A hétfői tárgyaláson az ausztrál bíróság Novak Djokovicsnak adott igazat, így a szerb klasszis elhagyhatja a karanténszállodát.

Az még koránt sem biztos, hogy indulhat az egy hét múlva kezdődő Grand Slam tornán.

A bevándorlásügyi miniszter új pert indítana.

Egy éve, a döntő után

 

(Lapszemle: The Age/The Guardian/BBC/nso.hu) * Az ausztrál kormány beleegyezett abba, hogy visszavonja a vízum megtagadására vonatkozó döntést, így Novak Djokovics elhagyhatja a kiutasítottak számára fenntartott melbourne-i hotelt, és visszakapja az útlevelét, illetve az egyéb személyes tárgyait.

A BBC és a The Guardian összefoglalója szerint a kormány elismerte, nem adott elég időt a teniszezőnek, hogy beszéljen másokkal és részletesen válaszoljon, mielőtt értesítették a vízum megtagadásáról.

Bár jelen állás szerint Djokovics indulhat a január 17-én kezdődő Australian Openen, a történet közel sem ilyen egyszerű: Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter már jelezte, vizsgálják annak a lehetőségét, hogy más úton akadályozzák meg a szerb belépését az országba, s új indokok alapján dönthetnek a vízum törléséről. Amennyiben ez megtörténik, úgy ismét bíróság elé kerülhet az ügy, mert ez esetben Djokovicsot három évre ki kellene tiltani Ausztráliából.

Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon kilencszer győztes, 20-szoros Grand Slam-bajnok Djokovics szerdán érkezett a melbourne-i Tullamarine repülőtérre, majd ott egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen, bár a viadalon ez kötelező. Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert „nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat”.

Az ügyvédei szombaton iratokat mutattak be, miszerint Djokovics november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet adott, az elmúlt 72 órában pedig nem volt láza, illetve Covid-fertőzésre jellemző légúti tünete.

Az ügyvédek állítása szerint az ausztrál nyílt teniszbajnokság rendezőinek megbízásából egy független orvosi szakértői biztosság állította ki Djokovicsnak a mentességi igazolást, amelyet Victoria állam ezzel foglalkozó testülete is felülvizsgált, majd jóváhagyott.

Amióta Djokovics eljárás alá került, Belgrádban és Melbourne-ben is tüntetéseket tartottak szabadon engedése és Ausztráliába való beengedése érdekében.

 

f8797dba 0978 4ea3 bbf9 393c22f54654Melbourne: Djoko támogatói várják a bírósági döntést (Fotó: BBC)

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső