Az oltási információk manipulálása miatt a bíróság visszavonta a címvédő világelső szerb teniszező vízumát.

Magyar idő szerint vasárnap reggel 8 órakor az ausztráliai szövetségi bíróság 3 tagú tanácsa döntött Novak Djokovics fellebbezése ügyében, s jóváhagyta a bevándorlásügyi miniszter elutasító határozatát.

 

(BBC/CNN - tenisz-palya.hu) * Az Australian Open Grand Slam tenisztorna kilencszeres nyertese, a 20-szoros Grand Slam győztes világelső így nem indulhat a hétfőn kezdődő 2022-es tornán, hanem el kell hagynia az országot. 

A felkért három döntéshozó egyhangúan szavazott arról, hogy Novak Djokovics vízumtörlése megfelelő lépés volt. 

James Allsop ausztrál főbíró szerint  a döntés azért is lehetett egyhangú, mert a folyamat nem arról volt hivatott dönteni, Djokovicsnak lehet-e joga Ausztráliában tartózkodni és mi is történt például a sokat vitatott december 16-ai pozitív koronavírustesztje körül, hanem csak arról, hogy Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter jogszerű folyamat végén törölte-e a vízumát.

A CNN lát ugyan egy kiskaput, az ideiglenes vízum igénylését, s megadását, ám mivel erről az a bevándorlásügyi miniszter dönt, aki pénteken határozatában egyértelműen a kiutasítás mellett állt ki, aligha várható, hogy ilyen engedélyt kiad, s a karanténszállóból beengedi a játékosok táborába az oltatlan szerb sportolót.

Ausztráliai információk szerint a fellebbezés elutasítása után Djokovics bejelentette, hogy elfogadja a döntést, együttműködik a hatóságokkal, s elhagyja az országot.

Íme Djokovics részletes angol nyelvű közleménye:

"I would like to make a brief statement to address the outcomes of today’s Court hearing. I will now be taking some time to rest and to recuperate, before making any further comments beyond this.

I am extremely disappointed with the Court ruling to dismiss my application for judicial review of the Minister’s decision to cancel my visa, which means I cannot stay in Australia and participate in the Australian Open.

I respect the Court’s ruling and I will cooperate with the relevant authorities in relation to my departure from the country.

I am uncomfortable that the focus of the past weeks has been on me and I hope that we can all now focus on the game and tournament I love.

I would like to wish the players, tournament officials, staff, volunteers and fans all the best for the tournament.

Finally, I would like to thank my family, friends, team, supporters, fans and my fellow Serbians for your continued support. You have all been a great source of strength to me."

(„Rendkívül csalódott vagyok a bíróság döntése miatt, amely azt jelenti, nem maradhatok Ausztráliában. Tiszteletben tartom a határozatot és együttműködöm az illetékes hatóságokkal az országból való távozással kapcsolatban. Kényelmetlenül érzem magam amiatt, hogy az elmúlt hetekben a személyem került a középpontba, bízom abban, hogy mostantól mindannyian arra a játékra koncentrálhatunk majd, amit annyira szeretek – írta Djokovics, aki minden jót kívánt a tornán elinduló játékosoknak, a szervezőknek, a személyzet tagjainak, az önkénteseknek és a szurkolóknak egyaránt. „Időt kell szakítsak a pihenésre és a gyógyulásra, mielőtt további kommentárt fűznék a történtekhez – jegyezte meg a világelső. – Szeretném megköszönni a családomnak, a barátaimnak, minden szurkolómnak, valamint szerb honfitársaimnak, hogy folyamatosan támogattak. Mindannyian nagy erőt adtak számomra”). 

Mivel a szabály úgy rendelkezik, hogy a játéknap programjának közzététele után történő visszalépések esetén már nem a sorsolási táblát és a játékrendet alakítják át, hanem csupán egyetlen változás van, Lucky Loser (szerencsés vesztes) lép a szabadon maradt helyre, így az olasz Salvatore Caruso (ATP 150.) került a tábla első sorába, Djokovics helyére, s mérkőzhet a szerb Miomir Kecmanovic ellen.

S a magyarok?

A magyar idő szerint keddre virradó hajnalon egyébként Fucsovics Marci a szerb Dusan Lajovic ellen mérkőzik (14-es pálya), kora reggel pedig Udvardy Panna a 24. kiemelt volt világelső fehérorosz Viktorija Azarenka ellen játszik (3-as pálya), Bondár Anna a torna második játéknapján küzd majd a 10. kiemelt orosz Anasztazija Pavljucsenkova ellen.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső