mai termés. Soha rosszabbat!

 

fedett ob 2022KIncses Kristóf, Boros Attila és Bartakovics Marcell. A képről a másik bronzérmes, Sztasák Jonatán hiányzik

 

A férfi mezőny legnagyobb favoritjának az első helyen kiemelt Bartakovics Marcell tűnt, aki igen magabiztosan menetelt az elődöntőig. A legjobb négy között azonban a Vasas SC elsőéves felnőtt játékosa, Boros Attila várta, aki az utóbbi időben egyre meggyőzőbben utasítja maga mögé hazai riválisait. A legutóbbi öt magyarországi tornáján – négy F1-es viadalon, valamint az U18-as mesterversenyen – egyszer sem talált legyőzőre, s titokban már a hatodikra készült.

− Egyáltalán nem voltam biztos a győzelmemben, Marci ugyanis igen kemény ellenfélnek ígérkezett – beszélt az elődöntő előtti érzéseiről Boros Attila, aki saját bevallása szerint viszonylag nehezen jött játékba ezen az Ob-n. Ebben persze annak is része volt, hogy a legjobbak távollétében óriási lehetőségként tekintett a tornára, s ebben edzője, Bocskay József is egyetértett vele. – Túlságosan belefeszültem a meccsekbe, s időre volt szükségem, hogy ezt az elég gyors pályát megszokjam. Talán a második fordulóban, Riskó Roland ellen játszottam a legrosszabbul. Deli Mersével szemben a második szettben lendültem játékba, a legjobban azonban kétségtelenül az elődöntőben, Bartakovics ellen teniszeztem. Vele szemben azonban másképp esélyem sem lett volna. Azt hiszem, jobban variáltam a játékot, és a nagyon hosszú labdameneteket is én bírtam tovább. Pillanatnyilag kétségtelenül nagyon jó az erőnlétem, a Vasasnál Kiss Dániellel hat hétig alapoztam az idény előtt, napi két-két és fél órákat. Az a tapasztalatom, hogy itthon pillanatnyilag mindenkinél jobban bírom a meccseket fizikálisan. Azt hiszem ezúttal is ez volt a döntő.

A Bartakovics Marcell elleni találkozó tehát egy amolyan előrehozott finálé volt, a bajnoki cím sorsa azonban mégsem szombaton, hanem vasárnap, Kincses Kristóf ellen dőlt el. A Vasas teniszezője szerint az MTK-s játékos sokakat meglepett egész hetes jó szereplésével, a meccseit látva, teljesen megérdemelten jutott a fináléba. Itt azonban a fontos pontokat rendre Boros csinálta meg, aki a nagy lehetőség kapujában azért eleinte izgult is picit. Ezt a természetes drukkot legyőzve, végül magabiztosan szerezte meg első felnőtt bajnoki címét.

Kincses Kristóf pedig az egyes döntőt követően öccsével, Kolossal, a páros fináléban volt érdekelt Bartakovics Marcell és Cseresznyés Máté ellenében. S bár az aranyérmet nem tudták megszerezni a sokkal rutinosabb duóval szemben, Kristóf így is elégedetten zárta a felnőtt ob-t.

− A korosztályos mesterverseny sajnos rosszul alakult a számomra, amiért nagyon csalódott voltam – beszél a két héttel korábbi U18-as viadalon történtekről Kincses Kristóf. – Most volt is bennem egyfajta dac, hogy megmutassam mit is tudok valójában. Végül a szerencse is mellém állt, hiszen a második kiemelt Borsos Gábor ellen kezdtem volna, aki visszalépett, s helyette Héjjas Csongor lett az ellenfelem. Gabó Davis Kupa-játékos, hatalmas szervával, ami egy gyors kemény pályán biztosan hátrány lett volna a számomra. Örültem a cserének, Csongit jól ismertem, ellene tudtam, hogy sokkal nagyobb eséllyel léphetek pályára. Ez így is lett. Szoros és nehéz meccsek következtek ezután, de az esélytelen nyugalmával léptem pályára, ami azért levette a terhek egy részét a vállamról. Párosban Kolossal továbbra is nagy összhangban játszottunk, ám a döntőben azért a tét miatt feszültebbek voltunk a szokásosnál. Marciék pedig nagyon jól játszottak. Boldog vagyok a két ezüstéremmel, öcsémmel pedig szerintem még lesz esélyünk arra, hogy felnőtt ob-t nyerjünk!

Fedett pályás felnőtt országos bajnokság. Pécs.
FÉRFIAK. Elődöntők:
Boros Attila (Vasas SC) – Bartakovics Marcell (Kőszegi SE) 6:4, 6:2; Kincses Kristóf (MTK) – Sztasák Jonatán (Tenisz Műhely) 6:2, 6:3.
Döntő: Boros – Kincses 6:2, 6:2.
Páros, elődöntők: Kincses Kolos, Kincses Kristóf (MTK) – Zeljenka Martin (Fagyas TC), Péter Soma (MTK) 6:7(3), 6:3, 10-6; Bartakovics Marcell, Cseresznyés Máté (MTK) – Boros, Sávay Zalán (Vasas SC) 3:6, 6:2, 10-6.
Döntő: Bartakovics, Cseresznyés – Kincses, Kincses 6:4, 6:1.
NŐK. Elődöntők: Dankó Vanesa Dalma (MTK) – Bíró Melinda (Gellért SE) 6:1, 6:4; Bartha Panna (PVTC) – Semperger Ivett Rebeka (Budaörs SC) 6:1, 6:1.
Döntő: Dankó – Bartha 6:4, 7:6(4).
Páros. Elődöntők: Badics Mila (Kiskút TK), Bartha – Berényi Eszter (Tenisz Műhely), Mihálka Zsófia (Alfa TI) 7:6(5), 6:1; Bíró, Kis-Czakó Eszter (Gellért SE) – Murzsa Gréta (Vasas SC), Semperger 6:1, 6:3; Döntő: Badics, Bartha − Bíró, Kis-Czakó 3:6, 6:4, 14-12.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső