Több mint négyszáz indulóval zajlik Budapesten a Körmöczy Zsuzsa ITF 700-as szenior torna.

A viadal résztvevői egyhangúan állítják, nem a győzelem, hanem a játék szeretete tartja őket hosszú évek, évtizedek óta a teniszpályán.

A torna szervezői hat napon át, szinte megállás nélkül dolgoznak a népes és színvonalas mezőny méltó kiszolgálásán.

Pintér András, ifj. Körmöczy Zsuzsa, Kende László, Bogár Szabó Éva és Szekrényes Zsolt

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Az előzetes igen optimista becsléseket is túlszárnyalta a valóság a Körmöczy Zsuzsa nevét viselő, Budapesten zajló nemzetközi szenior teniszversenyen. A 700-as ITF-tornára ugyanis rekord létszámú nevezés érkezett, s végül nem kevesebb, mint 430 tapasztalt játékos lépett pályára a négy fővárosi helyszínen. A Park Teniszklub, amely a viadal főhadiszállásának számított, ugyanis kicsinek bizonyult a félezer mérkőzés lebonyolításához, így a szervezők a Grand Slam Park, a Sport11 és a Muskétás Teniszcentrum pályáit is igénybe vették a hat nap alatt.

A legnagyobb forgalom kétségtelenül péntekre esett, amikor a reggeli indításkor 133 mérkőzés került fel a meccstáblára. Óriási szám, a versenyigazgató, Bíbok Tamás szerint azonban derekasan állták a sarat, délután pedig még arra is sort kerítettek, hogy a tavalyi évben világranglista vezető magyar játékosokat, Bogár-Szabó Évát, Kende Lászlót és Szekrényes Zsoltot köszöntsék.

− A koronavírus-járvány miatt az utóbbi két esztendőben nagyon sok torna elmaradt, eleinte ráadásul éppen a szenior korosztályt érintették leginkább a tiltások – beszélt a különleges szervezési körülményekről Bíbok Tamás. – A játékosok tehát nemcsak itthon, de külföldön is ki voltak éhezve egy igazán színvonalas nemzetközi tornára. Ennek is része volt abban, hogy több csúcsot is megdöntöttünk ezen a héten. Az egyik legörömtelibb változás, hogy a korábban megszokottnál jóval több magyar teniszező nevezett, amiben a szenior szövetségnek is sok munkája van, hiszen az utóbbi időszakban nagy hangsúlyt fektettünk a fiatalabb korosztályok, és a korábbi élversenyzők bevonásába. Ami pedig a rekordokat illeti, a férfi ötvenöt éves kategóriában egy teljes hatvannégyes táblát ki tudtunk állítani, ami azért nemzetközi összehasonlításban is nagy dolog. A hölgyek is a szokásosnál többen voltak, az ő mezőnyükben is több igen népes tábla alakult ki. És ami tényleg nagy kuriózumnak számít, az a kilencven esztendő feletti férfiak versenyének megrendezése. Igaz, mindössze három fővel, ám ez még a világbajnokságok történetében sem adódik meg minden alkalommal. A Körmöczy Zsuzsa 700-as szenior ITF-tornán azonban ezt is sikerült összehozni.

A szervezőbizottság tíz tagjának tehát bőven van dolga a közel egyhetes viadal során, s még olyan igen fontos dolgokra is figyelniük kellett, mint Park Teniszklub teraszának befedésére, hiszen így nyílt csak lehetőségük arra, hogy a játékosok a meccsek előtt, után vagy éppen között kényelmesen beszélgethessenek. A szeniortenisz ugyanis nemcsak a győzelemről szól.

−  Régen nagyon sokat kísértük el édesapánkat a tornáira, így amikor testvéremmel, Emesével, mi is beléptünk a „korba”, versenyezni kezdtünk – beszél családi indíttatásáról Szekrényes Gyöngyi, aki Feneketlen-tónál édesapjával és ikernővérével együtt vett részt. – Olyan ez nekünk, mint egy igazi nagy család, sok ismerős arccal, nagyon jó hangulattal. Bár megszakításokkal gyerekkorunkban is játszottunk, mi azért amatőrök vagyunk apához képest. Munka mellett, munka után próbálunk edzeni, nyáron heti háromszor, télen egyszer van rá módunk, hiszen Gyöngyösön egyetlen fedett pálya üzemel pillanatnyilag. A magam részéről jobban szeretem a nehéz meccseket, a jó labdamenetek, még akkor is, ha vesztesként kell elhagynom a pályát. Azért jövünk, mert szeretjük a teniszt.

Gyöngyi tavaly ősszel az umagi világbajnokságon is részt vett, amelyet mesebeli hangulatú tornaként jellemez. Ez volt az első világversenye, s már ezért az egy élményért érdemes volt belekezdenie. A megnyitó érzése éppen úgy felejthetetlen számára, mint az addig csak a televízióból ismert umagi centerpályán lejátszott, horvátok elleni meccsük.

 

szenior balta serfozo szekrenyesgyongyiBalta Rózsa, Serfőző Eszter és Szekrényes Gyöngyi

 

A Park Teniszklub téliesített teraszán Gyöngyi mellett egy másik Umagot megjárt versenyző ült, Balta Rózsa személyében, aki a szenior teniszezők egy egészen más csoportját képviseli. Azokét, akik csak felnőtt korukban köteleződtek el a sportág iránt.

− Egy spanyolországi nyaralás során fogtam először ütőt a kezembe, s bizony már harminc is elmúltam akkor, idézi fel első találkozását a tenisszel Balta Rózsa, aki Szekrényes Zsolttal párban két éven át volt világelső a közelmúltban. – Hazatérve folytattam a játékot, s nálunk Gyömrőn akkor Kisantal Péter volt az edző. Az ő nógatására kezdtem el versenyezni, amiért a mai napig hálás vagyok neki, hiszen egy percig sem bántam meg a döntésemet. Pedig éveken át folyamatosan kikaptam, ám a kitartásomnak végül csak meg lett az eredménye. Húsz éve már, hogy Keszthelyen az első tornát megnyertem, s azóta már több vb-n is jártam. Számomra a törökországi, első részvétel volt a felejthetetlen, hiszen Antalya hatvan pályás komplexumában kettő híján ezer teniszező indult. Hihetetlen élmény volt! Jelenleg Punyi Gáborral edzem heti két alkalommal, számomra ez az igazi kikapcsolódás, vagyis most márt a külföldi tornák jelentik a nyaralást.   

A Szenior Tenisz Szövetség számára igen fontos, hogy minél több, korábbi éljátékost nyerjen meg, s kapcsoljon vissza a hazai és külföldi teniszéletbe. S hogy ez a meggyőzés egy jobban alakul, arra Serfőző Eszter a legjobb példa, aki ezen a Park Teniszklubban kezdte újra a versenyzést. A többszörös korosztályos és felnőtt vidékbajnok, korosztályos válogatott jelenleg a GYAC teniszszakosztályának, valamint az MTSZ gyerekbizottságának vezetője, így teendője rengeteg, mégsem tudott ellenállni a kísértésnek.

− Bevallom, hiába életem szervez része a tenisz, a versenyzés maga nagyon hiányzott – ismeri el Serfőző Eszter. – A versenyzői lélek az, ami megmozdult bennem, úgyhogy vannak céljaim, szeretnék ismét válogatott lenni és világversenyekre eljutni. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy teljesen sohasem álltam le, hiszen az osztrák csapatbajnokságban harminc éve játszom, csak a gyermekeim születésekor hagytam ki egy-egy rövidebb időszakot. Célirányosan három hete kezdtem el gyakorolni, a GYAC néhány kedves szeniorjátékosának segítségével. Ma egy a világranglistán előkelő helyen álló ellenfelem volt, az első szettet simán hoztam, a másodikban azonban örültem, hogy le tudtam zárni. A kondimon még dolgoznom kell, ha valóban sikeres akarok lenni.

A Győrben edzősködő, és korábban tenisziskolát is vezető szakember telefonjára eközben folyamatosan érkeztek az üzenetek, tanítványai érdeklődtek az eredménye felől. Serfőző Eszter ennek kapcsán nem is titkolta, hogy nekik is példát szeretne mutatni a versenyzéssel. A szombati, második kiemelt elleni találkozójára éppen ezért a lánya is elkíséri majd.

A péntek kora esti players partyn Bíbok Tamás és Erdei Csaba, a Szenior Tenisz Szövetség elnöke köszöntötte az indulókat, majd a korábbi elnök, Pintér András mesélt Körmöczy Zsuzsáról, a legeredményesebb magyar női teniszezőről, akit ő még személyesen láthatott játszani. S bár szenior tornán soha nem indult, nagyon is támogatta az idősebb korosztályok versenyzését is. Ifjabb Körmöczy Zsuzsa, a nagy bajnok leánya örömmel fogadta el a szervezők invitálást, hiszen maga is mindent megtesz édesanyja emlékének ápolására. S ezt egy róla elnevezett tornánál szebben nem is tehetnék.

A három világelső személyesen vette át a szövetség által készített emlékplakettet. Bogár Szabó Éva, aki három Európa-bajnoki cím birtokosa szerint ez a díj nemcsak megtiszteltetés, de visszaigazolás is a számára, a befektetett munka nem volt hiába. Az erkölcsi elismerésen túl pedig azt is fontosnak tartja, hogy mostantól egy újabb szép díj emlékezteti eredményeire a többi trófea mellett. Kende László 2016-ban volt először világelső, igaz akkor férfi párosban. S bár csak negyvennyolc évesen kezdett teniszezni, amikor már nem folytathatta a kosárlabdát és a focit, már ez lett a leghűségesebb szerelme. Igaz, a sportok terén továbbra is fontosnak tartja a változatosságot, heti három tenisz mellett négyszer úszik, és a szobakerékpárját is naponta használja. Szekrényes Zsolt is örömmel vette át a díjat, ám neki nem maradt túl sok ideje az ünneplésre, hiszen az ellenfele már a pályán várta. A korábbi első osztályú játékos, vidékbajnok teniszező, aki leányait is megfertőzte a sportág szeretetével, s Gyöngyösön korábban Punyi Gábor is a tanítványai között volt, szenior eredményeire is büszke, nemrégiben a világelsőt is sikerült legyőznie, s bár továbbra is munka mellett játszik, ameddig bírja, nem is hagyja abba.

Erdei Csaba, a szövetség elnöke szerint a hazai szenior teniszéletnek óriási lökést adott, hogy tavaly, immáron központi szervezéssel, ott lehetett a magyar válogatott a világversenyeken. Ehhez az MTSZ-szel kötött együttműködés adta meg a hátteret, amit ezúton is köszönnek a sportág vezetőinek. A világ- és Európa-bajnokságokon való részvétel pedig láthatóan meghozta a korábbi éljátékosok kedvét is a versenyzéshez, számukra láthatóan növekedett az elmúlt évben. A tagság bővüléséhez azonban az összetartó közösség és a jó hangulatú versenyek – mint például a Park Teniszklubban zajló Körmöczy Zsuzsa 700-as ITF-tona  – is nagyban hozzájárultak.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső