Egy egyéni- és egy páros tornagyőzelemmel zárta első felnőtt versenyévét a 19 esztendős Velcz Zsombor.

Év végi nagyszerű hajrájának köszönhetően teljesítette a 2021-re kitűzött céljait.

Zsombor az új idényben már a legjobb 600-at célozza meg.

A felnőtt karrier első egyéni tornagyőzelme, 2021 novemberében, Indiában

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Felnőtt pályafutásának első egyes tornagyőzelmét aratta Velcz Zsombor november végén, Indiában. A 19 éves játékos a gurugrami 15 ezer dolláros ITF-viadal döntőjében az amerikai Dusty H. Boyert (ATP. 717.) verte 6:3, 6:2 arányban s ezzel gyakorlatilag teljesítette is a 2021-es évre kitűzött célját, hiszen december elején végre belépett a legjobb ezresek táborába, két héttel később pedig az ATP 816. helyén érte el eddigi karriercsúcsát. Ez pedig azt is jelentette, hogy éppen teljesítette az első felnőtt szezonja végére meghatározott szövetségi mérföldkövet is.

− Jó messziről indultam, egy évvel ezelőtt még az ezerhatszázadik hely körül tanyáztam, de a szövetségi elvárásoknak megfelelően a nyolcszáz volt a célom – idézi fel tavaly januári helyzetét Velcz Zsombor, aki a férfi szuper ligában ugyan a Diego SC csapatát erősítette, ám hivatalosan a mai napig szülei klubjának, a Match-Point TC-nek tagja.

– Fontos volt számomra, hogy A keretes maradhassak, hiszen évek óta a Nemzeti Edzésközpontban készülök, s mivel itt nagyon jól érzem magam, szerettem volna biztosítani a helyemet. De a személyes ambícióm is ebbe az irányba mutattak. Február elején, Egyiptomban, a második tizenötezres tornámon, két győzelemmel kezdtem a selejtezőben, a következőn, Pozsonyban pedig már sikerült is feljutnom a főtáblára. Úgy láttam, hogy ezzel a lendülettel akár a hatszázba is bekerülhetek. Ezt elsősorban a többiek játéktudása alapján gondoltam. A tornák azonban ekkor még igen nehezek voltak, hiszen a koronavírus-járvány miatt kevesebbet rendeztek, miközben év elején egyébként is sűrűbb még a mezőny.

Velcz Zsombor korosztályos játékosként nagyszerű párost alkotott a vele egyidős Fajta Péterrel, számtalan közös juniorsiker köti össze őket, többek között az Orange Bowl-győzelem, és az U16-os Európa-bajnokságon szerzett ezüstérem. Ráadásul a Nemzeti Edzésközpontban is együtt készülnek a férfi szakágvezető, Palágyi Miklós irányításával, így magától értetődő volt, hogy karrierjük első felnőtt évében is együtt utaznak a versenyekre. A sikeres utánpótlás-eredményüknek köszönhetően 19 éves korukig igénybe vehető szabadkártyákból azonban a tornákon mindössze hármat osztanak ki, amelyből az elsőt – ranglistahelyezésének köszönhetően – automatikusan csapattársa kapta. Zsombor éppen ezért idővel egyedül vágott neki a tornáknak, annak érdekében, hogy biztos főtáblás lehessen. Ez a 2020-as heraklioni versenyt leszámítva, először 2021 március végén sikerült neki. Igaz ehhez jó messze, Indiába kellett utaznia, ahol az első héten a második fordulóig, a másodikon pedig a negyeddöntőig jutott. Május végén pedig Finnországban sikerült a legjobb nyolcba kerülnie.

− Bevallom, hogy nem igazán élveztem az egyedüli utazásokat, jobban szeretek egy csapathoz tartozni, de nem volt más választásom – magyarázza speciális helyzetét Velcz Zsombor, akinek nemcsak az edzésekkel és a meccsekkel kellett foglalkoznia első felnőtt évében, de azt is ki kellett sakkozni, hogy junior eredményei alapján melyik tizenötezres tornán fér fel a főtáblára. – Az edzőpartnereket persze meg tudom oldani magamnak, a páros partnerekkel ez nem probléma, de azért mégiscsak magányos az ember ezeken a hosszú utakon. De nem volt más választásom, hiszen a ranglista szempontjából le voltam maradva a többiekhez képest. Mentálisan az is nehezítette az évemet, hogy a NEK-en velem készülő csapattársaim egyre jobb és jobb eredményeket értek el. S bár ez rám is ösztönzőleg hatott, egy idő után azért elszomorított, hogy nekem nem jön ki a lépés. Különösen igaz volt ez a nyári időszakra, pedig úgy éreztem, minden tőlem telhetőt megteszek a siker érdekében.

Az áttörés végül augusztus végén, szeptember elején jött el. Először Pozsonyban sikerült feljutnia a főtáblára, majd Zsolnán kifejezetten jó játékkal jutott a negyeddöntőig. A szlovákiai első hét azonban párosban is fontos állomásnak bizonyult, hiszen Valkusz Mátéval megnyerték a viadalt, s ezzel első felnőtt tornagyőzelmét szerezte.

 

velcz zsombor valkusz mate pozsony 2021 copyVelcz Zsombor és Valkusz Máté párosa a sikeres döntő után, Pozsonyban - Fotók: Facebook

 

A siker minden bizonnyal sokat segített Zsombor önbizalmán is, hiszen a második héten egyesben is bravúrosan kezdett. A főtábla első fordulójában 6:4, 6:3-ra verte a francia Mathieu Perchicot, aki 2019-ben 409. volt az ATP összevetésében és jelenleg is a 438. helyen áll.

− Hihetetlenül jól játszottam, minden úgy alakult a meccs során, ahogy elterveztem. Miki is nagyon megdicsért, ám ezt a lendületet nem tudtam végig megtartani. A következő körben még jól teniszeztem, nyertem is, ám a negyeddöntőben verhető ellenféltől kaptam ki. Annak nagyon örültünk, hogy végre ki tudtam hozni magamból a maximumot, ám folyamatosan még nem tudom ezt a teljesítményt nyújtani. Persze van ebben némi törvényszerűség is, de jó lenne már ezen túllépni. Mikivel nyáron sokat beszéltünk ezekről a dolgokról. Ő akkor azt mondta, nagyon sokat kell játszanom, a meccsrutin segítségével fogok egyre több döntő helyzetből győztesen kijönni. És ahogy meglesz az első elődöntő, az hozza meg a további sikereket is. Végül minden másképp alakult. Novemberben, Indiában, ahol ismét nagyon jól ment a játék, nemcsak az első elődöntőmet, de még a tornát is megnyertem. Ez a győzelem óriási megkönnyebbülést hozott a számomra, hiszen egy időben több célomat is elértem. Az első felnőtt trófeámat, és az A keret teljesítését. Utóbbinak köszönhetően a NEK-en, Miki irányításával folytathatom az edzéseket. Az új esztendőben pedig már a hatszáz a cél. Az eddigi tapasztalatok alapján ez egy teljesen reális elképzelés, amennyiben sikerül a tavalyi hullámvölgyeket kiküszöbölni, illetve jobban kezelni – beszélt elégedetten az év végi sikerekről Velcz Zsombor, aki ezekből merít erőt az új esztendő, új kihívásaira.

A fiatal játékos semmit sem változott stílusában, korábban is a támadó, agresszív tenisz állt hozzá a legközelebb, Palágyi Miklóssal ezt az erősségét pedig még tovább fejlesztették. S bár a stabil, alapvonalas játék gyakorlására is sok időt fordítottak, Zsombi ezt akkor alkalmazza majd, amikor valóban szüksége lesz rá, hiszen mentalitásához kevésbé passzol. Inkább a hálóhoz való fellépést sulykolják, amivel együtt jár az adogatások erősítése. Bár utóbbi területen is sokat fejlődött, első szerváját sokkal jobb százalékban nyerte tavaly, mint korábban.

Az év végi sikerek és a jó ranglistahelyezés révén Velcz Zsombor most már alanyi jogon is főtáblás lehet a 15 ezer dollár összdíjazású felnőtt tornákon. A héten például Törökországban indul, ahol 10.  a nevezési listán. S bár ismét egyedül kellett útnak indulnia, a jó eredmények reménye feledteti vele ezt az apró kellemetlenséget.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső