A junior-világranglistán Mészáros Patrik a legelőkelőbb helyen jegyzett magyar játékos. A Next Tenisz Akadémián Papp Sándor irányításával készülő 16 éves teniszező előtt sorsdöntő két év áll. Mester és tanítványa egyetértenek abban, hogy az adogatások gyorsaságán, a befejező játék pontosságán és a lábmunkán még van mit javítaniuk.

Bartakovics Marcell, Mészáros Patrik és Papp Sándor

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A korosztályos világranglisták szempontjából mindig különösen érdekes a január elsejei állás, hiszen ilyenkor adják át helyüket a fiatalabbaknak az utánpótlás-éveiknek búcsút intő „kiöregedő” játékosok. Az ITF idei összevetésében a junior fiúk mezőnyében így lépett elő legjobb magyar teniszezővé Mészáros Patrik, aki január 3-án a 422. helyen állította be új karriercsúcsát. A 2020-as évet még az 1641. pozícióban záró fiatal játékos 2021-ben nagy lépésekkel haladt előre a nemzetközi porondon, s amennyiben valóra szeretné váltani terveit, ebből a ritmusból 2022-ben sem engedhet. Játékos pályafutásának kulcsfontosságú két éve áll előtte, amelyet edzőjével, Papp Sándorral már jó alaposan megterveztek.

− Az idei év végére természetesen azt szeretnénk, ha a legjobb száz-százötven környékére érne oda, hiszen akkor az utolsó esztendejében lehetősége nyílna arra, hogy junior Grand Slam-tornákon induljon – véli Papp Sándor, akit a közelmúltban alapított klubjába, a Next Tenisz Akadémiára is követett több egyesületet is megjárt tanítványa, aki szerinte 2021-ben teljesítette a vele szemben támasztott elvárásokat. Nyert országos bajnokságot, a Tennis Europe-on a legjobb százban zárta az U16-os kategóriát, az ITF-en pedig már első közel teljes évét követően a 700-on belülre került.

– Úgy gondolom, egy teniszező életében fontosak ezek a sarokpontok, a végső, nagyobb cél érdekében jó, ha valamennyit teljesíti egy fiatal. Egyrészt megtanul tervszerűen dolgozni és élni, másrészt pedig lépésről lépésre érik meg az újabb és újabb feladatokra. Persze az is fontos, hogy időközben a szükséges komoly munkát is elvégeztük, ami egy határozott fejlődésben öltött testet. Persze a feladatainknak is csak most jön igazán a java, az adogatások sebességében és stabilitásában, a befejező ütések, különösen a röpték tökéletesítésében, és a lábmunkában még bőven van mit tennünk. Ráadásul ez az a szint, ahol egyre nagyobb szerepet kap a monotóniatűrés, a kitartás és az alázat. A juniorkor végén a legjobbak már mind tudnak teniszezni, s az juthat csak át ezen a nehéz időszakon, aki valóban mindent megtesz egy sikeres felnőtt karrier érdekében.

Papp Sándor szerint adottságai és képességei szerint Patrik előtt nyitva áll ez az út, ám a következő két esztendő kőkemény munkájára is szükség lesz tehetsége maximális kibontakoztatásához. Ami pedig a versenyprogramot illeti, most mindenképpen a junior ITF-tornákra koncentrálnak a már említett korosztályos top 100-150 elérése miatt. A téli hónapokban, elsősorban a koronavírus-járvány miatti bizonytalanság okán, egyelőre inkább a közeli célpontokban gondolkodnak, így gyengébb tornák is beleférnek a programba. A szezon során azonban a szövetséggel együttműködve a G3-as és G2-es viadalok kerülnek majd előtérbe, ahogy a hazai F1-es kategória is jó kihívásnak ígérkezik számára.

A Next Tenisz Akadémia szakembere szerint a páros játékra is nagyobb figyelmet fordítanak majd a jövőben, a világranglistán Patrik előtt állók közül ugyanis többen éppen ennek köszönhetően gyűjtöttek eddig nála több pontot. Rejtett tartalékok tehát nemcsak tanítványa játékában, hanem a versenyeztetésében is akadnak. A nemzetközi környezet egyébként is egyre fontosabb lesz Patrik számára céljai elérésében, bár most még az iskolai kötelezettségekkel is számolniuk kell.

 

meszaros patrik u16 summer cup 2011

 

− Mivel eddig nem volt gondom a sulival, a magántanulói státuszt sem kértük, a reggeli edzések után már futok is be az órákra, és csak ezek után gyakorlok ismét – beszél feszített napirendjéről Mészáros Patrik, aki pontosan tudja, hogy az előtte álló két esztendő fogja meghatározni későbbi sorsát. – Az ITF-tornák azonban igen sokat változtattak az életemen, amit egyre nehezebb az eddigi hagyományos rendszerben folytatni. A tenisz ugyanis nagyon fontos a számomra, most ezt kell nagyon nyomnom, miközben a sulival sem szeretnék végérvényesen lemaradni. Most zárjuk a félévet, s bár a múlt héten már Belgrádban hangolódtam az új szezonra, mindent megteszek, hogy az iskolában is minden rendben legyen, a jövőben pedig egy számomra ideálisabb helyzetet alakítsunk ki.

Az elmúlt évben Papp Sándor gyakran látta fáradtnak tanítványát a hosszú, délutáni edzéseken, ezért ő is fontosnak tartja, hogy minél előbb rendeződjön iskolai státusza. Különösen azért, mert sokra tartja az áldozatokat, amelyeket eddig Patrik és családja a tenisz érdekében hozott. Emberileg egyébként is nagyon jó kapcsolat van közöttük, a kötődés különösen a tornák idején szembetűnő, amikor a fiatal teniszező naponta többször is hívja mesterét.

− Tavasztól én is gyakrabban szeretnék utazni vele, egy-egy nehezebb tornán ezen a szinten már egyáltalán nem mindegy, milyen taktikai utasítással megy fel a pályára. Ugyanakkor az ellenfeleit is jobban fel szeretném térképezni, no és persze Patrik gyengéit is látni egy-egy kiélezett szituációban. Az elmúlt évet egy nagyon jó öt-hat hetes alapozással zártuk, de a vége felé már érződött, hogy hiányzik neki a pontjáték. Ezért utazott el Belgrádba egy G4-es tornára, amit igazából bemelegítésnek szántunk. A negyeddöntős szereplés nem is volt rossz, de ezen a szinten a folytatásban már elődöntőket, döntőket kell majd hoznia. És elindulni a magasabb kategóriájú tornák felé. Január végére például már egy kettest terveztünk be – összegzi a közeljövő terveit Papp Sándor, akit a felkészítésben Bartakovics Marcell szparingpartnerként, Pintér Máté és Kiss Dániel pedig erőnléti edzőként segít. Utóbbiakra elsősorban a klasszikus izomfejlesztés terén számít, a speciális teniszes lábmunkát ugyanis nem engedi át senki másnak. Az edzések elején harminc-negyven percet mindig ennek az igen fontos területnek szentelnek. A szakember egyébként valamennyi területen személyre szabott és négy-hat hetes időszakokat felölelő ciklusokban gondolkodik Patrik fejlesztésével kapcsolatban.

Egyre gyorsabb és gyorsabb teniszt kell játszanom, ráadásul a lehető legnagyobb stabilitással – véli a fiatal játékos, aki szerint az új esztendőben a taktikának is hangsúlyosabb szerepet szánnak. – Mindig is szerettem okosan játszani, ám most az alkalmazkodás is társul ehhez a képességemhez. Az egymást követő ismeretlen ellenfelek stílusa láttán nagyon gyorsan kell majd jó stratégiát kidolgoznom. Belgrádban összességében nagyon jól indítottam, négy meccset játszottam, s bár nyertem némi pontot is a negyeddöntővel, most igazából nem is ezen volt a hangsúly. A folytatásban persze már elődöntőkbe, illetve döntőkbe szeretnék jutni, hiszen idén is nagyot kell lépnem a világranglistán. Két év múlva ugyanis itt a felnőtt mezőny. Még belegondolni sem könnyű.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső