Több mint négyszáz helyet javítva az ATP 563. játékosaként érte el november végén eddigi karriercsúcsát Fajta Péter.

Az első teljes felnőtt esztendő után pozitív mérleget vonhatott a 19 éves játékos.

Az idényre november végén Egyiptomban tette fel a koronát, első egyéni 15 ezer dollár tornagyőzelmével.

Egyiptom, az első felnőtt tornagyőzelem

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Bár 2021-ben nem kötődtek olyan hangzatos sikerek Fajta Péter nevéhez, mint egy évvel korábban, a Somogyi Elektronic-GYAC 19 éves játékosa mégis elégedetten tekinthet vissza az óévre. Első felnőtt idénye során maradéktalanul teljesítette a vele szemben támasztott elvárásokat, még ha akkor is, ha menet közben azt érezte, ennél is több van benne. Ez az apró elégedetlenség azonban a hosszú távú terveket illetően a lehető legjobb előjel, a fiatal teniszező nem elégszik meg a középszerűséggel.

A korosztályos karrierjét 2020. decemberében a junior világranglista igen előkelő 14. helyén záró, és Velcz Zsomborral U16-os Eb-ezüstérmet, valamint U18-as Orange Bowlt nyerő győri játékos, edzőjével, Palágyi Miklóssal igen ambiciózus célt tűzött ki maga elé első felnőtt idényére az ATP legjobb hatszáz játékosa közé kerüléssel. Ez kétszáz hellyel jobb volt, mint az MTSZ által számára 19 évesen meghatározott mérföldkő, de mester és tanítványa egyaránt biztos volt abban, hogy Péterben több rejlik egy átlagos rajtnál. Az év végi zárás pedig őket igazolta, hiszen 2021. november 29-én az 563. helyen érte el egyes karriercsúcsát. Több mint négyszázat javítva az idény előttin. Ehhez nagyon kemény őszt kellett produkálnia, október és november folyamán négy 15 ezer dollár összdíjazású tornán is elődöntőt játszott, míg végül az egyiptomi Sharm El Sheikh-ben megszerezte pályafutása első felnőtt egyéni címét is. A győzelmet értelemszerűen követte a már említett 563. helyezés. A 2021-es esztendőt még a 979. helyen kezdte...

− Végig bíztam magamban és abban, hogy a terveinket meg tudjuk valósítani, pedig az év eleje különösen nehéz volt – idézte fel az idény kezdetét Fajta Péter, aki már február elején negyeddöntővel rajtolt Egyiptomban, igaz akkor ezt a lehetőséget még junior eredményeinek köszönhette. – A koronavírus-járvány miatt akkor még kevés tornát rendeztek, de az idénynyitón egyébként is mindig kemény a mezőny. A következő tornán éppen ezért a kvaliból kellett indulnom, a májusi tizenkilencedik születésnapomig pedig ahol tudtam, kihasználtam a korosztályos védettség adta főtáblás lehetőséget. Ekkor nem voltak még nagyobb eredményeim, ám az reményt adott, hogy nálam jobb rangsorral rendelkező rutinosabb teniszezőket tudtam megverni.

Fajta Péter május végén játszotta az első negyeddöntőjét, ám ekkor egy néhány hetes kihagyás következett sérülés miatt, amelyből július közepén már döntősként tért vissza Boszniában. A fináléban Piros Zsombortól szenvedett 6:3, 6:2-es vereséget.  Ezt követően egy újabb, de már kisebb sérülés nehezítette a dolgát, augusztus végén pedig ismét elődöntőzött. Ezúttal Pozsonyban, s ismét egy csapattárs bizonyult jobbnak nála, mégpedig Valkusz Máté.

− Amikor azt mondom, hogy lehetett volna jobb is az évem akkor elsősorban a nyárra gondolok, amelyet a két kisebb sérülés miatt nem tudtam rendesen végigjátszani. De már ekkor éreztem, hogy több van bennem, csak valahogy még nem jön ki eredmény formájában. Egyébként is, ha tehetem, mindig a nehezebb tornákat választom, nem szeretek megszökni a többiektől. Számomra fontos, hogy pontosan tudjam, milyen szinten játszom, hol a helyem a mezőnyhöz képest. A nyert meccsekhez őszig nem is igazán járult kiemelkedően jó játék, de amit lehetett, azért azt így is hoztam. Később fordult a kocka, s az egyre magabiztosabb teljesítményt követték a jó eredmények is. De amikor azt mondom, hogy lehetett volna jobb is, akkor ezt csupán tényként fogalmazom meg, egy csepp csalódottság sincs bennem, összességében nagyon is elégedett vagyok az első felnőtt évemmel – foglalta össze az idény legfontosabb tapasztalatait Fajta Péter, aki nyáron már kifejezetten várta a keménypályás szezon kezdetét. Alkatához és játékstílusához ugyanis ez sokkal közelebb áll, mint a salakon vívott, maratoni meccsek. Nagy szervái és erős ütései jobban érvényesülnek a kemény borításon, s ezért Palágyi Miklóssal is azt tervezik, hogy a jövőben minimálisra szűkítik a salakos szezont a keménnyel szemben.

Fajta Péter nem kevesebb, mint 24 ITF-tornán indult 2021-ben, ami azért nagy szám, mert nyáron több hetet is ki kellett hagynia két sérülése miatt. S bár a hosszú távollétekért és a nagy utazásokért nem rajong különösebben, szíve mélyén igencsak meccspárti. Ráadásul ő is pontosan tudja, hogy a 15 ezres tornák „darálójából” minél előbb fel kellene kerülnie minimum a 25 ezresekre, valódi célja azonban a Challenger-szintű tornákon való részvétel.

− A legalacsonyabb kategóriájú versenyeken elég rosszak a körülmények, december elején Tunéziában indultunk az utolsón és alig vártuk, hogy végre hazaérjünk – beszél a nem mindig irigylésre méltó helyzetről Fajta Péter, aki nemcsak emiatt törekszik a szintlépésre. – Ugyanakkor a meccsek sem könnyűek, pontosabban annyival semmiképpen, mint amennyivel kevesebb pont és pénz jár értük. Az ellenfelek között nagyon sok a kiszámíthatatlan, rapszódikus természetű, aki ellen igencsak meg kell szenvedni a győzelemért. Ezért szeretnék minél előbb a legjobb három-négyszáz közé kerülni, hiszen a tizenötezresek sűrűjében bizony nem nehéz felőrlődni. Számomra pedig ez nem lehet opció.

 

fajta torinoban 20211124Több mint négyszáz helyet javított világrangsorán 2021-ben - Fotók: MTSZ

 

S még mielőtt Fajta Péter ismét bevetné magát a meccsek sűrűjébe az alapozás során tovább erősítik egyik nagy fegyverét a szervát, a gyengeségek közül pedig a röptét, miközben az erőnlétén is keményen dolgoznak Vaskó Balázs irányításával, különösen az állóképesség és a gyorsaság tekintetében.

− Mikivel most leginkább arra figyelünk, hogy minél kevesebb hibát vétsek – véli Fajta Péter. – Elég gyorsan játszom, a szerváim pedig nagy előnyt jelentenek, különösen kemény pályán. Évközben volt, hogy kicsit lelassult a lábam, de ezt mindig azonnal orvosoltuk Balázs segítségével. Még a tornák közben is, ilyenkor speciális gyakorlatokat küld utánunk Miki kérésére. Szerencsére ezek eddig mindig bejöttek.

Bár a Nemzeti Edzésközpontban, a Next Generation férfi csapat tagjaként készülő Fajta Péter az összes tavalyi mérkőzésére szívesen emlékszik vissza, a győztes egyiptomi tornája elődöntőjét tudja kiemelni meghatározóként. A koreai Duckhee Lee ellen 6:3, 6:4-re nyert, s több mint egy tucat ászt ütött. Az őszi tornákon egyébként volt olyan meccse is, amelyen még ennél is több, összesen huszonnégy védhetetlen adogatása volt. A 23 éves ázsiai legyőzése azért is adott neki különösen nagy önbizalmat, mert ellenfele pillanatnyilag 385. az ATP világranglistáján, s 2017-ben már 130. is volt. Ez az eredmény is bizonyítja, hogy Péternek reálisan ott a helye a legjobb 300-400 között.

A 2021-es év krónikájához Fajta Péter esetében is hozzátartoznak a Davis Kupa torinói világdöntőjének csoportmeccsei, hiszen edzőpartnerként ő is ott lehetett a helyszínen. Ez a lehetőség pedig a motivációját is erősítette:

− Óriási élmény volt együtt edzeni a válogatottal, testközelből látni a világ legjobbjait, és betekinteni egy ilyen nagy esemény kulisszái mögé. Nagyon remélem, hogy minél előbb én is igazi tagja lehetek ennek a nagyszerű csapatnak!

 

fajta palagyi marozsan 20211126A DK-keret edzése után, Torinóban: Palágyi Miklós, Fajta Péter és Marozsán Fábián

FaLang translation system by Faboba

tenisz lexikon – most féláron!

Pályakereső