Enyhe, náthaszerű tünetekkel lepte a koronavírus Gálfi Dalmát Melbourne-ben.

Töretlenül bízik abban, hogy az Australian Open selejtezőjén pályára léphet.

A házigazdák a karantén megkönnyítésére egy olyan szállodába költöztették át, ahol nagyobb szobát és erkélyt is tudtak neki biztosítani.

Dalma nem ijed meg a nehézségektől

 

Gy. Szabó Csilla írása  (tenisz-palya.hu/MTSZ) * „Mindig adódik valami nehézség, a karrierem nem kikövezett úton, nyílegyenesen halad előre, ám ezek a próbatételek csak napról napra erősebbekké tesznek” – kommentálta Gálfi Dalma a lehető legtárgyilagosabban a balszerencsés fordulatot, vagyis a pozitív koronavírus tesztjét, amely miatt Melbourne-ben azonnal karanténba került. A 23 éves balatonfüredi sportoló pillanatnyilag enyhébb tünetekkel várja a január 4-i újabb tesztelést, s rendületlenül bízik abban, hogy az idei Australian Open alig több mint egy hét múlva rajtoló kvalifikációjában való részvételének semmi sem állhat az útjában.

A 2021-es esztendőt elsősorban nyári nagyszerű eredményeinek köszönhetően a WTA rangsorának 122. helyén záró (időközben november 8-án 119.-ként karriercsúcsot elérő) MTK-s teniszező koronavírus-tesztje Melbourne-be érkezve lett pozitív. Az erről értesítő e-mail kézhezvételekor azonban nem igazán lepődött meg, a dubai átszállást követő második repülőúton ugyanis már a szokásosnál fáradtabbnak érezte magát, s a szállodába érve, enyhe náthaszerű tünetei is voltak. Az ausztrál házigazdák a szabályoknak megfelelően karantént rendeltek el a magyar játékos számára, s azon nyomban átvitték egy olyan szállodába, ahol nagyobb, terasszal ellátott szobát kapott, hogy könnyebben teljenek a bezártság napjai.

− Nagyon kedvesek velem, minden nap felhívnak és megkérdezik mire van szükségem. De miután egészen jól érzem magam, túl nagy kívánságaim sincsenek. Csak azt szeretném, hogy minél előbb vége legyen a karanténnak és visszatérhessek a pályára – számolt be a korántsem a tervek szerint induló ausztráliai túra első napjairól honlapunknak Gálfi Dalma. – Edzőmmel, Bastien Fazincanival, valamint az erőnléti edzőmmel, Vaskó Balázzsal folyamatosan tartom a kapcsolatot, mérem a pulzusomat, amely pillanatnyilag nyugalmi állapotban teljesen normális. Ez mindenképpen jó jel. Egyedül az erőnlétem miatt aggódom, biztosan veszítek belőle, s minél tovább tart ez a bezártság, annál többet. Az első héten én is indultam volna a melbourne-i WTA-tornán, abból persze már semmi nem lesz, de azért jöttem, hogy felkvalizzam magam az Australian Open főtáblájára, s ebből a tervemből egyelőre nem is szeretnék engedni. Amint kiszabadulok a szállodai szobából, azonnal többet fogok tudni mondani, mind az állapotomról, mind pedig az előttem álló lehetőségekről.

Pedig a decemberi alapozás a lehető legnagyobb rendben folyt Budapesten, s ezúttal francia edzője is csatlakozni tudott Dalmához. Minden technikai elemen dolgoztak egy picit, nem voltak különösebben kiemelt pontok, amelyekre több időt áldoztak volna. Még Vaskó Balázs koronavírus miatti kényszerű távolléte sem okozott fennakadást, hiszen online ő is részt vett a gyakorlásokon, miközben a francia szakember tarsolyában is voltak érdekes feladatok.

 

koronavirus teszt galfi A budapesti felkészülés során is rendszeresen tesztelték

 

− Bastien speciális agility feladványokkal készült a koordinációm és a koncentrációm fejlesztése érdekében – idézte fel a Nemzeti Edzésközpontban töltött néhány hetes felkészülés programját Gálfi Dalma. – Nekem ezek nagyon tetszettek, s úgy érzem, hogy igen fejlesztő hatással voltak rám. Összességében szerintem minden ilyenkor szükséges feladatot el tudtunk végezni. Nagyon komolyan beletettük a megkívánt munkát. Hullámvölgyek persze voltak, a három hetes folyamatos koncentráció és fizikális terhelés mentálisan alaposan el is fárasztott, de erre az időszakra mindig szükség van ahhoz, hogy később minden rendben legyen. Csak a koronavírussal nem számoltunk. Éppen ezért most nem is tudom azt mondani, hogy az elvégzett munkába vetett hit által biztosított nyugalommal várom a pályára lépést, hiszen nem tudom, a testem hogyan reagál hosszútávon a betegségre és a bezártságra. Dubaiban egy teljes napom volt, úgyhogy ütni is tudtam, akkor minden a lehető legnagyobb rendben volt, már ami a teniszemet illeti.

Gálfi Dalma számára tavaly sem indult könnyen az év, hiszen az Australian Open kvalifikációs mérkőzését követően hátsérüléssel bajlódott, amelytől csak késő tavasszal szabadult meg, s amely enyhébb formában ugyan, de a szezon végén is visszaköszönt. Összesen húsz versenyen tudott csak indulni, mégis bőven túlteljesítette a 2021-es idényre kitűzött célját, vagyis a legjobb 150 közé kerülést. Vajon mi lett volna, hogyha több tornán vehetett volna részt, s a teljes idényt tökéletes formában küzdhette volna végig?

− Az elmúlt esztendő eredményei egyértelműen azt bizonyítják, amennyiben nincsenek fizikális problémáim és el tudom hinni magamról, hogy jó játékos vagyok, akkor bármire képes lehetek. Az év elején egyetlen vágyam volt, hogy ne fájjon semmim és versenyezhessek. Amikor ez bekövetkezett, akkor sorra nyertem a meccseket, tettem a dolgomat. Az új idényre is hasonló terveim vannak, ha túl leszünk ezen a néhány nehéz napon. Ausztráliát egyébként nagyon szeretem, örömmel jöttem. A szervezőkre pedig egy szavam sem lehet, amiben tudnak, segítenek – beszélt pillanatnyi helyzetéről bizakodóan Gálfi Dalma, aki a szilveszter éjszakát is egyedül töltötte a szállodai szobájában, az éjféli köszöntéseket pedig egyenesen átaludta, hiszen most kizárólag a mielőbbi gyógyulására koncentrál. Pedig a szobája elé egy pezsgőt és négy muffint is letettek neki a házigazdák, az ünnep szellemében. Az ital kibontásának azonban most semmiképpen nem volt itt az ideje, Dalma azt kizárólag a győztes mérkőzések utánra tartogatja.

FaLang translation system by Faboba

tenisz lexikon – most féláron!

Pályakereső